Iphone 14 - Utvald Bild

iPhone 14 – är det värt det? 

Uppdateras senast: 11 januari 2023

Iphone 14 pro är fullspäckad med kraft och har mottagit god kritik från många håll. Till de nya funktionerna hör bland annat kraschdetektering och en riktigt stark kamera i Pro Max-modellen.   

Men är skillnaderna tillräckligt stora för att motivera ett köp? Det korta och generella svaret, enligt iPhoneguiden, är att det är värt det om din befintliga telefon är iPhone 11 eller äldre. Tycker du mycket om att fotografera och filma kan en uppgradering vara värd pengarna även om du har 12 eller 13.  

Det långa svaret finner du nedan.  

Först och främst – nyheterna 

Några av de mest relevanta nyheterna med iPhone 14: 

 • Flärpdöden (Pro och Pro Max). The Notch, alltså flärpen högst upp, har fått liv och blivit ett slags kontrollcenter. Gäller dock bara Pro och Pro Max.
   
 • Kraschdetektering. Om du är med i en bilolycka kan räddningstjänst larmas automatiskt.
   
 • Förbättrad batteritid. En timmes längre streaming på standardmodellen, jämfört med 13.
   
 • Kameran. Kameran har genomgått betydande förbättringar. Tydligast i Pro Max. 

  

Flärpdöden 

“Flärpdöden” gäller Pro och Pro Max. Kanske får vi se det i standardutförande för nästkommande modeller. Den flärp som introducerades med iPhone X, det vill säga det svarta område högst upp på skärmen, har varit föremål för debatt.  

Flärpen

På iPhone 14 Pro och Pro Max har flärpen ersatts av det som Apple kallar för Dynamic Island. Dynamic Island innebär att flärpen har blivit levande och fungerar som ett slags kontrollcenter. Se det i praktiken här 

Kraschdetektering 

En ny funktion är att iPhone kan känna av om du varit med i en bilolycka och, i så fall, larma räddningstjänst. Sedan 14 kom ut på marknaden har dock larmcentraler nära stora nöjesparker fått falska larmsamtal när funktionen aktiverats av bergochdalbanor. Ska du på Grönan är det kanske bäst att stänga av funktionen, som är aktiverad som standard när du köper telefonen.  

Kameran 

iPhone 14 har samma baksensorn som iPhone 13 Pro, vilken är en 12 megapixel (f/1.5) sensor, men med en större pixelstorlek och förbättrad stabiliseringsteknik. Detta ger betydligt ljusare och klarare bilder jämfört med äldre modeller. Du kommer att märka en stor skillnad om du byter upp dig från en äldre iPhone. En annan förbättring är att selfiekameran har fått bättre prestanda i svagt ljus.

Störst skillnad kommer du att märka om du väljer att uppgradera till iPhone 14 Pro Max, där huvudkameran har hela 48 megapixlar.  

Batteriet 

Batteriet har förbättrats, som kanske är att förvänta. I tester så har batterierna presterat bättre än tidigare modeller när det gäller streaming och att surfa på nätet. När det gäller gaming har batteriet faktiskt presterat sämre. Spelar du mycket och prioriterar batteritid kan det vara värt att vänta tills nästa år innan du uppgraderar.  

Vad gäller gaming bör dock kompabiliteten med MagSafe-tillbehör nämnas som en stor fördel. Eftersom du laddar trådlöst med den lilla plattan på baksidan, är inte sladden i vägen medan du spelar.  

Inga överraskningar vad gäller prisbilden 

Priset för iPhone 14 och iPhone 14 Plus är ungefär vad man kan förvänta sig, med en startpris på 11995 kronor respektive 13495 kronor. När iPhone XS Max släpptes fick Apple kritik för den stora prisskillnaden mellan olika länder, med en skillnad på upp till 5000 kronor mellan Sverige och USA. Även om skillnaden nu har minskat lite, är den fortfarande markant.

iPhoneguiden pristweet

Noteras kan att med Pro Max går det att komma upp i svindlande höga priser för en telefon. Den startar på 16 495 kronor, men väljer man  

Priser iPhone 14:  

 • iPhone 14: från 11 995 
 • iPhone 14 Plus: från 13 495 
 • iPhone 14 Pro: från 14 995 
 • iPhone 14 Pro Max: Från 16 495 

Pro, Pro Max, Plus eller standard? 

Som med tidigare serier handlar valet om utförande om hur mycket pengar du vill spendera och hur mycket du vill ha. I stora drag är det samma telefon, men Plus, Pro, Pro Max har – i stigande ordning – till exempel bättre hastighet (A16-chip gentemot A15 t.ex.), bättre batteritid och bättre kamera. Som vanligt har Max-modellen större skärm – 6,7”, att jämföra med 6,1” för övriga 14-modeller.  

Byt om du har iPhone 11 

Om du har iPhone 11 anser iPhoneguiden att det är värt att uppgradera. Det var ungefär tre år sedan elvan släpptes och ganska stora förändringar har skett sedan dess. Till exempel: 

 • Stöd för 5G 
 • Mer lagringsutrymme (från 128GB istället för 64 GB) 
 • Bättre selfiekamera med mörkerläge 
 • Bättre kompabilitet med MagSafe-tillbehören 
 • Framsida i så kallad Ceramic Shield som är betydligt mer hållbart än tidigare glas 

Det som kanske är störst skillnad för den som byter upp sig från elvan är kameran. iPhone 14 har samma sensor som iPhone 13 Pro (12MP (f/1.5) men större pixelstorlek och förbättrad stabiliseringsteknik. Det här märks framförallt i hur ljusa och klara bilderna blir med 14. Väljer man istället iPhone 14 Pro Max, blir skillnaderna ännu mer dramatiska.   

Såhär ser kameraspecifikationerna ut bredvid varandra på Apple.se:  

iPhone 14 Pro Max  iPhone 14  iPhone 11 
Proffskamerasystem 
Huvudkamera med 48 MP | ultravidvinkel | tele  
Avancerat dubbelkamerasystem |
Huvudkamera med 12 MP | ultravidvinkel  
Dubbelkamera
Huvudkamera med 12 MP | ultravidvinkel  
TrueDepth-skärmkamera med autofokus 

 

TrueDepth-skärmkamera med autofokus 

 

TrueDepth-skärmkamera 

 

Det är fler faktorer än så som spelar in, som förklarat ovan tabellen. Värt att notera i den här jämförelsen är den dramatiska skillnad i megapixlar, där Pro Max har hela 48 att tillgå.  

Om du redan har iPhone 13 eller 12 finns kanske inte jättestarka anledningar att byta. Du har redan stöd för 5G, en bra kamera och kompabilitet med MagSafe-tillbehören. Har du en obegränsad budget kan det givetvis vara kul – men om du vill hålla lite i pengarna kan det vara värt att vänta på nästa modell.  

Rykten gör gällande att iPhone 15 kommer ha Dynamic Island (ingen flärp), teleskopkamera och USB-C-port istället för lightning. Kanske är det värt att vänta på.  

Sajtägare

Sajtägare

Skribent

Dela: