Guide/Tips: För hobbymusiker

Som ni redan förstått vid det här laget är iPhone en enhet som kan ändras till att passa just dina intressen och krav. För hobbymusiker finns det en hel del hjälpmedel som kan komma väl till pass både som stämapparat innan lägerelden eller som förstärkare i studentlyan. Nedan har jag listat en del appar med roliga och användbara funktioner.

Gitarr

  • Stämapparat. Jag har testat en hel del olika stämapparater, de flesta fungerar ganska dåligt eller kostar en slant. Den bästa jag har hittat är Gibson L&M som är enkel och bra. Den innehåller också en metronom samt ackordanalys för de vanligaste ackorden. Gibsons app kostar ingenting.
  • Förstärkare. För att använda enheten som en stärkare krävs en iRig som man kopplar via hörluraruttaget via telekabel till gitarren. Har man en iRig finns det två bra applikationer man kan köra som båda ger bra ljud och har roliga effekter, nämligen amplitube och ampkit. Båda apparna finns som gratis testvarianter men fullversionerna kostar 149 kr styck.

  • Ackord. Den finns massor av ackordappar, de flesta spelar inte upp ackorden vilket i mina ögon gör dem ganska meningslösa. Chordbank är en enkel app med många ackord där man kan spela upp hela ackorden eller bara höra en ton genom att trycka på en enskild sträng. Applikatonen är gratis.

Klaviatur

  • Toner. Piano+ är ett touch piano som fungerar bra till att spela kortare melodier. Låter lite skramligt och ojämnt men fungerar för syftet. Applikationen är gratis.

  • Ackord. Chord picker liknar chordbank för gitarr och fungerar likadant. Enkel, tydlig och med uppspelning vilket gör den mycket bättre än gamla ackordböcker. Även denna applikation är gratis.

Percussion

  • Fingerdrum applikationer finns det en hel drös av, många av dem har väldigt skramligt och dåligt ljud. Digidrummer fungerar bra och har stora tydliga rutor för de olika enheterna, vilket gör den mycket mer lättspelad än de som är byggda utifrån bilden på ett trumset. Lite svårare om man inte vet vad en cash eller virvel är men det lär man sig snabbt. I det högra hörnet kan du också välja vilken typ av kit du vill spela på, där finns en hel del olika. Aplikationen är gratis.

  • Metronom. Metronomer följer med en hel del musikanknutna appar, tex Gibson L&M. Den metronomen fungerar bra och har många finesser, men söker du en ren metronom så testa musebook metronome m10. Den är tydlig och har ett bra ljud. Applikationen är gratis.
admin

admin

Skribent

Dela:

Comments are closed.