Guide: Uppdatera en redan jailbreakad iPhone till senaste iOS

Den här guiden beskriver hur du går till väga för att uppdatera din jailbreakade iPhone, iPod eller iPad till en nyare mjukvara och få den i samma skick som tidigare, det vill säga jailbreakad. Oavsett om du har jailbreak på iOS 3.x.x eller 4.x.x kan du genomföra guiden.

Guiden fungerar för alla inklusive er som har fungerande unlock. Jag kommer att bygga guiden runt iOS 4.3.3 men observera att den går att tillämpa på flera olika mjukvaror beroende på ett par olika förutsättningar, för er som är osäkra är det bara att fråga. Tänk också på att det visuella i guiden påvisar hur man går till väga i Mac, trots det att det även fungerar på Windows med Sn0wbreeze.

Som några avslutande ord innan vi kör igång vill jag också påpeka att om du får något felmeddelande på vägen behöver du inte panika, alla felmeddelanden går att lösa!

Steg 1 – Ladda ner aktuella filer

Innan vi börjar med guiden kan du ladda ner dom filer vi kommer att använda oss av, i det här fallet iOS 4.3.3 för din aktuella enhet samt PwnageTool 4.3.3.

PwnageTool 4.3.3 (Mac) [Torrent] [Direktlänk]

Sn0wbreeze 2.7 (Win) [Direktlänk]

4.3.3 (iPhone 3GS): iPhone2,1_4.3.3_8J3_Restore.ipsw
4.3.3 (iPhone 4): iPhone3,1_4.3.3_8J3_Restore.ipsw
4.3.3 (iPad): iPad1,1_4.3.3_8J3_Restore.ipsw
4.3.3 (iPad 2 WiFi): iPad2,1_4.3.3_8J3_Restore.ipsw
4.3.3 (iPad 2 3G): iPad2,1_4.3.3_8J3_Restore.ipsw
4.3.3 (iPod 3G): iP0d3,1_4.3.3_8J3_Restore.ipsw
4.3.3 (iPod 4G): iP0d4,1_4.3.3_8J3_Restore.ipsw

Steg 2 – Säkerhetskopiera iPhone

Det första du ska göra är att koppla in din iPhone i datorn. Därefter högerklickar du på enheten i vänstefältet och väljer ”säkerhetskopiera”.

Steg 3 – Memorera dina Cydiaapplikationer

Innan du går vidare ska du också memorera dom applikationer som du har i Cydia. Jag rekommenderar papper och penna då majoriteten av dom digitala lösningar som finns inte är pålitliga.

Steg 3 – Starta PwnageTool

När du har genomfört föregående steg ska du börja med din mjukvara. Öppna upp PwnageTool som du laddade ner i steg ett, du bör nu ha en introduktionsruta med iPhone Dev  Teams policy och rättigheter.

Klicka på OK och välj sedan Expert Mode i menyn högst upp i programmet. När Expert Mode är markerat väljer du den enhet du vill jailbreaka och dubbelklickar. Du kommer nu bli ombedd att söka upp din specifika iOS-fil, ta filen som du laddade ner i steg ett, det vill säga iOS 4.3.3.

Observera: Om du inte hittar din fil via PwnageTool trots det att du vet var den ligger är det på grund av att din ipsw har fel filändelse och förmodligen ligger som ett zip-arkiv. Se till att ändra filändelsen .zip till .ipsw. Om du har gjort rätt kommer ikonen på filen att ändras till ett ipsw-arkiv likt det bilden under illustrerar.

Steg 4 – Bygg din mjukvara

När du har valt iOS 4.3.3 och klickat dig vidare i PwnageTool kommer du nu att ha en startsida med fyra olika alternativ, General, Cydia packages, Custom packages och Build. Markera General och gå vidare via den blå pilen i höger nederkant.

Under General har du nu ett alternativ som är av vikt och här gäller det att du gör rätt. Beroende på två olika förutsättningar ska du antingen välja Activate the phone eller inte, dessa är:

Välj Inte Activate the phone om du inte använder unlock på din iPhone eller om den är olåst från fabrik. För dig som endast är intresserad av jailbreak är det också detta alternativ som du ska tillämpa.

Välj Activate the phone om du använder Ultrasn0w och alltså inte den operatör som telefonen ursprungligen är låst till.

Steg 5 – Cydia settings

Under Cydia settings behöver du inte göra någonting utan klicka dig vidare via den blåa pilen i höger nederkant.

Steg 6 – Cydia Installer

Nu kommer du att komma till en flik för Custom packages. Här är det viktigt att du väljer Cydia Installer, om inte annat kommer du inte kunna återfå dina Cydiaapplikationer i ett senare skede.

Steg 7 – Bygg din ipsw

När samtliga fyra steg är genomförda väljer du Build. Du kommer nu bli ombedd att ange en destination för din Custom ipsw, förslagsvis väljer du skrivbordet.

När du klickar på Save kommer du att se hur PwnageTool/Sn0wbreeze börjar att plocka ihop din mjukvara. Efter en liten stund kommer datorn be om ditt administrationslösenord för att få göra förändringar, ange det och invänta programmet.

Steg 8 – DFU

När mjukvaran är klar kommer PwnageTool vilja att du ska sätta din iPhone, iPod eller iPad i DFU-läge. Det gör du enklast genom att följa angivelserna i programmet.

Observera: Det är ingen fara om du inte lyckas första gången, du kan göra om flera gånger tills dess att PwnageTool godkänner ditt DFU-läge.

Steg 9 – Återställ i iTunes

När du får klartecken från PwnageTool att din enhet är i DFU-läge kommer iTunes att starta och säga att den har hittat en iEnhet i återställningsläge. Bortse från meddelandet och klicka ok. Välj sedan Återställ samtidigt som du trycker på alt (Mac) eller Shift (Win). Du kommer nu att få välja en ipsw manuellt, välj filen du har skapat. Se till att du väljer rätt (!) och att den har Custom i sitt namn.

Om du stöter på problem i iTunes, se steg 11.

Steg 10 – Återskapa från säkerhetskopian

När iTunes har återställt din enhet kommer den att vara jailbreakad och klar. Här ifrån är det bara att ta fram pappret från steg tre och börja bocka av dina Cydia-applikationer som du en efter en laddar ner från Cydia. När du sedan har laddat ner dessa applikationer går du in i iTunes och väljer att återskapa din enhet från säkerhetskopian såvida iTunes inte har gjort det per automatik.

Steg 11 – Vid eventuella fel

Om du av någon anledning har stött på något felmeddelande under återställningen i iTunes (Exempelvis 1015, 3184, 1600, 1601, 1603) måste du sätta din enhet i Pwned DFU via redsn0w innan du återställer enheten med din Custom ipsw. Du gör då följande:

Börja med att ladda ner Redsn0w.

redsn0w [OS X] [Windows]

Öppna sedan programmet och klicka på Browse. Du kommer du att få välja en mjukvara att rikta programmet mot,  välj iOS 4.3.3 (originalfilen och inte din Custom ipsw).

När du har markerat iOS 4.3.3 och klickat dig vidare kommer redsn0w att påpeka att din mjukvara identifierades och du kommer att få en aktivitetsmätare under ett par sekunder efter att du har klickat på next.

Det viktigaste steget av alla kommer nu. Du kommer att ha en rad olika kryssboxar och det är viktigt att du avmarkerar Install Cydia i detta steg i och med att det alternativet redan är gjort via PwnageTool. Nu ska du istället välja Just enter Pwned DFU och inget annat.

Klicka next och se sedan till att din iPhone, iPod eller iPad är helt avstängd och inkopplad i datorn. Följ sedan anvisningarna i programmet.

Observera: Här behöver du inte heller oroa dig om något får fel, du kan göra om steget flera gånger tills dess att redsn0w påpekar att du har hamnat i DFU.

När din iEnhet väl är i DFU via Redsn0w kan du återställa din enhet på samma sätt som i steg nio igen. Om du har gjort rätt kommer dina felmeddelanden att vara borta.

Steg 12 – Slutord

Nu ska du ha lyckats uppdatera din jailbreakade iEnhet på exempelvis iOS 4.1, 4.2.1 med flera till senaste iOS 4.3.3. Om något är svårbegripligt eller behöver benas ut ytterligare är det bara att utnyttja forumet eller kommentarerna nedan.

admin

admin

Skribent

Dela:

Comments are closed.