Guide: Så byter du chassi på iPhone 4

Chassit på en iPhone 4 är kanske inte något man bryr sig jättemycket om, men om man har slagit i eller tappat sin iPhone kan det uppstå repor och små hack, vilket är både fult och något som kan minska telefonens ekonomiska värde. Nu är det ett gediget jobb att byta chassit eftersom hela telefonen måste tas isär, men det finns återförsäljare som säljer delvis färdigmonterade chassin. Vi visar hur du byter detta själv.

Vad du behöver

För att genomföra guiden behöver du förutom verktyg (tips på verktyg), ett nytt chassi. Jag beställde mitt chassi från Mobilgrossisten.nu och de har ett chassi för 499 kr, där mycket av innehållet i en iPhone finns färdiginstallerat samt att det levererades inom ett dygn. Det enda man behöver ta med sig från sin gamla iPhone är: Bakre kameran, moderkortet, displayen på framsidan, bakstycket, batteriet samt alla skruvar till de nämnda detaljerna. Allt annat finns som sagt var färdiginstallerat. Var dock noga med att se till vid beställning att du får ett chassi med vit eller svart dock connector, beroende på vilken färg du har på telefonen.

Att tänka på

1. Innan man börjar med arbetet bör man skapa en bra arbetsyta. Ett bord med vit yta är att rekommendera samt bra belysning. Tänk på att de skruvar som sitter i din iPhone är väldigt små, så om man har tillgång till en flerfackslåda eller liknande, är det att rekommendera.

2. Kom ihåg hur skruvarna satt. De är olika långa och det är lätt att ta fel då millimetermåtten inte går att jämföra med blotta ögat. Ett bra tips är att på ett vitt, fasttejpat papper lägga skruvarna i den ordning de sitter fast i din iPhone.

3. Arbetet tar ungefär en till två timmar och jag rekommenderar att man tar det lugnt och är noggrann så man inte missar något moment.

4. OBS! iPhoneguiden.se tar inte ansvar för eventuella misstag eller skador du orsakar på din enhet när du följer den här guiden. Guiden är genomförd av mig personligen och bevisat helt säker om man genomför varje moment försiktigt och korrekt. Tänk också på att eventuell garanti bryts om man själv öppnar upp sin iPhone.

Övrigt

Bilderna nedan är lånade från webbsidan iFixit.com då dom på ett mer utförligt sätt visar varje moment bättre än om jag skulle tagit dom själv. Hoppas ni har överseende med detta.

Gör så här

1. Börja med att lossa de två skruvarna i botten på din iPhone. Skjut sen bakstycket framåt och lyft bort det från enheten.

Rep1
Rep2
Rep3
2. Skruva sen loss batterikabeln och peta bort kontakten med bändverktyget. Ta sedan bort batteriet med bändverktyget. Det kan sitta fast, men bänd försiktigt så känner du när det lossnar. Lägg detta sen åt sidan ihop med antennskyddet som satt under batterikontakten.

Rep4
Rep5
Rep6
3. Ta bort SIM-kortshållaren. Skruva sen bort det lilla skyddet som täcker kontakten till moderkortet. Lossa sedan kabeln till moderkortet och vik den åt sidan.
Rep7
Rep8
Rep9
Rep10
4. Lossa nu antennkabeln som sitter mellan batteriet och moderkortet. Bänd försiktigt men bändverktyget.
Rep11
5. Lossa nu skruven som sitter längst ner på moderkortet. Åter igen, lägg skruvarna i den ordning du lossar dom för att inte tappa ordningen dom sitter i.

Rep12
6. Skruva nu bort alla skruvar som håller WIFI-antennen längst upp på enheten. Bänd med försiktighet bort denna och lägg åt sidan. Lossa kontakten till bakre kameran.
Rep13
Rep14
Rep15
7. Lossa sen på den lilla klisterlappen (garanti- och vattenindikatorn) och lossa skruven under. Lossa sen samtliga kontakter: Digitizerkabeln (från undersidan), LCDkabeln (från undersidan), Hörlurs- och volymkontakten (från ovansidan), Samtalshögtalaren och sleep/powerknappen (från ovansidan), Kameran på framsidan (från ovansidan)

Rep16
Rep17
8. Lossa sen skruven som sitter intill hörlursingången. Notera att denna fäster både hörlursingång och moderkortet.

Rep18
9. Lyft försiktigt moderkortet i nedre änden och vrid åt höger för att lossa det från sin plats. Var noga med at inte skada den lilla guldfärgade delen som sitter högst upp på enheten (märkt med rött på bilden).

Rep19
10. Lossa nu dom två skruvarna som sitter över vibratorn och lyft bort vibratorn.

Rep22
11. Skruva sen loss skruven till samtalshögtalarenheten och plocka bort den. OBS!! Denna del ingår i det nya chassit, men behöver plockas bort innan man sätter dit LCD-displayen på det nya chassit.

Chassi1
Chassi2
12. Lossa sen skruven som sitter fäst vid hörlursfästet. Lossa sen därefter de tre skruvarna som sitter på chassisidan. Tänk på att det sitter små brickor bakom skruvarna, så man inte tappar bort dessa.

Chassi3
Chassi4
13. Lossa sen skruven som sitter vid nedre mikrofonen samt den skruven som sitter vid dock connectorkabeln.

Chassi5
Chassi6
14. Skruva sen bort de tre skruvarna på chassisidan. Åter igen, var noga med att inte tappa bort brickorna som sitter bakom skruvarna samt lossa skruven som sitter där den bakre kameran sitter.

Chassi7
15. Ta sedan bändverktyget och försiktigt peta loss skärmen. Gå runt hela vägen och se till att hela skärmen lossnar.

Chassi8
Chassi9
16. Lyft sen försiktigt skärmen från chassit. Var försiktig med kablarna som sitter i skärmen så dom inte häktar tag i kanterna och blir förstörda. Vid ditsättning av skärmen i chassit, se till att LCD och digitizerkabeln blir ordentligt genomförda och att dom är lika långa när skärmen är på plats!

OBS! Glöm inte ta bort skyddstejpen som sitter på chassits framsida i uppkant och nederkant, samt se till att homeknappen ligger rätt. Ta också bort den skyddsfilm på chassits baksida som täcker klisterytan där batteriet ska ligga.

Chassi10
IMG_0823
17. Ta sen det nya chassit och gör denna guide baklänges. När allt är klart ska du ha ett helt nytt chassi på din iPhone 4 och du kan klappa dig själv på axeln för ett bra jobb.:)

Tips! Se till att brickorna till de skruvar som sitter i mitten på chassit hamnar mellan skärmens fäste och skruvskallen. Fäst dessa skruvar lite löst innan man monterar dit skärmen, vinkla upp chassit och trä försiktigt in diplayen på ena sidan. Gör sen samma sak på andra sidan och håll samtidigt koll på LCD och digitizerkabeln så kommer det lösa sig.

Till sist vill jag tacka mobilgrossisten för sponsringen av ett chassi så denna guide kunde genomföras.

admin

admin

Skribent

Dela:

Comments are closed.