Guide: Så byter du bakstycke på iPhone 3GS

En av svagheterna på iPhone 3GS är att bakstycket har lätt för att spricka, vilket innebär en fulare iPhone samt att andrahandsvärdet sjunker. Normalt sett är detta ett kostsamt byte hos en reparatör, men är man lite flink i fingrarna och kan ta sig tiden är det lönsamt att byta det själv. Vi guidar dig.

Jag beställde mitt bakstycke från Teknikdelar.se som har bakstycken till iPhone 3GS för den nätta summan 199 kr och finns i både vitt och svart utförande. Litet plus är att bakstycket finns med märkningen 8, 16 och 32 GB vilket är bra.

Nu kanske man kan tycka att det är rätt poänglöst att byta bakstycket eftersom luren är relativt gammal, men säljer man den i nyskick kan man få en hygglig slant, samt att man som användare kanske tycker det ser bättre ut med ett helt bakstycke. Jag vill dock nämna att bytet av bakstycket kräver en del jobb, eftersom man måste ta bort i princip allt innehåll i mobilen.

Tips

Innan man börjar med arbetet bör man skapa en bra arbetsyta. Ett bord med vit yta är att rekommendera samt bra belysning. Tänk på att de skruvar som sitter i din iPhone är väldigt små, så har man tillgång till en flerfackslåda eller liknande, är det ett tips. Kom ihåg hur skruvarna satt. De är olika långa och det är lätt att ta fel då millimetermåtten inte går att jämföra med blotta ögat. Ett bra tips är att på ett vitt, fasttejpat papper lägga skruvarna i den ordning de sitter fast i din iPhone.

OBS! iPhoneGuiden.se tar inte ansvar för eventuella misstag eller skador du orsakar på din enhet när du följer den här guiden. Guiden är genomförd av mig personligen och bevisat helt säker om man genomför varje moment försiktigt och korrekt. Tänk också på att eventuell garanti bryts om man själv öppnar upp sin iPhone.

Bilderna är inte tagna av mig, då kvalitén på mina bilder jag tog blev väldigt dålig. Jag har lånat bilderna till denna guide från ifixit.com. Hoppas ni har överseende med detta.

Så här gör du

1. Skruva loss de två skruvarna i botten. Sätt sen fast sugproppen i glaset och lossa det försiktigt. Se till att det inte rycks bort. Det kan innebära att kablarna till displayen skadas.

Image #1

Image #1

2. Vik sen försiktigt upp skärmen med den övre delen kvar mot den övre kanten. Du kommer nu se displayens kontakter i moderkortet märkta med nr 1, 2 och 3. Sätt bändverktyget från VÄNSTER sida, peta in försiktigt och bänd loss kontakten märkt nr 1. Bänd sen försiktigt loss kontakt märkt nr 2 genom att sätta bändverktyget framifrån. Nu bör du se kontakt nr 3. Peta upp spärren som sitter vid kontaktens ände, dra sen försiktigt kabeln bakåt och lyft bort skärmen.

Image #1

Image #1

Image #1

Image #1

Image #1

3. Ta sen ur SIM-kortshållaren ur iPhonen. Använd bändverkyget och lossa kablarna som är märkta med nr 4, 5, 6 och 7. (kabel nr 7 gäller endast iPhone 3GS). Ta sen bort den lilla klisterlappen märkt ”do not remove”.

Image #1

Image #1

Image #1

Image #1

Image #1

Image #2

Image #1

4. Lossa sen skruvarna som bilden nedan visar. På kameran sitter det en liten metalldel. Se till att den inte kommer bort då denna del håller kameran på plats. Använd sen brytverktyget för att peta loss kameran från sitt ställe. Var försiktig, då kameran sitter fast i moderkortet och inte kan lossas därifrån.

Image #1

Image #1

5. Använd sen brytverktyget för att lossa moderkortet. Börja i änden där anslutningsänden sitter. Böj sen försiktigt upp moderkortet och dra det i sidled för att få loss det. Var noga med att inte böja den lilla guldfärgade metalldelen som sitter på moderkortets vänstra sida vid muteknappen. Använd en liten mejsel eller brytverktyget för att försiktigt böja in den så metallbiten inte fastnar i bakstycket. Skulle denna guldfärgade metallbit lossna eller på annat sätt få sönder kan man få problem med mottagningen. När moderkortet sätts på plats igen, se till att kablarna hamnar på ovansidan, samt att det hamnar korrekt vid powerknappen. Det som händer annars är att moderkortet inte kommer hamna korrekt.

Image #1

Image #1

 

6. Använd sen brytvektyget för att ta loss batteriet. Detta kan sitta fast ordentligt. Om så är fallet, använd en varmluftspistol eller hårtork, kör på lägsta hastighet och värm på utsidan tills batteriet lossnar. Lyft sen bort batteriet från sin plats.

Image #1

7. Lossa sen de två skruvarna som håller powerknappen på plats och lossa sen försiktigt på kabeln som powerknappen är fäst i. Lossa sen de fyra skruvarna som håller fast GPS-antennen och hörlursuttaget.

Image #1

Image #1

 

8. Ta sen bort skruvarna för muteknappen samt volymknapparna. Ett tips är att sätta muteknappen i tystläge innan den plockas bort då den blir lättare att sätta dit vid ihopmonteringen. Se också till att den lilla mjukdelen som sitter på muteknappen inte kommer bort, för då kan muteknappen bli glapp. Lyft sen bort volymknapparna från sin position försiktigt. Lossa sen på hörlursuttaget genom att försiktigt dra detta bakåt.

Image #1

Image #1

Image #1

9. Lossa sen skruven som fäster GPS-antennen. Notera att den sitter ordentligt fast, så det kan krävas lite arbete med brytverktyget. Se också till att den lilla plastbit som sitter fast inte kommer bort, då denna har funktionen att föra ut SIM-korthållaren. Plocka sen bort powerknappen från sitt läge (om du inte redan gjort det). Vid återmontering, se till att den rörliga bygeln som sitter på powerknappen pekar nedåt. Plocka sen även bort muteknappen.

Image #1

Image #1

Image #1

10. Skruva sen bort vibratorn. Skruva därefter bort anslutningsdelen (dock connectorn) och peta även bort de små ”näten” som skyddar mikrofonen och högtalaren, då det inte finns på det nya bakstycket.

Image #1

Image #1

Image #1

11. Nu är det bara att ta fram det nya bakstycket. Följ denna guide baklänges så kommer allt bli rätt. Klappa dig sen på axeln över ett bra jobb.

Image #1

Jag vill tacka teknikdelar.se för sponsringen av ett nytt bakstycke till iPhone 3GS så denna guide kunde genomföras.
Teknikdelar.se

admin

admin

Skribent

Dela: