Guide: iPhoneGuide för nybörjare – del 2

För oss nybörjare finns det en enorm värld att utforska i samband med iPhone och allt vad det har att erbjuda. Igår talade jag generellt om iTunes och iPhone och gav dem mest intressanta tipsen utifrån min synvinkel och idag tänkte jag bygga vidare med en av iPhones byggstenar, applikationer. Applikationer eller appar som de kallas är de program du kan ladda hem till din enhet. Det finns miljontals av roliga och användbara applikationer och det kommer du snart att se!

Appar kan laddas ner både via iEnheten och via itunes på din dator. För att ladda ner appar måste du ha ett itunes användarnamn och lösenord som du skaffar på datorn när du kopplat in enheten.  Detta är samma konto som du använder till att köpa musik i iTunes store. Apparna finns i itunes, där du kan söka titlar och titta på topplistor över mest nerladdade. Många appar är gratis, andra kostar. När appar kostar är det från sju kronor och uppåt.

För att ladda ner måste du ange ditt lösenord både när du laddar ner direkt på enheten och via datorn. När du laddat ner appar via datorn kom ihåg att uppdatera och spara de till mobilen för att de ska ses i enheten. Det gör du genom att trycka på ikonen som visar din telefon i menyn till vänster och bocka i de applikationer du vill ha och spara. Här kan du också flytta runt på ikonerna så de passar just dina behov. Apparna läggs på skrivbordet och kan också flyttas runt när telefonen är urkopplad.

När du laddar ner direkt i mobilen går du in i AppStore som finns som ikon på skrivbordet på din telefon och väljer vilken app du vill ladda ner. Detta gör du genom att söka på dess namn och sen installera. När du tryckt på installera skriver du in ditt itunes lösenord. Har du laddat ner en app som kostar får du ett kvitto via mail.

Här nedan följer en lista över några bra första appar:

Sociala medier

Facebook

Fenomenet facebook har en egen app som förenklar användningen. Applikationen använder olika tydliga symboler så att du lätt hittar. Applikationen är gratis.

Twitter

Mikrobloggen twitters applikation visar ditt newsfeed och är enkel att twittra ifrån. Du kan se vad som är trending och lätt söka efter personer eller ämnen. Applikationen är gratis.

Whatsapp

Whatsapp är en chatt funktion som fungerar som sms till andra med samma applikation inlagd. Den synkar till din telefonbok och är väldig lätt att använda. Att skicka meddelanden kostar inget annat än datatrafik. Perfekt om du har släktingar med iphones utomlands. Applikationen kostar 7 kronor.

Musik

Spotify

Spotify är en musiktjänst där du streamar musik. Spellistorna kan sparas till offlineläge så musiken kan spelas utan internet. Applikationen är kostnadsfri men för att kunna använda applikationen krävs spotify premium.

Sound hound

Trött på att undra vad det är för låt som spelas på radion? Då fungerar soundhound perfekt. Du håller telefonens mikrofon vid högtalaren och den berättar vad du hör, vem som skrev den och vilket år. Applikationen är kostnadsfri.

Kontor

Week calender

Den kompletta kalendern. Läs iphoneguidens recensionen på: https://iphoneguiden.se/recension-week-calender-komplett-kalender-for-iphone/Week cal

Dropbox

Dropbox synkar en datormapp med en mapp på din enhet. Lägg in bilder mail eller dokument du alltid vill ha tillgång till i din dropbox så kommer du åt innehållet överallt. Tänk dock på vad du lägger upp, läs mer på: https://iphoneguiden.se/dropbox-ser-all-din-information/ Applikationen är kosnadsfri.

Money

Money håller koll på din ekonomi. Du får en snabb översikt över dina räkningar och ditt saldo. Du kan lätt göra kalkyler för att se vart dina pengar tar vägen i olika kategorier.

Mat och underhållning

Jamie oliver

Jamie Oliver har en väldigt välgjord applikation med recept och små filmtips. I gratisversionen följer ett mindre antal recept med, dock kan paket med extra recept köpas till extra.

Arlaköket

Arlas applikation är en samling av massor av recept. Du kan välja kategorier så som budget eller snabbt. Applikationen har också en inköpslista. Applikationen är gratis men full av arlareklam.

Aftonbladet

Aftonbladets nyhetsapplikation är en sammanfattning av dagens nyheter. Lite limiterad jämfört med en webbtidning då den ska vara lättöverskådlig. Applikationen är gratis.

Tv.nu

Lättöverskådligt visar appen vad som är på tv just nu. Du ställer själv in villka kanaler du har för att få ut så mycket som möjligt av dess kapacitet. Applikationen är gratis.

Spel

Bananagrams

Alfapet med dig själv på mobilen.  Du får en bunt med bokstäver som du ska bygga om till ord så fort som möjligt.

Bop it!

Byggt efter det traditionella spelet med samma namn. På uppmaning av en röst ska du röra mobilen på olika sätt. Mycket svårare än man tror!

Berzerk ball

Slå en nörd med diverse slagträn så långt som möjligt. Enkel tanke, otroligt beroendeframkallande!

The sims

Det klassiska strategispelet som är oerhört tidsödande. Perfekt under längre resor.

Det här är bara en bråkdel av alla applikationer som finns att ladda ner i App Store. Bara för några dagar sedan passerade App Store en halv miljon titlar (!) och ni förstår säkert att det här är en enorm värld att utforska som jag påpekade initialt. Ta del av dina favoritappar och njut, det finns en app för oss alla.

admin

admin

Skribent

Dela: