Telefonförsäkring

Försäkring för iPhone?

När en ny iPhone köps hos en återförsäljare kommer nästan alltid frågan ”Vill du ha försäkring?”. Behövs det eller räcker andra försäkringar? Vi tittar lite extra på de olika försäkringsalternativen.

Hemförsäkring

I stort sett alla har en hemförsäkring men det betyder inte per automatik att man kan få ersättning för en skadad eller stulen iPhone. Om den skadas av olyckshändelse (exempelvis att du tappar den i marken) måste det finnas så kallad ”Allrisk” eller ”Drulleförsäkring” i din hemförsäkring för att ersättning ska kunna betalas ut. Hos många hemförsäkringar ingår detta i grunden medan man på vissa försäkringar måste teckna det som ett tillägg.

Fördelen med hemförsäkringen är att alla har en (eller bör ha en) och att man med Allrisktillägget får ersättning oavsett vilken egendom som går sönder. Nackdelen är att självrisken är hög (1000-1500 kr) samt att det ofta är värdeminskning. Det gör att du inte bör räkna med att få ut ersättning motsvarande inköpspris.

Mobilförsäkring via försäkringsbolag

Bild från Klickskydd

Det finns ett par försäkringsbolag som specialiserat sig på produktförsäkringar. Ett exempel kan tas från Klickskydd som exempelvis har iPhoneförsäkring, HTC-försäkring, TV-försäkring och Spelkonsolförsäkring.

Ersättning kan ges för bland annat kortslutning, skärmskada, yttre skador, brandskador m.m.

Försäkringen tecknas efter att man köpt mobilen och gäller sedan löpande till den sägs upp. Försäkringsperioden är 12 månader.

I grundförsäkringen ingår däremot inte Stöldskydd – det kan tecknas som tillval.

Prisexempel:

Försäkringen gäller på valt försäkringsbelopp. Köper du en ny iPhone X bör alltså intervallet 9400-14 100 kr väljas.

Årspremien är då 1289 kr.

Med stöldskydd blir priset 1619 kr.

Läs vidare på Klickskydd.se

AppleCare+

AppleCare+ är en försäkring som löper i upp till två år efter att mobilen köpts. Då ingår ”teknisk expertsupport på telefonen” samt ”hårdvaruskydd”. Ersättning ges för maximalt två tillfällen vid oavsiktliga skador (tappa i marken osv). Försäkringen kan tecknas i upp till 60 dagar efter att mobilen köpts.

Med teknisk expertsupport kan många frågor lösas direkt genom kontakt med supporten.

Med hårdvaruskydd menas att ersättning går att få om din iPhone behöver repareras eller helt bytas ut. Detta upp till två gånger under försäkringsperioden. Har batteriet försämrat sin kapacitet så mycket att det minskat med minst 80 % kan även detta bytas ut. Det som kan ersättas är din iPhone, batteri samt de tillbehör som följde med vid köpet.

Är det en skärmskada är självrisken 849 kr och vid andra tillfällen är självrisken 249 kr.

Prisexempel:

Om en iPhone X 256 GB köps direkt via Apple.com är priset 13 195 kr. Då kostar denna försäkring 2199 kr.

Läs vidare på Apple.com

Försäkring via mobilabonnemanget

Ett flertal mobiloperatörer erbjuder mobilförsäkringar. Vi tar här ett exempel från Halebop.

I likhet med andra mobilförsäkringar ges ersättning vid oväntad skada, stöld och förlust. Men utöver det ingår även skydd för ”otillåten användning”. Om mobilen blir stulen och det i detta fall uppkommer kostnader kan detta täckas för upp till 2000 kr per tillfälle.

Fördelen (i jämförelse mot hemförsäkringen) är att inget åldersavdrag finns, att självrisken är lägre samt att det är tre gratis månader i början av försäkringstiden.

Den kan enbart tecknas av de som har eller skaffar abonnemang hos Halebop och köper en telefon via dem. Har du köpt en telefon via Halebop men inte tecknat försäkring kan du ändå teckna försäkringen i efterhand. Men det krävs då att du går till en Teliabutik inom 14 dagar från inköpstillfället och nämner att du vill ha detta försäkringsskydd.

Försäkringen löper månadsvis och kan sägas upp genom att bara skicka in ett sms med texten ”FÖRSÄKRING” till 4433.

Prisexempel:

Om mobilen är värd 4 500 kr – 15 000 kr är självrisken 750 kr och månadspremien 129 kr.

Årskostnaden blir alltså 1548 kr.

Läs mer hos Halebop

Allrisk genom kreditkortet

Alla kreditkort har ett par försäkringar som ingår när man betalar med kortet. Ett par av dessa kort har Allriskförsäkring. Det betyder att varan som köps med kortet automatiskt har denna försäkring under en viss period. För hemelektronik brukar det vara 30-90 dagar. Skulle din iPhone gå sönder genom olyckshändelse kan du alltså åberopa denna försäkring och få tillbaka hela summan, ofta utan självrisk.

Försäkring via elektronikbutiken

Köper du en iPhone via en elektronikbutik (Elgiganten, Mediamarkt osv.) får du ofta frågan om du vill ha en försäkring. Följande exempel är tagen från Elgigantens hemsida.

Försäkringen kallas för ”Trygghetsavtal” och gäller för skador, olyckor och stöld. Utöver det kan ersättning ges för ”otillåten surf- och samtalstrafik” om detta skulle uppstå vid stöld.

Däremot ges enbart ersättning vid stöld om detta skett via ett inbrott i hemmet, fritidshuset eller på kontoret. Överlag har denna försäkring ingen självrisk men ett undantag gäller för just mobiler där självrisk finns på 499kr för iPhones. Den har däremot inget åldersavdrag.

Prisexempel:

Köp iPhone X 256 GB och teckna Trygghetsavtal för 12 månader. Priset är då 3899 kr. Prismässigt alltså det dyraste alternativet av de ovan nämnda försäkringarna.

Läs mer på Elgiganten

Men behövs det?

Har du hemförsäkring har du ett grundläggande försäkringsskydd. Har du ”Allrisk” kan du få ersättning för skador på och stöld av telefonen. Däremot får du räkna med hög självrisk och åldersavdrag. Du får visserligen betala en hög avgift om olyckan skulle vara framme – men slipper i gengäld extrakostnaderna som uppstår om ytterligare försäkring tecknas.

Som visas ovan sparar du upp till 4000 kr genom att inte teckna extraförsäkring. Var däremot noga med att kontrollera att din iPhone täcks av hemförsäkringen så den inte är helt oförsäkrad.

Det dessa extraförsäkringar ofta får kritik för är just deras höga kostnader. I en artikel i Expressen kommenterar Peter Stark, från Konsumenternas försäkringsbyrå, detta med att dessa försäkringar ibland kostar upp till 20-30 % av inköpsvärdet. Han påpekar att det är bättre ekonomiskt att se över hemförsäkringen och välja Allrisk. Om det inte ingår som standard kan tillägget tecknas för några hundra kronor per år men täcker sedan samtliga saker i hemmet – inte bara telefonen.

Samtidigt kan det vara en extra trygghet. Med Applecare + ges exempelvis inte enbart försäkring utan även expertishjälp under två år. Bara det kan vara värt en del.

Produkter du kanske är intresserad av – från iPhonebutiken.se

just mobile

Mobilhållare till bilen

Flexibel mobilhållare som monteras med sugplopp.

Till Butik / Beställ

USB-laddare till bilen

USB-laddare till bilen. Med två USB-utgångar

Till Butik / Beställ

Mobilhållare för ventilationsgaller

Moiblhållare från Deltaco som fästes i ventilationsgallret

Till Butik / Beställ

 

Sajtägare

Sajtägare

Skribent

Dela: