Siri text

Få Siri att läsa upp text på din iPhone 14 (Uppdaterad 2022)

Siri är kanske inte alltid den där perfekta assistenten som många hade hoppats på. Det finns dock ett flertal sätt som hon kan hjälpa dig på i vardagen. Vissa är välkända, andra är lite mindre kända – som till exempel att få henne att läsa upp texter för dig. Numera kanske du inte använder Siri utan låter din iPhone 14 läsa upp text, även om voice over är avstängt.

Det är kanske inte den mest behagliga lyssningen (det blir ganska monotont), men kan likväl vara ett praktiskt verktyg. Till exempel kan funktionen användas för förvandla din inkorg till en personlig podcast, eller för att få nyheter upplästa medan du sysslar med annat. Funktionen kan också komma väl till hands när du känner att du behöver titta bort från skärmen en stund. 

Uppdaterad 2022-10-26

iPhone 14 läser upp text – Så här gör du

Så gör du

  1. Öppna inställningar och klicka på hjälpmedel. Klicka sen på ”Talat innehåll”
  2. Markera text och tryck på knappen ”läs upp” för att få texten uppläst.
  3. Vill du få hela skärmen uppläst kan du svepa nedåt över skärmen med två fingrar.
  4. Extra: under ”Röster” kan du välja olika röster och dialekter för din iPhone 14.
  5. Extra: Dra i reglaget för att korrigera uppläsningshastighet
  6. Extra: Uttal, du kan diktera eller stava hur du vill att en del kluriga fraser ska uttalas.

 

Få Siri att läsa upp texter för dig på äldre telefoner

Att få Siri att läsa upp texter för dig är enkelt. Gå bara in på InställningarAllmäntHjälpmedelTal. 

 


Väl här har du egentligen två alternativ, Läs upp markering eller Läs upp skärm. Om du aktiverar det förstnämnda kan du alltså markera en text och be Siri att läsa upp den. Det här gör du genom att trycka på en knapp som dyker upp när du har gjort en textmarkering: 


Om du istället aktiverar det sistnämnda, Läs upp skärm, kan Siri läsa upp all text som syns på skärmen. För att påbörja uppläsningen sveper du bara med två fingrar nedåt, från skärmens topp. Det här är ofta smidigare när man vill ha stora mängder text uppläst för sig. Det är bara att gå in på till exempel en nyhetsartikel, svepa med fingrarna nedåt och börja lyssna. 

Passa på att aktivera Markera innehåll. På så vis kan du följa med i vad som läses på skärmen. Det kan till exempel komma väll till hands när du får en längre text uppläst för dig, och vill pausa för att titta närmare på ett specifikt stycke. Du får också upp en liten spelare där du enkelt kan spola, pausa och ändra uppläsningshastighet. 

Röster

Det finns ett antal röster du kan välja mellan. Som förval, på svenska, är det rösten Alva som du kommer att höra. Du kan dock även välja Siris vanliga röst, en manlig Siri, Oskar eller Klara. Undertecknad anser att Alvas röst blir ganska monoton och jobbig att lyssna på efter ett tag. Ett bättre val är istället kvinnliga Siri och gärna med läshastigheten marginellt nedskruvad. Tyvärr, får vi kanske säga, så är rösterna generellt mer behagliga att lyssna på när de är på engelska. 

Gör det på Mac

Om du har en Mac kan du också få Siri att läsa upp texter direkt från datorn. Gå bara in på SysteminställningarHjälpmedelTal. 

Siri läsa upp text

Sedan bockar du i rutan till vänster om Läs upp markerad text när tangenten trycks ned. Välj nu en tangentkombination du tycker är lämplig. Även här kan du byta röst och justera uppläsningshastigheten, precis som på din iPhone. 

Sajtägare

Sajtägare

Skribent

Dela: