Checklista när du ska köpa en begagnad iPhone – 14 punkter (2022)

Att köpa en ny iPhone går i de flesta fall utan problem. Snarare är det roligt att gå till en Apple Store och känna på modellen innan man köper den. En välkänd baksida med Apple är just att prislapparna är ganska höga ibland. Det är därför knappast anmärkningsvärt att många väljer att köpa begagnat.

(Senast uppdaterad 2022-11-10)

När man köper begagnat krävs lite mer eftersökande. Du får ingen garanti av en andrahandssäljare, varför det är viktigt att undersöka telefonen ur samtliga aspekter innan ett köp. Även om prislappen är förhållandevis låg när man köper begagnat, handlar det troligtvis ändå om åtskilliga tusenlappar. Således är det värt att ta sig tiden att göra en noggrann granskning. Här kan du läsa en artikel om att köpa begagnad iPhone X.

iphone 8 ny

Köp begagnad iPhone via Billigteknik.se

 • 1 års garanti
 • Även med delbetalning
 • Fabriksåterställd
Se pris på begagnad iPhones
 1. Helhetskänslan

Andrahandsmarknaden är så pass god att man inte behöver köpa något slitet och repigt. Är den skadad i kanterna med en hemknapp som glappar, är det knappast värt ett köp. Din iPhone kommer du att bära med dig stora delar av dygnet – välj en som faktiskt känns fräsch. Urvalet på andrahandsmarknaden är tillräckligt gott för det.

 1. Är den äkta?

Risken är ganska liten för att man ska råka stöta på en fejk-iPhone – men de förekommer i viss utsträckning på köp- och säljsajter. Även en del Samsung-kopior har setts cirkulera runt.

Som tur är, är det med iPhone enkelt att känna igen den äkta varan (Samsung lyckas bedragarna bättre med). Det starkaste tecknet är att kopiorna är gjorda av plast (snarare än aluminium) och således inte väger lika mycket. En annan skillnad är att kameralinsen är mindre.

Tänk på att du inte bör lita på bilderna. Bedragare brukar nämligen lägga upp riktiga produktbilder från Apple. Om du åker för att hämta iPhone:n (vilket rekommenderas) kan du enkelt inspektera den själv. Om du däremot beställer att få den skickad kan det, rent krasst, vara vad som helst i paketet.

Andra kännetecken:

 • Touch ID går inte att ställa in.
 • Sämre grafik.
 • iTunes känner inte igen telefonen när den kopplas in i datorn.
 1. Sök på IMEI-numret

Varenda mobiltelefon på planeten har ett IMEI-nummer som används för identifikation. En annan fördel är att mobilen kan låsas genom IMEI-numret om den är stulen. Det är dock enbart själva telefonin som kan låsas med nummerföljden, mobilen i sig kan fortfarande användas.

Det enklaste sättet att ta reda på telefonens IMEI-nummer är att knappa in *#06#. Numret syns då på skärmen. Ett annat alternativ är att gå in på Inställningar > Allmänt > Om och scrolla ned en bit:

Beroende på vilken modell det handlar om kan IMEI stå utmärkt på baksidan eller på attiraljen som SIM-kortet sitter i. Det kan också hittas på kvitto och originalförpackning. Du kan sedan söka på sidor som dessa för att se om numret är blockerat eller inte. Är det blockerat kan telefonen vara stulen. På den här sidan ges du lite mer information, men delar av informationen är låst bakom betalvägg.

 1. Är den återställd?

Telefonen bör givetvis vara återställd och inte längre vara kopplad till den förra ägaren på något sätt. Kontrollera att de har stängt av aktiveringslåset. Om inte, kan de låsa iPhone:n från en Mac eller PC (vilket en tjuv inte direkt bör tjäna något på att göra, men det är möjligt).

Innan du betalar för telefonen eller godkänner affären bör du först gå in på Inställningar > Allmänt > Nollställ > Radera allt innehåll och inställningar. Om du blir frågad om den förra ägarens lösenord – ge tillbaka den och be dem slå in det så att den verkligen blir återställd innan du tar med dig den hem.

iphone 8 ny

Köp begagnad iPhones via Billigteknik.se

 • 1 års garanti
 • Även med delbetalning
 • Fabriksåterställd
Se pris på begagnad iPhones
 1. Kolla batteriet

Något som även det mest hängivna Apple-fanet kan tycka är ett problem med iPhones, är batteriet. Bara den är några år gammal finns risken att det är slitet och laddar ur snabbt. Hävdar säljaren att batteriet är utbytt nyligen är det bra att få ett kvitto eller annan bekräftelse på detta.

Du kan försöka testa själv på plats, men det är inte särskilt lätt. Åtminstone kan du utesluta att batteriet är i extremt dåligt skick genom att utföra krävande funktioner. Testa att spela in videos, sätta ljusstyrkan till max, öppna tunga program (iMovie, till exempel) och ring ett samtal på några minuter. Har batteriet gått från 80 procent till 44? I sådana fall bör du inte köpa den – eller pruta kraftigt för att få ned priset till summan av vad ett batteribyte kostar.

 1. Hur är kameran?

För många är kameran det viktigaste i en iPhone (förutom att kunna ringa, då). Nyare iPhones har mycket bra kameror, och kvaliteten ska vara densamma på såväl begagnade som nya telefoner, förutsatt att den begagnade telefonen är i gott skick. Det bästa är om du kan låna samma modell av en vän och ta med dig den när du ska köpa den begagnade telefonen. Du kan då ta bilder med båda och jämföra dem på plats.

 1. Kolla efter vattenskador

Vatten är en iPhone:s värsta ovän. Även om man köper telefonen ny, är vattenskador något som Apples ettårsgaranti inte täcker. Dessutom kan konsekvenserna av en vattenskada uppenbara sig flera månader efter att det har skett. Således är det viktigt att kontrollera detta innan man genomför köpet.

Att kolla upp om en vattenskada är skett är enkelt. Som du kan läsa i slutet av den här artikeln finns vätskeindikatorer bakom SIM-kortsinnehållaren (eller i ladduttaget på iPhone 4 och 4S). Vanligtvis är de silvriga eller vita – om de är röda innebär det att vatten har läckt in på platser det inte ska.

Även om säljaren försöker skylla på att det har varit fuktigt i luften eller liknande bör du inte köpa telefonen. Indikatorerna blir normalt inte röda till följd av hög luftfuktighet eller temperaturförändringar. Undantag finns, men de är ovanliga.

 1. Ring ett samtal

Trots alla funktioner och nöjen som finns med iPhone, är troligen samtal och SMS de främsta anledningarna till att du köper telefonen. Testa att ringa en vän för att se hur det fungerar. Passa på att fråga hur ljudkvaliteten upplevs från vännens sida.

 1. Testa uttagen

Det finns många möjliga fel på en äldre iPhone som en oärlig säljare kan undvika att berätta om. Ett av dem är uttagen, där framförallt ladduttaget kan börja glappa efter en tids användande. Testa att ladda telefonen på plats, med en laddare du vet fungerar. iPhonen ska börja ladda på en gång, utan att du behöver tricksa med sladden.

Passa på att snabbt kontrollera att hörlursuttaget fungerar. Koppla bara in ett par hörlurar och spela upp något. Förslagsvis spelar du upp en video som du tagit tidigare när du kollat kameran. På samma gång kontrollerar du då mikrofonen en gång till.

 1. Knappar

Något annat som börjar slitas ut efter en tids användande är knapparna. Framförallt låsknappen tycks vara särskilt ansatt. Testa att låsa och öppna den ett antal gånger. Om knappen inte fungerar som den ska (kanske fastnar den lite?) bör du hitta en annan säljare och telefon. I sådana fall är det, med viss sannolikhet, nämligen inte långt kvar tills låsknappen slutar fungera över huvud taget.

Något annat att kontrollera är hemknappen. Senare modeller av iPhones har en statisk hemknapp (det vill säga att den inte trycks ned fysiskt vid användning), men köper du en äldre modell är det lägligt att kolla att den fungerar som den ska. Glöm inte volymknapparna.

 1. Granska skärmen

Det finns bra verktyg för att kolla efter så kallade döda pixlar på skärmen. Innan du köper telefonen bör du testa samtliga färger. Kolla även efter små repor och annat i skärmen. Om de sitter ett plastskydd över (som vissa lämnar kvar) bör reporna synas igenom det. Dock kan plastskyddet i vissa fall vika sig lite vid skärmkanterna, vilket gör det svårt att se exakt hur det ser ut där bakom. Vid behov kan du dra bort plastskyddet.

 1. Är 3D Touch i sin ordning?

3D touch infördes för ett par år sedan i samband med att iPhone 6 och 6 Plus lanserades. Vid köp av en begagnad telefon bör du kontrollera att det fungerar. I korthet innebär 3D-touch att du kan peka på flera olika sätt:

 • Peka som vanligt
 • Svepningar
 • Hårda tryck

Varje typ av pekning har sina olika syften. När du trycker hårt får du ofta upp mer information om någonting, eller bara åtkomst till andra funktioner. Testa att hårdtrycka på exempelvis Telefonappen, så bör du få fram följande:

Om inget händer, kan det vara fel med den här funktionen.

 1. Är allt med?

Förhoppningsvis får du telefonen i en originalförpackning som är i gott skick. Dessutom bör samtliga attiraljer finnas med, såvida inte säljaren meddelar något annat på förhand. Det som ska finnas med är följande:

 • USB-kabel
 • Strömadapter
 • Verktyg för att öppna SIM-facket
 • Några Apple-klistermärken (är dock en engångsvara, och inget man bör räkna med finnas kvar)
 • En manual
 • Hörlurar

Om säljaren skött om prylarna väl bör samtliga av dessa finnas kvar, och i gott skick dessutom.

 1. Kan du förhandla om någon form av garanti eller öppet köp?

Om du köper en begagnad iPhone från en välrenommerad butik kan du ofta få till ett öppet köp eller en kort tids garanti. När man handlar från köp- och säljsajter genom privatpersoner kan det här vara lite luddigare. Det går givetvis alltid att avtala mellan köpare och säljare om det ska finnas några dagars frist, som köparen kan lämna tillbaka telefonen under. Många anser dock, förståeligt, att inspektion sker på plats och att köpet därefter är slutgiltigt. Det skadar dock inte att ha en kort dialog om detta.

Att till punkt och pricka granska alla ovan nämnda punkter tar sin tid, och det kan givetvis hända att alla inte kan kollas av någon anledning. Som alltid bör man ha sunt förnuft och magkänslan med sig. Att köpa en använd iPhone på ett säkert sätt, i alla fall från privatpersoner, innebär faktiskt en del arbete.

Var är det bäst att köpa begagnat?

Det finns flera alternativ att välja mellan när man köper begagnat. Många väljer att köpa begagnat från en butik med gott rykte. Som nämnt ovan kan du få en kortare tids garanti samt möjligheten att reklamera köpet om något går fel.

Det mest riskfyllda torde vara att handla på Blocket. Här är det svårt att veta vem säljaren är. Fördelen är att det ofta finns goda chanser att pruta om man är duktig på att förhandla. I Sverige är kanske Tradera ett bättre alternativ, eftersom det finns ett tydligt system med recensioner. Har en användare väldigt många recensioner med gott betyg bör du kunna lita på att han eller hon är ärlig.

iphone 8 ny

Köp begagnad iPhone via Billigteknik.se

 • 1 års garanti
 • Även med delbetalning
 • Fabriksåterställd
Se pris på begagnad iPhones

Tittar man på andra sidan Atlanten finns chanser att få bra priser genom exempelvis Amazon och Ebay. På Ebay bör man, som på Tradera, vara särskilt noga med att kolla recensioner. Icke att förglömma är momsen vid import, som ger en kännbar höjning av priset.

Att sälja en begagnad iPhone

Du kan använda många av punkterna ovan för att kolla telefonen innan du säljer den. På så vis kan du själv hitta eventuella brister att informera köparen om. Här kan du läsa mer om vad som är bra att tänka på vid försäljning och även se en prisjämförelse.

Anser du att något saknas på checklistan? Kommentera gärna nedan i sådana fall. Som alltid blir vi glada om du använder delningsfunktionerna.

Produkter du kanske är intresserad av – från iPhonebutiken.se

Elago Trio Charging

Laddstation för iPhone, Apple Watch och AirPods.

Till Butik / Beställ

Exelium Xpad 2.1

Trådlös laddningsplatta med plats för två enheter.

Till Butik / Beställ

satechi charger

5-port USB Charging

Dockningsstation med plats för fem enheter

Till Butik / Beställ

Här kan du läsa mer om:

Sajtägare

Sajtägare

Skribent

Dela: