Apple har på senare tid fått uppmaningar om att ta telefonberoende på större allvar. Med all rätt, kan man tycka. Tiden som spenderas framför en skärm idag är något vars like tidigare inte synts i mänsklighetens historia.
Uppmaningen syftar framförallt på att Apple ska göra det lättare för föräldrar att skydda de yngsta användarna. Det finns flertalet saker man som förälder kan göra om man vill ha lite mer kontroll över sitt barns spelande, surfande eller ringande. Apple har svarat på uppmaningarna genom att införa ännu fler funktioner för ändamålet.
Att använda telefonen för mycket är dock något som personer i samtliga åldrar kan vara skyldiga till. Exakt vad det får för effekter på längre sikt vet vi ännu inte särskilt mycket om, men på kort sikt vet man desto mer om vad för mycket telefonanvändande kan leda till för konsekvenser. I den här texten fokuserar vi dock på vad du som förälder kan göra för att skydda de yngre.
1. Blockera vissa appar
Visst, App Store är generellt hårda med vilka appar som läggs upp på plattformen. Trots det, finns det givetvis material där som inte är lämpligt för alla åldrar. Om så är fallet, skall en åldersgräns stå tydligt där appen laddas ned.
Det kan ändock finnas ett behov som förälder att avaktivera vissa appar, inte minst bland dem som redan är förinstallerade. Det här görs enkelt. Gå bara in på Inställningar > Allmänt > Begränsningar > Aktivera begränsningar och ange din lösenkod. Här kan du till exempel avaktivera Safari om du vill begränsa ditt barns surfande. Du kan också välja att slå av reglaget bredvid Installera appar, för att begränsa nedladdandet.
2. Aktivera familjedelning och ”Be om köp”
Familjedelning är praktiskt för den som har lite yngre medlemmar i familjen. Genom att gå in på Inställningar > Ditt namn > Familjedelning > Lägg till familjemedlem… > Skapa ett barnkonto kan du enkelt göra ett Apple-ID för ditt barn. Efter att ha angett ditt barns ålder behöver du godkänna ett sekretessavtal (skadar inte att åtminstone ögna igenom det). Du fyller sedan i vad barnet heter och skapar en e-post (icloud.com). Efter att ha gått igenom ett antal steg som rör kontots säkerhet kommer du se följande:
Det är den så kallade ”familjesamordnaren”, alltså du, som bistår Apple med betalningsinformation. Genom att ha det här påslaget kan ditt barn inte köpa något från App Store, iTunes eller iBooks utan din tillåtelse.
3. Game center
En del föräldrar kan oroa sig över multiplayerspel. Antingen för att barnet helt enkelt spelar väldigt mycket, eller för att det kan förekomma mängder av fula ord och ibland till och med mobbning. På botten av sidan Begränsningar finns möjligheten att stänga av multiplayer-läge. På så vis kan ditt barn fortfarande spela spel, men alltså inte med andra spelare.
4. Begränsa innehåll
Även det här kan du göra genom att gå in på Inställningar > Allmänt > Begränsningar. Du kan till exempel göra så att ditt barn inte kan spela upp musik eller film som anses var olämplig. Vidare har appar i App Store – som nämnt lite högre upp i texten – en åldersgräns. Här kan du enkelt välja att endast tillåta appar med en åldersgräns du anser är lämplig för ditt barn.
Du kan också göra så att det inte går att söka med ”vuxet språk” i Siri. Även podcaster och nyheter kan styras härifrån.
Det går också att blockera enskilda hemsidor. Tryck bara på ”webbplatser” för att konfigurera funktionen. Redan befintligt i telefonen är en lista med populära hemsidor för barn (Discovery Kids, PBS Kids, CBeebies och så vidare), men det är knappast sidor som barn i Sverige är särskilt fästa vid. Därför krävs en del anpassning på egen hand. För att lägga till en webbplats du vill tillåta trycker du helt enkelt på ”Lägg till en webbplats…”.
Vad bör man egentligen blockera?
Som förälder kan det vara en svår balansgång att veta vad man ska blockera och inte. Trots det mycket goda som iPhone, andra smartphones och internet överlag har bidragit med, finns det givetvis en baksida av myntet.
Till exempel finns det studier som visar att frekventa användare av sociala medier har dubbelt så hög sannolikhet att ha depressionssymptom. Detta jämfört med dem som lägger en halvtimme eller mindre dagligen. Givetvis är det upp till varje förälder att avgöra vad som ska göras, men det skadar aldrig att ha informationen.
När det kommer till appar finns det tydliga åldersgränser i App Store. Som nämnt lite högre upp i texten kan du spärra nedladdningar med åldersgränser som ditt barn inte når. Enskilda appar kan du kontrollera i App Store – scrolla bara ned till rubriken ”Information”, så ser du. Ovan nämnda knep bör vara allt du behöver för att ha koll på ditt barns iPhone-bruk.