Guide: Så byter du audioflexkabeln på iPhone 4

En trasig muteknapp eller tröga volymknappar, är för många iPhoneanvändare bekant. Detta kan vara väldigt irriterande och att få detta lagat kostar en del, men om man är lite flink i fingrarna och vill få ner kostnaden kan man byta denna kabel själv på ett par timmar. Vi guidar dig.

Om volymknapparna eller muteknappen glappar eller inte fungerar alls kan det antingen bero på att knapparna är slitna, eller att audioflexkabeln är trasig. Eftersom det är svårt att veta vilket fel det är rekommenderar jag att man byter båda delarna. Ingreppet är inte så svårt, men det kräver en del tålamod samt att man har gott om tid så man kan arbeta i lugn och ro.

iphone4-knappar

Audioflexkabel finns att köpa hos de flesta välsorterade butikerna med reservdelar för iPhone. Jag beställde mina delar från iPhonebutiken.se och hade delarna levererade inom ett dygn. Flexkabeln kostade 79 kr och knappsatsen kostade 69 kr. Jag kan även rekommendera att köpa en verktygssats innehållande de mejslar och öppningsverktyg som behövs för att öppna en iPhone. Ett tips är att man köper mejslar med ordentlig magnet i, då min verktygsats saknade det på sina bits.

Innan man börjar med arbetet bör man skapa en bra arbetsyta. Ett bord med vit yta är att rekommendera samt bra belysning. Tänk på att de skruvar som sitter i din iPhone är väldigt små, så har man tillgång till en flerfackslåda eller liknande, är det ett tips. Kom ihåg hur skruvarna satt. De är olika långa och det är lätt att ta fel då millimetermåtten inte går att jämföra med blotta ögat. Ett bra tips är att på ett vitt, fasttejpat papper lägga skruvarna i den ordning de sitter fast i din iPhone.

iphone4-audioflex_ll
Observera att vi på iPhoneGuiden.se inte tar ansvar för de skador som eventuellt kan uppstå om man utför detta jobb själv. Guiden är testad av mig personligen och den funkar, men känner man minsta tvekan, bör man lämna in sin enhet till en butik som har erfaren personal som utför denna reparation.

OBS! Bilderna nedan är inte tagna av mig. Dessa är hämtade från webbsidan iFixit.com med anledning av att dessa visar de olika momenten bättre än om jag tagit dom själv. Hoppas ni har överseende med detta.

Nu sätter vi igång!

1. Börja med att lossa de två skruvarna i botten på din iPhone. Skjut sen bakstycket framåt och lyft bort det från enheten.
Rep1
Rep2
Rep3
2. Skruva sen loss batterikabeln och peta bort kontakten med bändverktyget. Ta sedan bort batteriet med bändverktyget. Det kan sitta fast, men bänd försiktigt så känner du när det lossnar. Lägg detta sen åt sidan ihop med antennskyddet som satt under batterikontakten.
Rep4
Rep5
Rep6
3. Ta bort SIM-kortshållaren. Skruva sen bort det lilla skyddet som täcker kontakten till moderkortet. Lossa sedan kabeln till moderkortet och vik den åt sidan.
Rep7
Rep8
Rep9
Rep10
4. Lossa nu antennkabeln som sitter mellan batteriet och moderkortet. Bänd försiktigt men bändverktyget.
Rep11
5. Lossa nu skruven som sitter längst ner på moderkortet. Åter igen, lägg skruvarna i den ordning du lossar dom för att inte tappa ordningen dom sitter i.
Rep12
6. Skruva nu bort alla skruvar som håller WIFI-antennen längst upp på enheten. Bänd med försiktighet bort denna och lägg åt sidan. Lossa kontakten till bakre kameran.
Rep13
Rep14
Rep15
7. Lossa sen på den lilla klisterlappen (garanti- och vattenindikatorn) och lossa skruven under. Lossa sen samtliga kontakter: Digitizerkabeln (från undersidan), LCDkabeln (från undersidan), Hörlurs- och volymkontakten (från ovansidan), Samtalshögtalaren och sleep/powerknappen (från ovansidan), Kameran på framsidan (från ovansidan)
Rep16
Rep17
8. Lossa sen skruven som sitter intill hörlursingången. Notera att denna fäster både hörlursingång och moderkortet.
Rep18
9. Lyft försiktigt moderkortet i nedre änden och vrid åt höger för att lossa det från sin plats. Var noga med at inte skada den lilla guldfärgade delen som sitter högst upp på enheten (märkt med rött på bilden).
Rep19
10. Lossa nu metallhöljet som täcker främre kameran. Använd bändverktyget försiktigt. Ta sen bort kameran.
Rep20
Rep21
11. Lossa nu dom två skruvarna som sitter över vibratorn och lyft bort vibratorn. Lossa sen på tejpremsan som täcker volymknapparna.
Rep22
Rep23
12. Lossa nu de fem skruvarna som fäster volymknapparna och muteknappen. Använd sen pincett eller ett liknande verktyg för att plocka bort själva volym-och mutesladden samt hörlursjacket. Byter man även knapparna tar man bort dessa också.
Rep24
Rep25
Rep27
13. Ta nu bort den gamla flexikabeln från fästena (små plåtbitar) och fäst dit den nya flexikabeln. Notera hur kabeln satt innan då det är viktigt att den nya kabeln fästs som den satt innan. Använd gärna lite lim för att fästa dit muteknappen, då det inte sitter något klister på denna. Observera att muteknappens röda markering ska vara riktad mot skärmen, är lätt att inte tänka på det när man sätter dit den igen. Byter man volymknapparna, kom ihåg att fästa dit de små ”knopparna” på volymknapparnas baksida, annars får man inte kontakt med flexikabeln. Detta är lite pill, men är man noga och tålmodig löser man det.
Rep28
Volume-mutebutton
14. För att återställa allt igen, gör hela proceduren baklänges och gå gärna igenom hela processen både en och tre gånger så man inte missar något. När allt är klart, testa alla funktioner och gratulera dig själv till jobbet!=)

Detta jobb tar mellan 40 minuter och upp till 2 timmar, beroende på hur snabb och van man är. Jag rekommenderar starkt att man tar det lugnt och inte stressar så inga fel uppstår.

För den som vill ha videoguide på processen finner ni detta här nedan.

Lycka till!

Vill tacka iphonebutiken.se för deras sponsring av delar och verktyg så denna guide kunde genomföras.

iDevil

iDevil

Skribent

Dela:

Comments are closed.