Foxconn – vi vill ha fler arbetstimmar

Den kalabalik som uppstod när Fredrik Reinfeldt talade om 75:års pensionsålder har spridit sig internationellt. Precis som några av problemen som uppstod i diskussionen här hemma känner sig flera anställda på Foxconn, trots enorma åtgärder i arbetsförhållanden, missnöjda med förändringarna som tvingar de att jobba mindre än vad de anser sig själva vara kapabla till.

Det är alltså anställda på Foxconn som själva har gått ut med information i en intervju med Reuters om att ett tak på 49 arbetstimmar i veckan såväl som 36 timmars övertid i månaden är ett slag i ansiktet. Flera från fabrikerna tycker att 60 timmar övertid i månaden är godtagbart och att arbetsveckorna gott och väl kan få vara längre.

”Chen Yamei, a 25-year-old worker at the Apple plant, said to Reuters “We have just been told that we can only work a maximum of 36 hours a month of overtime. I tell you, a lot of us are unhappy with this. We think that 60 hours of overtime a month would be reasonable and that 36 hours would be too little.””

Huruvida de anställda på Foxconn är pålästa gällande de åtgärder som kommer att vidtas skall lämnas osagt. I FLA:s rapport framgick det dock att arbetsveckorna skall bli kortare utan att det påverkar den ekonomiska ersättningen. Jag har dock svårt att se samma ekonomiska ersättning om en mindre division görs mellan antalet timmar som de anställda arbetar nu mot det som komma skall.

Vad tycker ni? Politiken lämnas åt politikerna men är det bra att de anställda blir begränsade samtidigt som arbetsvillkoren bli bättre?

Källa: Reuters [Via]

admin

admin

Skribent

Dela:

Comments are closed.