Första timmarna med Apple Watch

Idag kom den äntligen till redaktionen, vår Apple Watch Steel 42mm med klassiskt spänne i svart läder. Johan har gått från besviken och misspeppad efter Keynoten i september förra året till totalt superhypad och utanför igenkänning den senaste tiden. Han har sedan lunchtid haft den placerad just där Apple anser att nästa generations teknik hör hemma, nämligen på handleden. Det här är hans första intryck.

Efter att ha använt MetaWatch, Pebble och Pebble Steel tidigare så var jag faktiskt lite besviken på vad Apple sa sitt intåg i kategorin skulle var kapabel till med sin presentation i september förra året. Jag såg inte något revolutionerande då och gjorde det inte nu på förhand heller. Men efter att ha blivit bortskämd av min Pebble tidigare med notiser på handleden så kom jag snart till insikt att Apple naturligtvis borde kunna göra det ca 1337% bättre, speciellt med tanke på man samarbetar med ett operativsystem som är under ett och samma tak. Så ja, min tidiga skeptiska åsikt har tillsammans med Apples genialiska PR-maskineri och mina interna demoner förvandlats till att Watch är något jag inte kan överleva utan.

Har jag blivit besviken än så länge? Nej, det är klart jag inte har. I sedvanlig anda är uppackningen en religös upplevelse och även om den just idag pga tidsbrist under lunchtimmen var något förkortad (oförlåtligt, jag vet) så var Apples Steel-klocka en bekant men ändå en helt ny upplevelse att stegvis packa upp. Premium är ordet.

Svenska på Apple Watch

Att para ihop den med min iPhone var smärtfritt och gick otroligt snabbt med deras egna (väldigt läckra) version av en QR-kod. Det gick så fort att jag faktiskt blev förvånad hur snabbt den från uppackning satt redo på min arm. Värt att notera är att svenskt språk på själva klockan ännu inte är tillgängligt. Så menyer, inställningar och notiser är alla på engelska. Däremot så är Apple Watch-appen på iPhonen helt på svenska så det är egentligen inget bekymmer nu och en språkuppdatering är att vänta när den officiellt släpps i Sverige (i sommar?). Jag kan dock fortfarande prata svenska i ”Tal till Text” när jag får ett meddelande och det har fungerat felfritt mina 3-4 försök idag men att aktivera Siri är inte aktuellt för tillfället.

För mig som är van med ett ordentligt tryck från Pebble Steels vibrationer av notiser upptäckte snabbt att Apples Taptic Engine (Apples egna vibrationssystem) är betydligt mer diskret. Både på gott och ont, mest på ont. Trots att jag har klockan hårt åtsittandes och med extrafunktionen ”Tydlig Haptik” (ger ytterligare vibrationer) aktiverad har jag missat några notiser. Stillasittandes är det inga problem att känna av en notis men när jag rört på mig har jag missat ett flertal. Det kan vara ovana så tidigt in, speciellt då jag har stängt av ljudet på min Apple Watch och tänkte förlita mig helt på Taptic Engine men där kan jag behöva tänka om framöver.

Notiser

Jag var lite oroad efter att ha sett tidiga tester av Apple Watch med att laddningstiden av appar ibland såg skrämmande långa ut när klockan måste hämta data från iPhonen. Dessa väntetider har inte varit något jag reagerat på alls idag. Varenda aspekt ur den synpunkten har fungerat väldigt tillfredsställande. Det mest påtagliga gällande mjukvaran jag märkte av var att när någon ringer så är det en viss fördröjning (1-2 sekunder?) från det att telefonen låter/vibrerar tills Apple Watch gör det. Där hade jag helt klart gärna upplevt en mer synkroniserad upplevelse. Om det bara är tillfälligt för mig eller något Apple måste fixa framöver får tiden utvisa.

För att vara en produkt av Apple så finns det en viss förvirring i användarvänligheten första timmarna. Speciellt med tanke på Force Touch, som är en helt ny funktion med sin tryckkänslighet, tillsammans med funktionerna som vi redan kan, med att svepa (både upp/ner och i sidled) eller använda digitala kronan. Jag är fortfarande lätt förvirrad när jag ska göra vad, fast på ett kul sätt. Jag är på upptäcksresa och jag gillar varje sekund av den. Men helt logiskt är det än så länge inte.

Watch Face

Att skärmen är helt svart och visar sig först efter att jag vrider handleden upp mot mig fungerar ungefär 9 av 10 gånger. Ibland måste jag faktiskt göra en extra rörelse för att få tillgång till skärmen. Om detta är tidig mjukvara eller om jag bara inte hittat rätt muskelminne för mina rörelser ännu låter jag vara osagt, jag är ändå av den gamla skolan och bar ett mekaniskt urverk fram tills idag. Än så länge är det inget jag irriterat mig på alls men ändå värt att nämna.

Apple Tv

Sen så kom det, det där naturliga användandet av teknik som Apple är så förbaskat duktiga på att implementera. Jag satt i det andra rummet och ändrade avsnitt på en av våra Apple Tv:s när dottern skrek att avsnittet var slut. Visst, bara marginellt snabbare på handleden än att ta upp min iPhone men betydligt mer 2015 och det kändes i stunden helt självklart.

Med tanke på den egna hype jag på senare tid byggt upp så har jag konstigt nog dessa första timmar inte suttit och gullat med den konstant, något som jag faktiskt inbillade mig skulle ske. Jag installerade den på lunchen, fixade lite snabbt med inställningarna och sen fortsatte jag min dag utan att tänka så mycket på den (jag vet, det låter helt sjukt men det är dagens sanning). Jag avvisade ett par samtal, såg några notiser som kunde vänta tills arbetsdagen var slut och styrde senare på kvällen Apple Tv:n åt dottern. Allt kändes så bekant och naturligt från min handled och jag la ingen större vikt vid det.

Med det vill jag säga att det är första gången jag med en helt ny produktlinje bara började använda den och det kändes helt naturligt från första början (trots att jag var vilsen med hanteringen av Force Touch, svepningar och den digitala kronan). Det är ett gott betyg för en produkt som bara suttit på min handled i ca 8 timmar. Jag har fortfarande väldigt mycket kvar att utforska och lära mig att hantera men basic-funktionerna känns lika självklara som min iPhone. Den känslan är inte att förkasta!

Stå upp

Om den är värd sin väldigt höga prislapp jämfört med vad konkurrenterna erbjuder får tiden utvisa. Vi kommer grotta ner oss ordentligt framöver i frågor som om jag tar tillfället i akt med att sluta vara en soffpotatis (jag har faktiskt rest mig upp när den sagt till att det är dags), om notiserna kommer till sin rätt på armen och om en Apple Watch är ett hjälpmedel mer än ett stjälpmedel. Ett test i sin helhet kommer inom kort här på iPhoneGuiden.

Johan Lindström

Johan Lindström

Skribent

Dela:

Comments are closed.