Test: FM-radio till iPhone och iPod med Griffin Navigate

Något som Apples iPhone och iPod saknar är FM-radio och, men med Griffin Technologys tillbehör Griffin Navigate är det problemet löst. Tillbehöret fungerar som fjärrkontroll för iPodspelaren samt en FM-radio till iPhone och iPod. Jag har testat Griffin Navigate i några dagar och gillar den verkligen, snygg design och en enkel lösning gör den till ett mycket bra tillbehör.

Det första intrycket jag fick av Griffin Navigate är kvalitet och den är mycket snygg. Den har en matt, svart yta med en kromad list runt om, ungefär som på iPhone, och den kommer i en enda del. Dock saknas hörlurar, men jag tycker det är helt rätt att bygga dessa tillbehör utan. De inbyggda är oftast dåliga eller att de blir dåliga med tiden och man måste byta ut dem. Priset blir även något lägre utan hörlurar. Oftast köper musiklyssnaren ett par egna eller så kan man använda originalet som hängde med iPhone eller iPod. Om du saknar hörlurar är det är 3,5 mm-kontakt som gäller.

På framsidan av Griffin Navigate finns en ljusstark och skarp OLED-display på två rader för att visa t.ex. vilken låt som spelas eller för att navigera enkelt i menyn. I solljus blir den dessvärre inte lika ljusstark och det blir svårt att se vad som visas på displayen. Med de sex knapparna, runt om OLED-displayen, kan du pausa och spela upp musik, höja och sänka volymen, bläddra bland din musik eller välja FM-kanal och en Mode-knapp för att växla mellan FM-radio och iPod, samt bläddra bland dina listor, artister, album och byta EQ. Det är mycket enkelt och smidigt att navigera med de stora knapparna och du behöver nästan aldrig ta upp din iPhone ur fick om du ska ändra något i iPodspelaren.

På baksidan av kontrollen finns en ”hake” för att fästa den i skjortan och med ett reglage på sidan kan du låsa knapparna om det behövs.

Griffin Navigate fungerar även som FM-radio till din iPhone eller iPod – med RDS-funktion. Du behöver inte köra något program i iPhonen. Allt sköts via kontrollen och det är relativt enkelt. För att söka efter en radiokanal håller man in Backward- eller Forward-knappen eller klickar en gång för att finjustera. Det är även möjligt att spara fyra radiokanaler som sedan är enkel att ställa in.

I början när jag använde radiofunktionen hade jag problem med att den var inställd på FM-frekvenser för USA, dvs att den endast kan söka efter kanaler med ojämn decimal i frekvensen.  Det stod inget om detta i manualen, men på deras hemsida finns det instruktioner hur man gör. Ett annat minus med radiofunktionen är att den inte pausar om du påbörjar ett samtal. Annars tycker jag Griffin Navigate fungerar utomordentligt som radiospelare, bra mottagning och enkel att använda. Lyssnar du på FM-radio ofta och inte vill dra med en extra radiospelare är Griffin Navigate perfekt för dig.

När man inte vill lyssna på radio kan man med två enkla klick, på Griffin Navigate, aktivera iPodspelaren utan att ta upp iPhonen eller iPoden ur fickan. Något som förvånade mig, är att du kan nästintill göra allt i iPodspelaren med knapparna, bläddra bland listor, album, spår, artister, byta EQ bland flera förinställda alternativ samt aktivera ”Shuffle”. Allt detta sköts ganska enkelt via Mode-knappen, så om du har trasslat in din iPhone långt ner i en ficka, kommer den funktionen väl till användning.

Efter några dagars test kan jag konstatera att Griffin Navigate är ett jättebra tillbehör till iPhone och iPod. Den är visserligen gjord för iPod, men den fungerar utmärkt med alla generationer av iPhone. Griffin Navigate är en enkel fjärrkontroll som kan kontrollera nästan allt i iPodspelaren samt lyssna på FM-radio. Stort plus för bra kvalitet och många funktioner. Men det finns ett par minus som gör den ”inte helt 100”. Bland annat är det inte möjligt att svara på inkommande samtal via kontrollen, även om du har ett par hörlurar med en svarsknapp och mikrofon. Du måste alltså stänga av radion och sedan ta upp din iPhone för att svara. Men jag tycker ändå att det är ett jättebra tillbehör. Om du är en flitig lyssnare av FM-radio är Griffin Navigate ett jättebra alternativ, men även för dig som vill ha en kontroll för att kunna ändra mer än bara låt och volym.

Griffin Navigate kan du köpa hos iPhonebutiken.se.

Stora knappar som gör den enkelt att navigera, även med stora vantar.

Lås knapparna på kontrollen med skjutreglaget.

  • Stora och bra knappar
  • Tydlig display
  • Enkel att använda
  • Hörlurar med fjärrkontrollen/mikrofonen fungerar inte med Navigate

Betyg: 4/5

Griffin Navigate

Passar till: iPhone, iPhone 3G och 3GS, iPod Touch (1:a och 2:a generationen), iPod nano (2:a till 4:e generationen) och iPod Classic (1:a generationen)
Medföljer: Griffin Navigate och manual
Köp: Griffin Navigate hos iPhonebutiken.se

admin

admin

Skribent

Dela:

Comments are closed.