iPhoneGuiden.se

Priserna på Apples produkter i USA kan komma att öka till följd av nya Kina-tullar, medgav Trump i en tweet i september. I samma veva uppmanade han Apple att flytta produktionen till USA. Vi har tittat närmare på vad experter säger om en sådan flytt. 

Handelskriget mellan USA och Kina har trappats upp under en tid nu. Om Kina-tullar sätts in kan det leda till höjda priser på olika Apple-produkter. Att flytta produktionen till hemlandet skulle visserligen, som Trump säger, göra att dessa tullar kan undvikas. Men till vilket pris?

”Enklare att flytta månen ur sin omloppsbana”

En som tror att det är svårt att lyckas med detta är Gene Munster, riskkapitalist, som intervjuats av CNBC. Han säger att det troligtvis vore enklare att flytta månen ur sin omloppsbana än att förlägga produktionen till hemlandet. Han påpekar att det nästan är en miljon människor som, på ett eller annat sätt, arbetar med företagets produkter i Kina. Det skulle vara något som skulle ta längre än fem år att genomföra, enligt Gene. 

Prisökningarna

Anledningarna till att produktionen är förlagd utomlands från första början är givetvis ekonomiska. Arbetskraft är förhållandevis dyrt i USA, och de låga arbetskostnaderna gör att priserna på bland annat iPhones kan hållas nere runtom i världen. Bank of America Merrill Lynch menar att konsumenter världen över skulle få vänta sig en prisökning på 20 % bara för de ökade personalkostnaderna. Detta under förutsättningen att man flyttade 100 % av den slutgiltiga monteringen till USA. 

Mer troligt är dock, enligt analytikern Wamsi Hohan, att man enbart flyttar tio procent av monteringen till USA. Genomsnittspriset skulle då, enligt honom, öka med åtta procent. 

Är det verkligen omöjligt?

När Trump föreslog tullarna i höstas innebar det orosmoln för Apple. Man skickade ett brev till USA:s handelsrepresentant, där man meddelade att man det skulle leda till höjda slutpriser på deras produkter. Mac Mini, HomePod, Apple Pencil och Apple Watch är produkter som påverkas. Apple själva redovisade inte några uppskattningar för hur mycket det skulle kosta dem. 

Man kan möjligen argumentera för att deras enorma vinstmarginaler skulle kunna lindra smällen av tullarna något. Det var inte längesedan som de värderades till ett biljonföretag – och marginalerna är goda. Dessutom hävdar Fast Company att det är en ganska liten del av kostnaderna som faktiskt går till Kina. 

Nyligen har Trump dessutom hotat med 25 procents tulltaxa på iPhones och Macbooks. Vad det här landar i återstår helt enkelt att se.