Det här är nya iPhone XS

För bara några dagar sedan lanserade Apple tre nya telefoner. En av dem är en uppföljare på förra årets storsäljare iPhone X – iPhone XS. Plusversionen har fått namnet Max istället för Plus, som varit fallet med många tidigare modeller. XS kan beskrivas som en direkt uppgradering av iPhone X. XS Max utmärker sig kanske främst genom att ha den största skärmen en iPhone någonsin har haft, på 6,5 tum.

Angående namnet kommer de flesta troligen att säga iPhone ”exess”. X står dock som bekant för 10 i romerska siffror, och det rätta sättet bör således vara ”tioess”. Dock inte riktigt lika klatchigt, kanske.

Här kan du köpa XS (64 GB) – En prisjämförelse

Klicka på butiksnamnet för att komma till respektive butik. När du köper en mobil med abonnemang finns det givetvis en rad olika faktorer att ha i åtanke. På de flesta av abonnemangen har vi guider, där du kan läsa mer om operatören. 


Förhandsbeställa utan abonnemang:

 Med abonnemang:

  • Tre. 599 kronor i månaden med 25 GB surfdata.
  • Comviq. 645 kronor i månaden med 10 GB surfdata. Läs vår guide här.
  • Halebop. 699 kronor i månaden med 8 GB surfdata. Läs vår guide här.
  • Telia. 779 kronor i månaden med 6 GB surfdata. Läs vår guide här.
  • Tele2. Från 731 kronor i månaden.
  • Telenor. 739 kronor i månaden med 3 GB surfdata. Läs vår guide här

Design och formgivning

Något som kanske gjort en del besvikna är att designen är mycket lik den i föregångaren iPhone X. En tydlig skillnad är dock de guldfärgade delar som XS skal har försetts med. I övrigt är skärmen lika stor, hemknapp saknas och stålkanter fungerar som en ram. Designen ger fortfarande en mycket exklusiv känsla – men så är ju priset exklusivt, också. Kort sagt är skillnaderna i design mycket små.

Vattentålighet

Precis som i föregående modeller finns inget uttag för hörlurar. Inte heller följer en adapter med som gör att vanliga hörlurar kan kopplas in i Lightning-porten. Något som är värt att nämna är att XS är vattentät och klassad som IP-68.

Sexan i IP68 innebär att inga dammpartiklar ska kunna tränga igenom och skada telefonen. Åttan står för att den ska kunna klara nedsänkning i vatten djupare än en meter. Det här innebär att du kan bada eller duscha med den – men kanske bör du undvika att ta med den när du paddlar kanot eller dyker i havet. Exakt vad den klarar av kommer vi att få reda på så småningom.

Här märks en tydlig skillnad mot iPhone X, som har IP67, vilket innebär att den är byggd för att inte skadas av vatten – så länge den inte sänks ned djupare än en meter under ytan.

Skärmen

Som nämnt lite högre upp kan vi inte se särskilt stora förändringar vad gäller skärmen. Precis som i föregående modell är det en 5,8 tum stor OLED-skärm som gäller. Medges bör förvisso att det troligtvis är en av de bästa skärmarna som går att få på en smartphone. Svärtan är djup, färgspektrumet rikt och kontrastförhållandena starka.

Vissa skillnader kan dock noteras. Till exempel har man förbättrat prestandan och förbättrat HDR 10 och Dolby Vision, som också fanns hos iPhone X. Skillnaden är alltså att funktionerna har förbättrats.

A12-chipet

En av de stora nyheterna är A12-chipet. Chipet gör helt enkelt att telefonen går bra mycket snabbare att använda. Appar, även tunga sådana, öppnas och stängs utan fördröjningar vilket i allmänhet ger en bättre användarupplevelse. Samma gäller med kameran – många iPhoneanvändare kan vittna om att kameran ibland är lite seg att öppna. Med A12-chipet går det hur smidigt som helst.

Kameran

Kameran i iPhone XS bjuder på en del förbättringar sedan X, men kanske är de inte så många som en del hade trott. En ganska väsentlig skillnad är att Apple har arbetat med algoritmer för att kameran bättre ska kunna känna av landskapet på egen hand, och anpassa bilden därefter.

Andra skillnader värda att nämna är bland annat följande:

  • Porträttläget i selfiekameran har förbättrats.
  • Skarpare action-bilder. Sensorerna är snabbare och gör det enklare att ta skarpa bilder på något eller någon som rör på sig.
  • Två stycken 12 MP sensorer

Batteriet

Batteriet i sig har inte genomgått några större förändringar. Däremot gör det nya A12-chipet att batteriet används på ett mer effektivt sätt. Apple har gått ut och sagt att batteritiden kommer att vara ungefär en halvtimme längre, jämfört med iPhone X. Inte jätteimponerande måhända, men samtidigt en förbättring. Den som har iPhone X håller kanske med om att batteriet brukar räcka över dagen, men kanske inte alla dagar. En halvtimmes extra batteritid kan alltså göra stor skillnad.


10% på iPhonetillbehör –  Ange kod i”iphoneguiden-10″ – Se utbud hos Iphonebutiken 


 

Taggar:
Sajtägare

Sajtägare

Skribent

Dela: