Byta till iPhone xs max

De fem största skillnaderna med att uppgradera till en XS Max

XS Max har tagits emot med blandade reaktioner. De allra flesta är överens om att det är en fantastisk telefon – men att priset är högt. Den som är beredd att lägga ned lite extra pengar kan dock se fram emot väsentliga skillnader från tidigare modeller. I den här texten tar vi upp det som utmärker XS Max mest. 

Hur stora skillnader som märks beror givetvis på vilken modell man byter upp sig ifrån. Om man har en iPhone SE eller tidigare modell, kan det förut ha känts svårt att motivera en uppgradering. Formgivningen har inte varit särskilt banbrytande i efterföljande modeller (förutom iPhone X) och kameran har inte sett några banbrytande förbättringar. Inte heller har batteritiderna förbättrats i någon enorm utsträckning. Lägg därutöver till Apples prissättning som en allt mer avgörande faktor.  

För den som har en modell som är äldre än iPhone X kan det dock vara läge att uppgradera nu. Nu är det faktiskt en helt annan telefon vi talar om. 

1.     Skärmen

En av de största skillnaderna, och kanske det första man märker, är skärmen. Den är stor – och den är riktigt bra. Som bekant har XS Max en OLED-skärm, vilket inga tidigare modeller förutom iPhone X har. Svärtan är djupare och det vita är vitare. Det är en teknik som sammantaget gör att upplevelsen, enligt oss, är betydligt bättre än hos äldre iPhone-modeller med LCD-skärm. 

Förutom att själva displayen är bättre, bör vi också tala om storleken. iPhone XS Max har den största skärmen hittills och den går nästan helt från kant till kant. 

2.    Storleken

XS Max är den största och tyngsta telefonen som Apple någonsin har lanserat. Går man från en iPhone SE eller 5S kommer man att märka en enorm skillnad. Med det sagt, är skillnaden även stor när man går från i princip vilken tidigare telefon som helst. Storleken är helt enkelt något som märks, och att navigera med en hand är i princip omöjligt. 

Om vi lite snabbt jämför SE och XS Max ser det ut såhär: 

Höjd: XS: 15,7 cm. SE: 12,3 cm.

Bredd: XS: 7,7 cm. SE: 5,8 cm.

Vikt: XS: 208 gram. SE: 113 gram.

XS Max är alltså inte långt ifrån att vara dubbelt så tung som SE. Över tre centimeters skillnad i höjd låter kanske inte alltför mycket på pappret – men i praktiken är det en mycket väsentlig skillnad. På iPhone SE är det dessutom flera centimetrar som inte är display, medan den på XS Max i princip går från kant till kant. Kontentan är alltså att den som har en mindre telefon bör förbereda sig för en smärre chock vid ett byte till XS Max. 

3.   Kameran

Den som har en lite äldre iPhone kommer att märka stora skillnader vad gäller kameran. XS Max har fått starka lovord just för detta. Jämför du till exempel iPhone 8 och 6 kommer du inte märka några större skillnader – om du däremot jämför 8 Plus med XS Max är de uppenbara. En rad nya funktioner har implementerats, bland annat porträtt läge i såväl den front- som den bakmonterade kameran. Bilderna är skarpa och kameran presterar förhållandevis bra utan adekvat ljussättning. De lite äldre modellernas kameror börjar nu kännas utdaterade. 

4.   Ingen hemknapp – eller Touch ID

Det råder lite delade meningar kring det här. Många kan skriva under på att Face ID är säkert och effektivt, men att det ändå är skönt att ha en fysisk hemknapp. Hemknappen skrotades redan med iPhone X till förmån för ansiktsigenkänning och gester. Gester, som ersätter de funktioner som tidigare kunde kommas åt med hjälp av knappen.

5.   Premiumkänslan

Det är inte bara priset som andas premiumkänsla. Telefonen i sin helhet, designen, funktionerna, skärmen – allting med XS Max andas känns högt kvalitativt och exklusivt. Om du har en lite äldre iPhone-modell känner du kanske att du inte har en premiumtelefon längre. Det kommer garanterat att förändras om du byter upp dig till en XS Max. Faktum är att det är en av de snyggaste telefonerna vi någonsin har sett. 

Sajtägare

Sajtägare

Skribent

Dela: