Bose Soundtouch 10

Bose nya Soundtouch 10 visar sig sakna en stor sak men den funkar för viss musik.

Jag har länge använt en Bose Airlink som min Airplay-enhet hemma, så förväntningarna på Soundtouch 10 är stora, för jag brukar gilla Bose ljudbild. Det första jag upptäcker när lådan kommer är att det något som ligger och skramlar i lådan.

Det är fjärrkontrollen som ligger löst i lådan, så ingen fara. Det som förvånar mig mest när jag packar upp den är att den är mycket mindre än min gamla, snyggt vit och grå.
Enligt instruktionerna ska det bara vara att koppla in strömmen och ladda ner en gratis app så ska jag snart vara klar. Låter nästan för bra för att vara sant. Vilket det också visar sig vara.
Förut var man tvungen att koppla in enheten via en USB-sladd till datorn och med ett webbgränssnitt administrera den, så är inte fallet nu.
Appen startar och tycker att jag borde välja att ansluta enheten trådlöst. Jag skriver in mitt lösen för mitt hemmanätverk (gästnätverket) och väntar. Och väntar. Och väntar.
Sedan händer inget, får ett felmeddelande att den inte lyckas ansluta. Lite lätt besviken tvångsavslutar jag appen och tvångsomstartar enheten. Och kör allting igen, men denna gång på mitt privata nät, det tar en stund men så plötsligt tycker appen att allt är klart och det är bara och köra. Klart imponerad öppnar jag Musik-appen och vill spela musik, men tji fick jag!

IMG_0232

Ingen AirPlay
Det visar sig att den inte är en AirPlay-enhet. Ett klart minus för mig. Men enligt hemsidan ska man kunna spela musik från iTunes. Det visar sig efter en stunds läsande att man måste installera ett program på den dator man vill spela sitt iTunes-bibliotek från.
Det är en java-app med ett smått hiskeligt gränssnitt som ska dela ut mitt iTunes-bibliotek.
Du kan lägga till Spotify och Deezer som tjänster i appen, det fungerar hyfsat smidigt. Jag inser efter ett tag att det som stör mig mest av allt är avsaknaden av Airplay. Som fungerar så smidigt oavsett musikkälla. Att behöva lägga till och installera program på andra enheter känns inget vidare.

Blåtand
Den har blåtandsstöd. Och det fungerar som blåtand gör. När man väl lyckats koppla samman telefon med högtalaren skickas ALLT ljud till högtalaren, till och med notisljud osv. Det borde kunna gå att lösa tycker jag. Så att musiken spelas på högtalaren och allt annat på telefonen.

Ljudet
Ljudet då? Det är ändå en högtalare. Det märks att detta är minsta modellen, ljudet är murrigt platt och rätt så skränigt på högre volymer. Gillar du Bose-ljudbild kommer du känna igen dig. Det är ett medelljud med lite för lite bas och för lite detaljer. Märks mest i klassikt musik. Basen saknas när du kör tung basmusik. Men för radioskvalmusik passar den bra. Inga överraskningar och inget som gör att den sticker ut ljudmässigt.

Enheten har inget batteri och det går heller inte att sätta i, den går inte att montera på väggen. Bose försöker göra en Sonos och lyckas väl inte så jättebra. Det stora minuet för mig är avsaknaden av AirPlay.

Sammanfattning
Bose Soundtouch 10 är som så många andra blåtandshögtalare. Gör det den ska men inte mycket mer. Jag måste säga att appen och förfarandet kring det är lite för bökigt även för mig som är extremt van att hålla på med liknande saker. Det borde kunna gå att göra bättre.

Sajtägare

Sajtägare

Skribent

Dela: