Att välja iPhone år 2018

Uppdaterad 2018-10-03. 

”Vilken iPhone borde jag köpa?”. Med tanke på det stora urval som finns idag, är det inte en enkel fråga att ge ett rakt svar på. Dessutom är det fullt möjligt att köpa äldre modeller begagnat, eller oanvända äldre modeller till ett lägre pris. Förutom själva modellerna, behöver man även ta faktorer som skärmstorlek och minne i åtanke. Här kan du läsa en guide för att köpa en iPhone 2018.

Skärmstorlek

Det finns i dagsläget sex olika skärmstorlekar tillgängliga i Apples iPhone-sortiment; 4, 4,7, 5,5 och 5,8, 6,1 och 6,5 tum. Vilken du bör välja är främst en fråga om tycke och smak. Till exempel har 4,7-tumsskärmen klara fördelar enligt oss, eftersom den är enkel att stoppa ner i fickan samt använda med en hand.

De stora storlekarna, som hos iPhone X och XS Max, 5,8 respektive 6,5 tum, har dock klara fördelar när det kommer till underhållning. Videoklipp eller spel upplevs helt enkelt bättre på en större skärm. Ser man dåligt eller är skakig på handen är dessutom det större tangentbordet bekvämare att använda sig av.

Problemet med att inte kunna använda telefonen med en hand har Apple löst genom en funktion som skjuter ner hela bilden. Du kan då komma åt kryss-knappen i webbläsaren eller appar som är placerade högst upp, utan att ta den andra handen till hjälp. Det här läget aktiveras genom att ”dubbel-dutta” på hemknappen (inte trycka ner den helt, alltså). Om du är osäker är det bästa att ta dig till en butik för att testa att hålla telefonen innan du gör ditt köp.

Minne

Minne, precis som skärmstorlek, är en annan viktig faktor att väga in. På Apples telefoner är det särskilt viktigt att inte förhasta beslutet, eftersom det inte går att köpa till ett minneskort (vilket man kan göra på till exempel Sonys eller Samsungs telefoner).

Varje modell finns tillgänglig med två olika lagringskapaciteter. Som ovan nämnt är det viktigt att tänka på att minnet kan ta slut fort. 32 GB må låta ganska mycket, men om du laddar ner filmer, musik, appar samt använder kameran flitigt kommer det inte att dröja länge förrän minnet är fullt. Det andra alternativet kan till exempel vara 64 GB, vilket ger dig betydligt mer frihet i din användning, och är tillräckligt för de allra flesta. Med bättre lagringskapacitet följer naturligtvis något högre priser.

Modeller att överväga

Om du vill köpa begagnat kan du givetvis gå många modeller tillbaka, men att köpa en väldigt gammal iPhone rekommenderas inte. Åtminstone inte om du vill åt något i närheten av den funktionalitet som presenterats i de senaste telefonerna. Dessa telefoner säljs för närvarande genom Apple Store:

iPhone XS och XS Max

iPhone XS och XS Max är det senaste i sortimentet. XS Max utmärker sig speciellt genom sin stora skärm på 6,5 tum (den största hittills). För den som gillar spel och underhållning kan det vara ett mycket bra val. Standardvarianten XS är faktiskt ingen större uppgradering gentemot X. Har man en iPhone X märks alltså inga enorma skillnader om man byter till XS, och det är därför kanske inte att rekommendera med tanke på priset (om man inte måste ha det senaste).

Har man en iPhone 8 eller tidigare kan XS vara ett bra val, givet att man är beredd att betala ett ganska högt pris. Oavsett nuvarande telefon kan ett byte till XS Max vara lämpligt – i alla fall om man gillar stora skärmar.

iPhone XS 64 Gb, utan abonnemang – Se pris

iPhone XS Max 64 GB, utan abonnemang – Se pris

iPhone X

iphone xiPhone X utmärker sig direkt genom sitt speciella utseende. Den har en stor skärm (5,8 tum) som går ända ut på långsidorna. En annan skillnad som märks tidigt i användandet är funktionen Face ID (snarare än Touch ID), som används för att låsa upp telefonen. Tidigare kunde man identifiera sig genom sitt fingeravtryck, men nu är det alltså ansiktet som gäller. Den stora nackdelen med iPhone X är priset, som är satt till över 11 000 kronor (64 GB) i Sverige, vilket gör oss till det näst dyraste landet i Europa att köpa telefonen i. Toppar listan gör Ungern.

Iphone X 64Gb, utan abonnemang – Se pris

Ipone X 256Gb utan abonnemang – Se pris

iPhone 8 Plus

iPhone 8 Plus släpptes samtidigt som iPhone X och är en uppföljare på föregångaren iPhone 7 Plus. På pappret är det faktiskt inte enormt stora skillnader mellan 8 Plus och iPhone X, men visst finns de.

Precis som iPhone X är prislappen ganska hög, men med en skillnad på ca 2 000 kronor är den fortfarande betydligt billigare. Det du missar är Face ID, en 5,8-tumsskärm (dock är det 5,5-tumsskärm på 8 Plus, så skärmen fortfarande stor) och det faktum att skärmen går ända ut till kanterna på långsidorna. För dig som vill ha något nytt, men till lite lägre pris, är iPhone 8 Plus ett bra val.

Iphone 8 Plus 256Gb – Se pris

iphone8iPhone 8

iPhone 8 är också relativt ny och är en uppföljare på iPhone 7. Om valet står mellan den här eller iPhone X, är det till hög grad en fråga om budget och hur mycket du kan tänka dig att lägga ner. iPhone 8 har en utmärkt kamera, snabba processorer och är överlag en bra telefon, och då till ett pris som är flera tusenlappar billigare än X-modellen.

Skillnaden mellan 8 och 8 plus är främst två saker – skärmstorleken och kameran. Som ovan nämnt är kameran mycket bra, men den är inte utrustad med dubbellinser, som både Plus och X är. De stora prisskillnaderna gör dock iPhone 8 till ett mycket bra val.

Iphone 8 64Gb – Se pris

iPhone 7 Plus

Fram tills förra hösten var iPhone 7 det bästa Apple hade att erbjuda, innan de nya modellerna hann presenteras. Då det var ett antal månader sedan har priserna hunnit sjunka en del – samtidigt som telefonen fortfarande känns fräsch. Välj mellan två nyanser av svart, silver eller två nyanser av guld. Fördelar är bland annat vattentålighet och en stor 5,5-tumsskärm.

Iphone 7 Plus 128mb – Se pris

iPhone 7

Skillnaderna mellan iPhone 7 och iPhone 7 Plus är relativt små. De två främsta sakerna som skiljer de snarlika modellerna åt är skärmstorleken och kameran på baksidan av telefonen. Precis som i syskonmodellen finns det inget uttag för hörlurar, men adapter såväl som Earpods följer med i köpet. För dig som inte behöver en stor skärm är iPhone 7 att föredra enligt oss, på grund av det lägre priset.

Iphone 7 32Gb – Se pris

iPhone 6s Plus

iPhone 6s Plus kan fortfarande köpas genom Apple Store, även fast den lanserades under hösten 2015 och alltså har över två år på nacken vid det här laget. Det är en bra telefon, som nu sjunkit rejält i pris givetvis, men man kan inte förvänta sig samma funktionalitet som i till exempel X-modellen.

Med det sagt kan det vara ett bra köp för den som inte tycker det är jätteviktigt att ha det senaste, och som gärna sparar några tusenlappar på sitt mobilköp. För att köpa nytt börjar den dock bli i äldsta laget, vilket då åtminstone delvis kompenseras av priset.

 

iPhone 6s

iphone 6Den stora skillnaden mellan 6s och 6s Plus är skärmstorleken (och priset). Vissa kamerafunktioner, så som bildstabilisering under videoinspelning till exempel, skiljer dem också åt. Vidare är batteritiden en skillnad. Maximalt beräknad samtalstid för 6s är 14 timmar, medan det är 24 timmar hos 6s Plus. Plus är ungefär 1 000 kronor dyrare än standardmodellen.

iPhone SE

iPhone SE är liten och behändig. För den som vill ha en mobil som enkelt går att använda med en hand och är lätt att stoppa ner i fickan, kan det här vara ett bra alternativ. Skärmen har en relativt låg upplösning på 630 x 1136, men tack vare den lilla storleken är det här inget man direkt märker av.

Iphone SE 32Gb – Se pris

Köp vid rätt läge

Nu i början av året råder goda förutsättningar för ett iPhone-köp. Detta eftersom de senaste Apple-modellerna lanserades i slutet av 2017, vilket innebär att de kommer att vara det absolut senaste fram till ungefär samma period i slutet av 2018. Givetvis behöver man inte köpa en ny iPhone varje år – men om man vill att telefonerna ska kännas moderna under så lång tid som möjligt, är det bra att tajma köpet med släppen någorlunda.

Samtidigt har äldre modeller funnits på marknaden så pass länge att priserna har börjat sänkas. Vare sig du känner att du måste ha en ny telefon, eller om du inte är särskilt brydd om att ha det senaste, är det ett bra läge att köpa såhär några månader efter ett nysläpp.

Uppdatering: Med nya XS och XS Max börjar priserna på iPhone X att sjunka tämligen snabbt. För den som har en iPhone 8 eller lägre kan det vara dags att uppgradera till den. Om man är beredd att betala ett ganska högt pris kommer dock stora skillnader att märkas om uppgraderingen istället sker till XS eller XS Max. I synnerhet kommer XS Max att innebära stora skillnader – med tanke på den rekordstora skärmen.

 

 

 

 

 

 

 

 

iPhoneGuiden.se

iPhoneGuiden.se

Skribent

Dela: