Mobilabonnemang är något som de allra flesta, om de inte redan har, behöver för att leva det moderna livet. Med det sagt så är det svårt att veta vilket abonnemang man ska välja. Läs vidare för att veta vilka mobilvanor du bör tänka på, hur du hittar rabattkoder på mobilabonnemang, samt övriga tips och tricks så att du får den bästa dealen för dig.
Mobilabonnemang eller kontantkort?
Den första frågan man bör ställa sig själv som mobilägare är: Vill jag verkligen ha ett mobilabonnemang? Ett alternativ är nämligen det mer flexibla kontantkortet.
Ett kontantkort är ett flexibelt erbjudande där man har full kontroll över sina mobilkostnader. Kortet fylls på manuellt varje månad, och kan anpassas till de olika behoven, samt fyllas på när som helst. Nackdelen med kontantkort är just att de måste fyllas på manuellt, samt att det kan bli dyrt vid påfyllning av data.
Mobilabonnemang, å andra sidan, är mer surfvänligt och passar bra för användare som reser mycket. Dessutom finns flexibilitet i bindningstidslängder, och det är smidigt att använda utan att behöva manuellt betala varje månadskostnad. Nackdelen är dock att man löper risk att betala för mer än man gör av med.
Personliga mobilvanor
När man väl har bestämt sig för om man vill använda ett abonnemang eller kontantkort så är det viktigt att se över hur man använder sin telefon, vilket även kan kallas sina mobilvanor. Beroende på om du använder telefonen mest till jobbsamtal eller för att streama film och musik så kan du använda olika typer av abonnemang.
Mobilanvändning handlar dessutom lika mycket om dina geografiska vanor. Till exempel, reser du mycket privat eller med jobbet? Om man reser utomlands ofta eller under längre perioder kan det vara värt att investera i abonnemang som 3Världen, som finns som tillval vid alla Tre-abonnemang med minst 15 GB. Om man istället reser mycket inom landet, specifikt mycket på landsbygden eller i norra delen, så är det viktigt att man väljer ett abonnemang som har bättre täckning i de områdena.
Prisklasser
Då mobilabonnemang lätt rusar iväg i prisklasserna är det viktigt att välja alternativ som passar just din personliga budget. Detta kan betyda att man får välja alternativa mobiloperatörer eller kompensera i sitt mobilanvändande. I de flesta bolag idag ingår fria sms och samtal, vilket betyder att data ofta blir den avgörande faktorn.
Generellt sett är standardleverantörer som Tre, Telia och Telenor lite dyrare än dotterbolag så som Comviq, Fello eller Halebop. Däremot får man vad man betalar för. Med de mer väletablerade bolagen kan man få bra erbjudanden på familjeabonnemang, sparade eller delade surfpottar, samt mobilprenumerationer där man kan byta telefon efter en viss tid. Dessutom får man bättre tillgång till kundtjänst och support i butiker. Mindre bolag kan ibland endast använda sig av chattar eller email som kundtjänstalternativ, och detta sällan under vanlig arbetsdagstid.
Hur kan man minska kostnaderna?
Det finns olika sätt att minska kostnaderna på sitt mobilabonnemang. Till att börja med kan man kolla på sina föregående användningar – utnyttjar du all surf du betalar för? Kan du annars minska antalet GB i månaden? Man kan även specifikt leta efter bra bonuserbjudanden, så som familje- eller vänskaps-deals där man betalar mindre per person ju fler man är på samma abonnemangsplan.
Ett annat alternativ är att försöka förändra sitt eget användande. Säg till exempel att du använder mycket surf per månad. Se efter om det finns möjlighet för dig att minska de dataätande beteendena genom att till exempel att ladda ner filmer och musik istället för att streama, och att försöka minska mängden man surfar utan Wi-Fi.