STEVEJOBSIFOKUS

Att hålla en presentation inför Steve Jobs

Kanske arbetar du med mjukvara. Eller hårdvara. Kanske är du ledare för ett team på ett av världens mest framgångsrika företag. När du går in i VD:ns kontor för att hålla en presentation, med styrelseledamöter och mellanchefer, väntandes med Steve Jobs i rummet – hur känns det då?

steve job
Arkivbild

Precis den här situationen beskriver Brett Bilbrey, tidigare Head of Apple´s Technology Advancement Group, i detalj på frågesidan Quora. Om ungefär en månad är det 7 år sedan Apple-grundaren dog, och kanske passar det att föra upp honom i ljuset igen med den här artikeln.

Steve har varit omtalad för att vara ruskigt smart, men kanske inte alltid den där helyllekillen man gärna tar en kopp kaffe med. Bretts beskrivning av honom stämmer ganska väl in på ryktena.

”Är du smart? Vet du vad du pratar om? Kommer du att slösa min tid?”

Han berättar om det första mötet med Apple-grundaren. Den gången var det Brett som väntade i rummet, och Steve som gick in. Steve äntrar det tysta rummet, ser sig omkring, varpå blicken fastnar på Brett. Han inser att Brett är ny hos Apple. Han går fram till honom och frågar rappt, utan att pausa för ett andetag:

Är du smart? Vet du vad du pratar om? Kommer du att slösa min tid? 

Brett svarar inte på de tre snabba frågorna. Istället står han tyst och funderar på vad han ska säga. Innan han har hunnit fundera klart tycks Steve redan ha läst in ett svar och säger:

Bra. Då sätter vi igång.

Vad som hade hänt om Brett bemödat klämma ur sig ett svar är oklart – men kanske sätter just den frågan fingret på hur det var att arbeta med Steve. Han sägs ha varit både energisk och oberäknelig.

Han berättar om ett annat möte med Steve. Apple-grundaren klagade på iSight-kameran (som då var extern). Han kallade den för en vårta. Såhär såg den ut:

iSight-kamera

Brett trädde fram och sa att han kan göra den till en intern komponent. Steve undrar hur lång tid det skulle ta att ta fram en prototyp, varpå Brett med arbetslag sätter igång med jobbet. Redan nästa dag hade de en testversion av den inbyggda kameran redo.

När den skulle presenteras visade det sig att en av mjukvaruingenjörerna hade begått ett misstag. Han hade uppdaterat OS efter att de gått igenom prototypen och känt att den var klar. Det borde naturligtvis ha gjorts innan, för vid presentationen märktes ett fel som verkade vara kopplat till just detta. Färgerna stämde inte överens, vilket helt enkelt gjorde bilden undermålig.

”Brett understryker hur smart Steve var. Att han hade en sällsynt välutvecklad förmåga att fokusera på det som var viktigt.”

Steves reaktion på misstaget vittnar kanske om en annan, mer förlåtande, sida hos honom. Ska man gå på många av de rykten som florerar skulle man kunna tro att han blev ursinnig. Istället frågade han vad felet berodde på, varpå ingenjören i fråga talade om vad som hade skett. Situationen tog han med ro – faktum är att han verkade något road – och bad dem återkomma nästa dag med felet åtgärdat.

Brett understryker hur smart Steve var. Att han hade en sällsynt välutvecklad förmåga att fokusera på det som var viktigt. Han säger att han aldrig träffat någon som ens kommit i närheten av att kunna göra just det på samma nivå som honom. Många menar att just den här förmågan är vattendelaren mellan mediokra och exceptionella entreprenörer. Mellan medelmåttor och genier.

Mycket kan säkerligen sägas om Apple-grundaren, men klart är i alla fall att han lämnade stora skor för Tim Cook att fylla.

Det här är Steve Jobs

 

·         Född 1955 i San Fransisco, Kalifornien, USA

·         Död i Palo Alto, Kalifornien, den 5:e oktober 2011

·         Medgrundare och före detta VD för Apple

·         Tidigare VD för Pixar Animation Studios (bl.a. omnämnd som exekutiv producent i filmen Toy Story från 1995)

Karl Oskarsson

Karl Oskarsson

Skribent

Dela: