Apples Special Event: Nya iPad Pro, MacBook Air och Mac Mini

Igår höll Apple ett Special Event. Förväntningarna är normalt ganska höga på dessa evenemang, och det var flertalet intressanta nyheter som presenterades. Här har du det viktigaste:

 

iPad Pro

Nya iPad Pro var kanske den största nyheten att lanseras under eventet. De nya kraftfulla modellerna (med ett 12X Bionic chip) finns i 11-tums- samt 12,9-tumsvarianter. Precis som iPhone har de fått en större skärm (edge-to-edge) samt Face ID. Ingen mer hemknapp, alltså.

Något annat värt att notera är att dessa iPads har försetts med en USB-C-port. Är det måhända EU:s påtryckningar som ligger bakom detta? Kanske har det en del i det, kanske inte. Apple påbörjade dock processen med att gå över till USB-C redan när nya MacBook Pro lanserades år 2016. Frågan är snarare kanske varför man inte gått över till USB-C även på iPhones.

Tillsammans med iPad Pro lanserade man en ny generation av Apple Pencil. En nyhet är att du, med dess inbyggda magneter, kan fästa den på iPaden för pairing – och för trådlös laddning. En annan nyhet med Apple Pencil är att du kan peta på den snabbt två gånger för att ändra verktyg när du till exempel jobbar i PhotoShop.

Ja, riktiga Photoshop, alltså. iPad Pro är extremt kraftfull och snabbare än de flesta PC-laptops. Även grafiken har förbättrats, vilket lär göra att tunga spel flyter på bättre än någonsin på iPad. Dessutom bäddar det för goda AR-upplevelser framöver.

Värt att nämna är ett nytt fysiskt tangentbord som kan köpas till. Det skyddar inte bara framsidan (som tidigare tangentbord har gjort) utan även baksidan.

iPad Pro i korthet:  

 • Tunnaste modellen någonsin.
 • Upp till 10 timmars batteritid.
 • Ny Apple-Pencil som laddar trådlöst och fäster på iPaden med magnet.
 • Edge-to-edge-display.
 • Face ID.

MacBook Air

Många är det som har väntat på det här släppet. Nya MacBook Air är ett välkommet alternativ till ett något lägre pris – men med premiumfunktioner. Retina-skärmen har, enligt Apple själva, fyra miljoner pixlar. Bakom skalet finns åttonde generationens Intel Core i5-processor och kan konfigureras med 16GB Ram samt upp till 1,5 TB.

Trots ett kraftfullt inre är MacBook Air tunnare än någonsin. Den är 15,6 mm tunn, vilket är en tiondel mindre än förra Air-modellen. Vidare väger den 1,25 kilo, jämfört med tidigare 1,36 kilo.

Den som gillar Rose Gold på iPhones kan glädjas åt att Macbook Air nu finns tillgänglig i just den färgen. Som ”vanligt” finns den också i space gray och silver. Även om den förvisso är billigare än MacBook Pro – är den fortfarande ganska dyr med ett startpris på ca 15 000 kronor. Det är också betydligt högre än förra MacBook Air. Som jämförelse kan nämnas att den visserligen inte behöver vara dyrare än en iPhone XS Max.

MacBook Air i korthet:  

 • Finns i Rose Gold, Space Gray och Silver.
 • Intel Core i5-processor.
 • 15,6 mm tunn och väger 1,25 kilo.
 • 13,3 tums retinaskärm.
 • Touch ID.
 • Större trackpad.
 • Upp till 12 timmars batteritid.
 • USB-C.
 • Tillverkad utav 100 % återvunnen aluminium.

Mac mini

Den som har väntat på en ny Mac mini har fått vänta i nästan fyra år. Igår var det äntligen dags. Från och med nu kommer samtliga modeller att börja med en fyrkärnig processor. För första gången erbjuds nu också Mac mini med en sexkärnig processor.

När vi tittar på designen är den i det närmaste identisk med föregångaren. En skillnad värd att notera är dock att den finns i Space gray nu, vilket alltså inte var fallet förut.

För den som vill ha kraftfullast möjliga Mini går det att konfigurera den med 64 GB Ram-minne, en sexkärning i7 processor (4,6 GHZ), två TB lagringsutrymme samt 10 gigabit ethernet. Den här kraften kommer dock till ett högt pris – närmare bestämt 47 845 kronor.

Det här fick vi inte se

Under året har det funnits en del rykten om vad som skulle kunna komma till hösten. Till exempel har vi tidigare skrivit om AirPower, som alltså inte presenterades. AirPower, vars lansering det ryktats om under en längre tid, är Apples egen laddplatta för trådlös laddning.

Inte heller fick vi se några nya AirPods, som det har varit tal om under en längre tid. De nya AirPodsen ryktas ha en längre räckvidd samt tålighet mot vatten. Inte så att man kan bada med dem, men åtminstone så att man använda dem i regnet utan att behöva oroa sig.

Uppdateringar av MacBook och iMac, som det har pratats om, uteblev också under gårdagens presentation. De nyheter som väl kom – framför allt den nya MacBook Air samt iPad Pro – får dock anses vara riktigt heta.

Bilder: Apple.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sajtägare

Sajtägare

Skribent

Dela: