Apple och härvan kring planerat åldrande

När en iPhone är ny är den oerhört smidig att hantera. Det går blixtsnabbt att öppna och stänga appar, och kameran fungerar precis som den ska. Efter att ha använt telefonen under en längre tid kan dock många skriva under på att den blir seg. Faktum är att planerat åldrande börjar bli allt mer omtalat bland iPhone- och iPadanvändare, efter att det uppdagades i slutet av 2017.

 (Åsikterna i texten är personliga och representerar inte nödvändigtvis Iphoneguidens ställning i frågan.)

Mer dedikerade iPhone-användare har sedan tidigare noterat att Apples telefoner blir slöa efter en längre tids användande. Många har nog också misstänkt att det här är något som är planerat av Apple, i det enkla syftet att sälja fler telefoner. Men är det här verkligen sant, eller är det ett rykte med illvilja, iscensatt av hängivna Android-användare?

Planerat åldrande av iPhone är ingen myt

Om du någon gång har hört en Androidanvändare klanka ner på Apple av det skälet, så hade han eller hon rätt. Planerat åldrande är på riktigt. Men skälen till detta är inte så enkla som att enbart sälja fler telefoner. Gamla batterier och ett kyligt klimat kan göra att telefonen stängs av utan förvarning, varför prestandan hos äldre modeller reduceras automatiskt för att förhindra detta, eller i alla fall för att reducera förekomsten av problemet.

Åtminstone är det detta man officiellt hävdar från Apples sida. Uttalandet lämnar dock en del frågor – varför inte bara göra det enklare för iPhone-användare att byta batteri? Alternativet att köpa en ny iPhone är dyrt.

Stämning påkallade erkännande

Efter att ha blivit stämda strax innan årskiftet medgav man att uppgraderingar av äldre modeller av iPhone segade ner dem. Många guider som ska hjälpa iPhone-användare att snabba upp sina telefoner, rekommenderar att man installerar en uppdatering av operativsystemet. Det här är alltså snarare något som bör göras med stor försiktighet, om man är mån om hastigheten i mobilen.

Som Apple-användare kan man ändå anse att förklaringen är rimlig. Har man någon gång använt en lite äldre iPhone har man säkerligen märkt hur batteriet plötsligt faller ner till 3 % från 25 %. Det man kan önska är att Apple varit mer transparenta med detta, och satsat på att underlätta batteribyten för användarna. Om man visste att den låga prestandan var på grund av ett gammalt batteri, hade man kanske gjort ett batteribyte istället för att köpa en helt ny iPhone – som är ett betydligt dyrare alternativ.

Ett illvilligt motiv är dock solklart – planerat åldrande kan snabba på försäljningen rejält. Det är inte bara i smartphonebranschen det här förekommer, utan är ett relativt välkänt fenomen, om än omgivet av konspirationer. Det mest kända exemplet är kanske glödlampor, som många hävdar ges en betydligt kortare livslängd än vad de faktiskt skulle kunna ha.

Så ser du om din iPhone påverkas

Det finns flera appar som detaljerat visar aktiviteten i iPhones. Ett exempel är Lirum Device Info Lite, som demonstreras här nedan. Ladda ner appen och följ stegen.

  1. Öppna appen och tryck på de tre horisontella linjerna i övre vänstra hörnet.

  1. Tryck sedan på ”This Device” > CPU och titta på värdet vid ”CPU Actual Clock” och jämför det med värdet vid ”CPU Maximum Clock”. Om samma värde visas i båda fälten, finns inga tecken på att planerat åldrande påverkar din iPhone.

Undertecknad gjorde detta med en iPhone 6S med version 10.3.3 (vilket visserligen inte är den senaste versionen) och fick inga tecken på medveten försämring av prestandan. Både Maximum Clock och Actual Clock visade på 1.85 gHz. Efter att ha uppgraderat till senaste iOS, 11.2.6, syns inte heller några tecken på att prestandan medvetet är strypt, då samma värden visas.

Apple mer tydliga nu

När tumultet var som värst lovade Apple, förutom billigare batteribyten, att man skulle vara mer tydliga med hur ett dåligt batteri påverkade prestandan. Löftet infriades redan med iOS 10.2.1. När du navigerar in på Inställningar > Batteri syns nämligen ett meddelande högst upp:

Klickar man på Läs mer tas man till en supportsida hos Apple som förklarar hur ett slitet batteri påverkar användarupplevelsen. Bland annat står det att det kan ta längre tid att ladda appar, att bildfrekvenserna är lägre samt att ”andra former av försämrade prestanda” förekommer. Det blir ännu tydligare med iOS 11.3, då möjligheten att strypa den så kallade throttlingen dessutom kommer att finnas. Strax efter stämningen bad Apple dessutom om ursäkt för sin otydlighet och valde att sänka priset på batteribyten med 50 USD – från 79 USD till 29 USD. Det här gäller över hela världen fram tills december 2018.

Hur Apple förhåller sig till det här i framtiden återstår att se. I skrivande stund inväntar man resultaten av en utredning som startats i Frankrike, där planerat åldrande är olagligt. Vid flera tillfällen har Apple dock sagt att de arbetar för att ge deras telefoner så lång livslängd som möjligt – men har samtidigt erkänt att de, med intention, gjort ett par av de äldre modellerna långsammare. De medger dock inte att det skulle ha gjorts av de skäl som många vill få det till att vara – nämligen primärt för att sälja fler telefoner.

(Gästskribent Erik H)

(Tack för information via kommentar av Mattias Jacobsson – Artikeln är uppdaterad utifrån detta)

Taggar:
Sajtägare

Sajtägare

Skribent

Dela: