AirPower kan komma till hösten

Trådlös laddning har varit på tapeten under en ganska lång tid vid det här laget. Ännu har vi dock inte sett att Apple har anammat detta – men det kan det snart bli ändring på. AirPower, Apples egen laddplatta för trådlös laddning, kan komma att lanseras i höst.

Det är amerikanska näringslivstidningen Bloomberg som först publicerade ryktet om AirPower. Enligt uppgift ska målet med laddplattan vara att AirPods, en iPhone och en Apple Watch ska kunna laddas på den – samtidigt. Målet får anses vara ganska ambitiöst. När man tittar på de trådlösa laddare som finns på marknaden idag är det ganska noga med var och hur telefonen placeras, och de fungerar normalt bara för en enhet.

Bloomberg har talat med en chef på ett icke namngivet företag som tillverkar trådlösa laddare till iPhones (som tredjepart). Enligt honom ligger utmaningen i att implementera tre olika laddsensorer – med olika storlekar – för respektive enhet som skall kunna laddas på plattan.

Kommer troligtvis i höst

Apple har inte kommit med något datum för när AirPower ska lanseras. Däremot hoppades man på att den skulle kunna vara ute i butikerna redan i juni 2018. Juni har nu passerat, och istället vill man få ut laddplattan senast i september. Enligt uppgifter till Bloomberg har vissa anställda på Apple redan börjat använda AirPower som laddare på kontoret.

Redan förra året offentliggjorde man innan släppet av iPhone 8 och iPhone X att de båda modellerna skulle ha stöd för trådlös laddning (utan att ett separat case behöver köpas till dem). Man rekommenderade då laddplattor från Mophie och Belkin (Mophie ligger uppe just nu på Apples hemsida exempelvis).

Att Apple rekommenderar produkter från tredjepartstillverkare är ganska ovanligt, och kanske visste man tidigt att AirPower skulle dröja ett tag. I samma veva sade man också att deras eget system skulle lanseras under 2018 – men man sa inte när. Sedan dess har inget officiellt uttalande gjorts kring detta, men det är alltså troligt att det kommer relativt snart.

Trådlöst skapar utrymme

Den trådlösa laddningen öppnar upp för en hel del möjligheter vad gäller utveckling av iPhone. Inför X visade Apple att de tror att det tråda är framtiden, bland annat genom att ta bort hörlursingången.

Enligt Bloomberg funderade man redan då på att också ta bort laddporten. Den här idén släpptes så småningom, eftersom trådlös laddning vid tillfället fortfarande var långsammare än traditionell laddning med kabel. En annan faktor som väger in är priset, som höjs markant när man också behöver få med en laddplatta på köpet.

Samtidigt som många stod frågande till borttagandet av hörlursingången, är det inte orimligt att anta att det nyvunna utrymmet lämnar plats för andra, lite roligare saker. Om (eller kanske när) även ladduttaget tas bort kan vi säkerligen vänta oss en höjning av prestandan eller andra funktioner som kanske är mer eftersträvansvärda.

Tills dess, ser vi fram emot AirPower.

Klicka här om du vill veta mer om:

Sajtägare

Sajtägare

Skribent

Dela: