Guide: Så här komprimerar du video på iPhone

komprimera video iphone

Om du vill dela videoklipp via e-post, sociala medier eller spara lagringsutrymme på din iPhone, kan det vara en bra idé att komprimera videofilerna. Komprimering innebär att du minskar filens storlek genom att sänka upplösningen, ändra formatet eller reducera videokvaliteten. I den här guiden går vi igenom olika metoder för hur du kan komprimera en video direkt på din iPhone med hjälp av appar och smarta inställningar.

Metod 1: Använd en videokomprimeringsapp

Det snabbaste och enklaste sättet att komprimera en video på din iPhone är att använda en tredjepartsapp som är designad specifikt för detta ändamål. Här är stegen för att göra det med en populär app som Video Compress:

  1. Ladda ner en komprimeringsapp
    Gå till App Store och sök efter “Video Compress” eller “Video Compressor”. Ladda ner och installera appen på din iPhone. Dessa appar är ofta gratis men kan innehålla köp inuti appen för att låsa upp vissa funktioner.
  2. Öppna appen och välj din video
    Starta appen och ge den åtkomst till ditt videobibliotek. Välj den video som du vill komprimera från din Kamerarulle eller ditt galleri.
  3. Anpassa komprimeringsinställningar
    I de flesta appar kan du anpassa inställningarna för komprimering, såsom att justera upplösningen (t.ex. från 4K till 1080p eller 720p) och minska bithastigheten. Vissa appar har också förinställda alternativ för snabb komprimering.
  4. Förhandsgranska och spara
    När du har valt dina inställningar kan du förhandsgranska videon för att säkerställa att kvaliteten är tillräckligt bra. Klicka sedan på ”Komprimera” eller ”Spara” för att skapa en mindre version av din video. Den komprimerade videon sparas nu i din Bilder-app.

Tips på appar att använda:

  • Video Compress – Shrink Videos: Lätt att använda och erbjuder olika komprimeringsnivåer.
  • Video Converter & Compressor: Har funktioner för både komprimering och konvertering till andra format.
  • Compress Videos & Resize Video: Ger dig möjligheten att komprimera flera videor på en gång.

Metod 2: Komprimera video med iMovie

Om du vill göra en enklare redigering och komprimering av en video kan du använda iMovie, som är en gratis app från Apple.

  1. Ladda ner och öppna iMovie
    Om du inte redan har iMovie, ladda ner appen från App Store. Öppna den och skapa ett nytt projekt genom att trycka på + och sedan välja Film.
  2. Lägg till din video i projektet
    Välj den video du vill komprimera från ditt bibliotek och tryck på Skapa film.
  3. Trimma eller redigera videon
    Du kan nu trimma videon för att minska dess längd, lägga till effekter eller text om du vill. Om du inte vill göra några ändringar kan du hoppa direkt till exportstegen.
  4. Exportera med lägre upplösning
    När du är klar med redigeringen trycker du på Dela-ikonen och väljer Spara video. Du får då alternativ för att spara videon i olika upplösningar, som 720p eller 540p. Genom att välja en lägre upplösning minskar du filstorleken på din video.

Metod 3: Justera inställningar direkt vid inspelning

Ett annat sätt att minska filstorleken på videor är att justera videoupplösningen innan du börjar spela in. Genom att sänka upplösningen och bildhastigheten kan du skapa mindre filer från början.

  1. Gå till Inställningar
    Öppna Inställningar på din iPhone och bläddra ned till Kamera.
  2. Välj ‘Spela in video’
    Tryck på Spela in video och välj en lägre upplösning, som 720p vid 30 fps istället för 1080p eller 4K. Detta kommer att minska videofilstorleken på alla framtida inspelningar.
  3. Aktivera ‘Effektivare format’
    För att ytterligare minska filstorleken kan du aktivera alternativet Effektivare format (under Kamera > Format). Detta kommer att spara videorna som HEVC-filer, som tar upp mindre utrymme än traditionella MP4-filer.

Metod 4: Använd QuickTime Player på dator

Om du har tillgång till en Mac-dator kan du använda QuickTime Player för att komprimera videon.

  1. Överför videon till din dator
    Anslut din iPhone till din Mac och överför videon via Finder eller AirDrop.
  2. Öppna videon i QuickTime Player
    Högerklicka på videofilen och välj Öppna med QuickTime Player.
  3. Exportera videon
    Gå till Arkiv och välj Exportera som. Välj en lägre upplösning, till exempel 720p, och spara den exporterade filen. Denna metod ger hög kvalitet trots att filstorleken minskar.

Sammanfattning

Att komprimera en video på iPhone kan göras enkelt med hjälp av appar eller inbyggda redigeringsverktyg som iMovie. Genom att anpassa upplösningen, sänka bithastigheten och använda effektivare format kan du minska filstorleken utan att förlora för mycket kvalitet. Oavsett om du vill spara lagringsutrymme eller göra det lättare att dela videor, finns det flera tillgängliga alternativ som gör det smidigt att komprimera videor direkt på din iPhone.

Fler artiklar

Visa alla artiklar