iPhone

Den första iPhone, som lanserades den 29 juni 2007, förändrade mobiltelefonindustrin för alltid. Med sitt banbrytande pekskärmsgränssnitt, minimalistiska design och fokus på användarupplevelse, satte iPhone standarden för framtidens smartphones. Apple kombinerade en mobiltelefon, en iPod och en dator i en och samma enhet, och introducerade samtidigt App Store-konceptet som skulle komma att definiera en helt ny era av mobilteknologi.

iPhone Original
Lanserad
2007
Pris lansering
499 USD
Skärmstorlek
3,5 tum
Vikt
135 gram

Sammanfattning iPhone

Den ursprungliga iPhonen, ibland kallad iPhone 2G för att skilja den från senare modeller, var en teknologisk revolution. Den levererade ett helt nytt sätt att interagera med mobiler, tack vare dess multi-touch-skärm och förenklade användargränssnitt, vilket gav en känsla av att telefonen verkligen förstod vad användaren ville göra. Den första iPhonen hade dock ingen App Store och använde en långsammare EDGE-anslutning för internet, men dess innovationer överträffade dess tekniska begränsningar.

Specifikationer

  • Releasedatum: 29 juni 2007
  • Pris vid lansering: Startade från 499 USD för 4 GB-modellen
  • Skärm:
    • Typ: LCD-skärm (TFT)
    • Storlek: 3,5 tum
    • Upplösning: 320 x 480 pixlar
    • Pixeldensitet: 163 ppi
  • Processor: Samsung 32-bit RISC ARM 412 MHz
    RAM: 128 MB
  • Kamera:
    • Bakkamera: 2 MP utan videoinspelning
    • Ingen frontkamera
  • Lagringsalternativ: 4 GB, 8 GB, senare 16 GB
  • Batteri:
    • Upp till 8 timmars samtalstid
    • Upp till 250 timmars standby-tid
  • Färger: Svart och silver
  • Operativsystem: Lanserad med iPhone OS 1.0 (som senare blev iOS)
  • Mått: 115 mm (höjd), 61 mm (bredd), 11,6 mm (tjocklek)
  • Vikt: 135 gram
  • Anslutningar: 30-pin-kontakt, 3,5 mm hörlursuttag
  • Vatten- och dammtålighet: Ingen officiell certifiering

Design och funktioner iPhone

Revolutionerande pekskärm

Den största innovationen med iPhone var dess 3,5-tums multi-touch-skärm. Detta var en total brytning från dåtidens mobiler, som i stor utsträckning förlitade sig på fysiska knappar eller stylus-pennor. Istället kunde användarna zooma in och ut på bilder eller webbplatser genom att bara nypa med fingrarna på skärmen.

Allt-i-ett-enhet

iPhone kombinerade tre viktiga funktioner: en telefon, en iPod och en webbläsare. Detta gjorde att användarna kunde ringa samtal, lyssna på musik och surfa på webben på ett sätt som aldrig tidigare hade varit möjligt i en enda enhet.

Safari och Mail

För första gången fick användarna tillgång till en fullständig webbläsare i en mobiltelefon, i form av Safari. iPhone kunde också hantera e-post via en specialbyggd e-postapp, som lade grunden för dagens smarta, integrerade meddelandesystem.

Begränsad uppkoppling

En nackdel med den första iPhonen var att den saknade stöd för 3G-nätverk och endast stödde EDGE-anslutningar, vilket gjorde internethastigheten relativt långsam jämfört med dagens standard. Trots detta var möjligheten att surfa på nätet via telefon en imponerande funktion för tiden.

Ingen App Store

Den första iPhonen hade ingen App Store vid lanseringen, vilket innebar att användarna endast kunde använda de förinstallerade apparna, såsom Safari, Mail, och iPod-appen. App Store introducerades inte förrän med iPhone 3G, vilket skulle komma att öppna dörren för miljontals tredjepartsappar och förändra hur människor använder sina mobiler.

Första kameran

Även om kameran på 2 MP inte hade videoinspelningsmöjligheter och saknade autofokus, var den ett populärt tillskott för dåtidens smartphoneanvändare. Det fanns ingen kamera på framsidan för selfies, men för en tid när kameratelefoner fortfarande var ovanliga, var denna funktion revolutionerande.

iPhone specifikationer

Frågor och svar iPhone

När släpptes den första iPhonen?

Den första iPhonen släpptes den 29 juni 2007.

Hur stor är skärmen på den första iPhonen?

Skärmen är 3,5 tum med en upplösning på 320 x 480 pixlar.

Hur mycket kostade den första iPhonen vid lansering?

iPhone kostade vid lanseringen 499 USD för 4 GB-modellen och 599 USD för 8 GB-modellen.

Stödde den första iPhonen videoinspelning?

Nej, den första iPhonen stödde inte videoinspelning. Kameran var på 2 MP, och den kunde bara ta stillbilder.

Vilka versioner av iPhone släpptes vid lanseringen?

Den första iPhonen kom i två lagringsalternativ: 4 GB och 8 GB. En 16 GB-modell släpptes senare under 2008.

Hade den första iPhonen App Store?

Nej, den första iPhonen hade inte App Store. Användare var begränsade till de förinstallerade apparna. App Store introducerades först i och med iPhone 3G och iOS 2.0.

Vad var det största problemet med den första iPhonen?

Det största problemet var den långsamma EDGE-anslutningen, som gjorde webbläsning och appanvändning långsam jämfört med senare modeller som fick 3G-stöd.

Hur mycket RAM-minne hade den första iPhonen?

Den första iPhonen hade 128 MB RAM, vilket var tillräckligt för den tiden men bleknar i jämförelse med dagens smartphones.

Är den första iPhonen fortfarande användbar idag?

Även om den första iPhonen tekniskt sett kan användas för samtal och grundläggande funktioner, är den starkt föråldrad och inte kompatibel med moderna appar, operativsystem eller tjänster.