iPhone 5

iPhone 5, lanserad i september 2012, markerade ett stort steg framåt för Apple och deras populära smartphone-serie. Med sin slimmade design, lättare vikt och större skärm satte iPhone 5 en ny standard för hur en iPhone skulle kännas och fungera. Modellen introducerade också LTE-stöd för snabbare mobildata, en kraftfullare A6-processor och en ny Lightning-kontakt som ersatte den äldre 30-stiftskontakten.

Det var en revolutionerande uppgradering både när det gäller design och prestanda, och den blev snabbt en favorit bland användarna. Även om iPhone 5 nu betraktas som en äldre modell, var den på sin tid ett viktigt steg i Apples produktutveckling och är än idag ihågkommen för sitt eleganta utseende och pålitliga prestanda.

Lanserad
2012
Pris lansering
5895:-
Skärmstorlek
4,0 tum
Vikt
112 gram

Sammanfattning iPhone 5

iPhone 5 var en banbrytande modell vid sin lansering, med ny teknik som LTE och en större 4-tumsskärm. Trots att den inte längre stöds med de senaste iOS-uppdateringarna, satte den ribban för senare iPhone-modeller med sin stilrena design, förbättrade prestanda och introduktion av den nu ikoniska Lightning-porten. För sin tid var iPhone 5 en av de mest eftertraktade smarttelefonerna på marknaden och blev snabbt en framgångssaga för Apple.

Specifikationer

  • Releasedatum: 21 september 2012
  • Pris vid lansering: Cirka 5 895 SEK för 16 GB-modellen
  • Skärm:
    • Typ: Retina-skärm
    • Storlek: 4 tum (diagonalt)
    • Upplösning: 1136 x 640 pixlar
    • Pixeldensitet: 326 ppi
  • Processor:
    A6-chip med dubbla kärnor
  • Kameror:
    • Bakkamera: 8 MP med f/2.4 bländare, LED-blixt och 1080p HD-video
    • Frontkamera: 1,2 MP med 720p HD-video
  • Lagringsalternativ: 16 GB, 32 GB, 64 GB
  • Batteri:
    • Upp till 8 timmars samtalstid på 3G
    • Upp till 225 timmars standby-tid
  • Färger: Svart och Skiffer, Vit och Silver
  • Operativsystem: Lanserad med iOS 6, uppgraderbar till iOS 10.3.4
  • Mått: 123,8 mm (höjd), 58,6 mm (bredd) och 7,6 mm (tjocklek)
  • Vikt: 112 gram
  • Anslutningar: Lightning-kontakt (för laddning och dataöverföring)
  • Vatten- och dammtålighet: Ingen officiell certifiering

Design och funktioner

Tunn och lätt design

iPhone 5 var en designmässig uppgradering från sina föregångare, med en slimmad och lättare formfaktor som gjorde den otroligt bekväm att hålla i. Trots sin större skärm jämfört med tidigare modeller, vägde den bara 112 gram och var endast 7,6 mm tjock, vilket gjorde den till den tunnaste och lättaste iPhone på marknaden vid sin lansering.

4-tums Retina-skärm

Skärmstorleken ökade från 3,5 tum till 4 tum, vilket gav användarna mer skärmutrymme utan att telefonen blev för stor att använda med en hand. Retina-skärmen levererade skarpa bilder och levande färger, och den högre upplösningen gjorde det perfekt att surfa på nätet, titta på videor och spela spel.

A6-processor: Snabbare och effektivare

Med det nya A6-chippet blev iPhone 5 betydligt snabbare än sina föregångare. Processorn erbjöd upp till dubbelt så snabb prestanda som A5-processorn i iPhone 4s, vilket gjorde att appar laddade snabbare, spel flöt på bättre och hela användarupplevelsen blev smidigare. Dessutom var A6 mer energieffektiv, vilket hjälpte till att förlänga batteritiden trots den högre prestandan.

LTE och snabbare anslutningar

En av de största nyheterna med iPhone 5 var stödet för LTE, vilket gjorde det möjligt att surfa, strömma och ladda ner i högre hastigheter via mobilnätet. Detta var ett stort steg framåt jämfört med tidigare modeller och gav iPhone 5-användare en markant förbättrad mobilupplevelse.

8 MP iSight-kamera

Kameran på iPhone 5 var en annan höjdpunkt, med en 8 MP iSight-kamera som kunde ta skarpa och detaljerade bilder. Kameran hade en f/2.4-bländare, vilket gjorde den bättre på att ta bilder i svagt ljus. Dessutom kunde kameran spela in video i 1080p HD-kvalitet och erbjöd slow-motion video.

Lightning-kontakt

Apple introducerade den nya Lightning-kontakten med iPhone 5, vilket ersatte den äldre 30-stiftskontakten. Lightning-porten var mindre, mer hållbar och vändbar, vilket innebar att kabeln kunde anslutas åt vilket håll som helst. Detta var en betydande förändring som fortfarande används på dagens iPhone-modeller.

iPhone 5 specifikationer

Frågor och svar iPhone 5

När kom iPhone 5?

iPhone 5 lanserades den 21 september 2012.

Vad är det för storlek på iPhone 5?

iPhone 5 har en skärmstorlek på 4 tum. Telefonens mått är 123,8 mm i höjd, 58,6 mm i bredd och 7,6 mm i tjocklek.

Hur lång är iPhone 5?

iPhone 5 är 123,8 mm lång.

Vilka versioner finns det av iPhone 5?

iPhone 5 fanns tillgänglig i lagringsstorlekarna 16 GB, 32 GB och 64 GB. Den släpptes i två färger: Svart och Skiffer, samt Vit och Silver.

Har iPhone 5 stöd för trådlös laddning?

Nej, iPhone 5 har inte stöd för trådlös laddning. Trådlös laddning introducerades först med iPhone 8.

Är iPhone 5 vattentålig?

Nej, iPhone 5 är inte vattentålig och har ingen officiell IP-certifiering för vatten- eller dammskydd.

Vad är skärmstorleken på iPhone 5?

Skärmstorleken på iPhone 5 är 4 tum med en upplösning på 1136 x 640 pixlar och en pixeldensitet på 326 ppi.

Hur mycket kostade iPhone 5 vid lansering?

Vid lanseringen kostade iPhone 5 cirka 5 895 SEK för 16 GB-modellen, medan de högre lagringsalternativen kostade mer.

Kan man fortfarande använda iPhone 5?

iPhone 5 kan fortfarande användas för grundläggande funktioner som samtal, meddelanden och vissa appar, men stöds inte längre av de senaste iOS-uppdateringarna, vilket begränsar dess säkerhet och funktionalitet.