Test: Steelseries Stratus – Handkontroll för iOS

Steelseries Stratus är en av de MFi-handkontroller för iOS som jag haft ögonen på sedan den presenterades under CES 2014 i januari. Vid ett senare besök på Apple Store kunde jag inte låta bli att köpa hem en för att se hur den fungerar. Så, här kommer vårt test av Steelseries Stratus.

När jag såg Steelseries Stratus för första gången på bild så var det med positiv känsla, mest på grund av att den påminner mer om de traditionella spelhandkontrollerna i jämförelse med andra MFI-handkontroller samt att den ansluts via Bluetooth (istället för docka) vilket gör det möjligt att ansluta den till iPhone, iPad och iPod touch.

steelseries-stratus-iphone-ipad
Stratus är utrustad med fyra knappar, en D-pad, två styrspakar, fyra axelknappar och en pausknapp.

Med Steelseries Stratus i handen blev jag dock förvånad över hur liten handkontrollen var. I början såg jag det mer som en nackdel, om man har stora händer, men ju mer jag använde den så insåg jag hur enkelt det var att ta med den, vilket är en stor fördel med tanke på att man många gånger använder sin iPhone, iPad eller iPod touch utanför hemmet.

steelseries-stratus-iphone-ipad-6

Trots sin storlek så känns Steelseries Stratus bra att hålla i, knapparna har bra placeringar och håller högkvalitet, där samtliga är tryckkänsliga. Det som drar ner betyget är styrspakarna, de känns som två minispakar och ger inte den bästa precisionen, så räkna inte med Playstation- eller Xbox-känsla.

I övrigt så fungerar det otroligt bra att spela med handkontrollen. Det finns många spel i App Store som jag anser brister på grund av de virtuella handkontrollerna så att kunna använda de med fysisk handkontroll lyfte verkligen spelkänslan. Jag prövade bland annat att spela Oceanhorn, Dead Trigger 2 och Sky Gamblers: Storm Raiders, vilka alla tre fungerade mycket bra ihop med Stratus. Tråkigt nog är det alldeles för få spel som stödjer MFi-handkontroller, men det är en annan historia.

Att komma igång med Steelseries Stratus är mycket enkelt, sätt bara på handkontrollen, öppna Bluetooth-inställningarna i iOS och anslut till Steelseries Stratus. Sedan är du igång, och den inbyggda batteriet ger dig 10 timmars speltid. Laddar gör du med den medföljande micro-USB-kabeln, vilket tar ungefär två timmar. En annan trevlig finess med Stratus är möjlighet att ansluta totalt fyra handkontroller till en och samma enhet för flerspelarläge.

steelseries-stratus-iphone-ipad-2

Stratus inkluderar också ett plastskal som fyller två funktioner. Antingen använder du skalet som stöd på baksidan av handkontrollen eller som skydd för knapparna på framsidan.

Priset för Steelseries Stratus är ca 629 kr, vilket kan tyckas vara dyrt, men om man tittar på andra handkontroller för iPhone och iPad så är det ett bra pris.

Sammanfattningsvis är Steelseries Stratus ett bra köp och rekommenderas till dig som vill ha en gedigen spelhandkontroll. Fördelarna är att den är lätt att ta med, fungerar både till iPhone och iPad och har bra knappar.

Betyg 4/5

Olle Eriksson

Olle Eriksson

Skribent

Dela:

Comments are closed.