Test: Nest Protect – Brandvarnare

Du har säkert bara lagt märke till din brandvarnare när den mitt i natten skriker högt för att den behöver ett nytt batteri. Nest Protect har en lösning för det och en massa andra trevliga detaljer för att säkra upp ditt hem.

Butik Nest Protect kan köpas på Clas Ohlson för 1399 kr

Betyg och Test – 4/5, Se recension nedan

Företaget Nest känner ni troligtvis till då grundaren Tony Fadells tidigare arbetsplats var Apple och att han kallats för fadern till den ikoniska iPoden lär åtminstone ha passerat i periferin. Nest är idag mest kända för sin smarta termostat men frågan är om inte bedriften med att göra något så tråkigt och självklart som en brandvarnare till något spännande och innovativt är ännu större?

nest paket

En brandvarnares grundfunktioner är naturligtvis att varna för eld och rök vilket Nest Protect självfallet gör. Den andra generationen vi nu testar har till och med sensorer som kan särskilja en långsam brand mot en kraftfull, lägg där också till att den är utrustad med en kolmonoxid-sensor så är det här en väldigt kompetent brandvakt. Så det Nest Protect gör för att berättiga sin kraftiga prislapp (ca 1100:- inkl. frakt) är att den försöker ta en given plats i det ”Smarta Hemmet” med både bredd i säkerhet och det faktum att den kopplas upp mot ett trådlöst nätverk och sin Nest-app för att ge ett mervärde få konkurrenter kan leva upp till.

nest protect

Installationen är simpel, speciellt då vi testar Nest Protect på batterier (AA som medföljer), det finns även en variant för att koppla direkt med elkablar. Med en skruvmejsel och appens instruktioner är den på plats och installerad på mindre än 15 minuter, då tog registreringen av ett konto hos Nest mest tid.

Jag har redan nämnt att den är uppkopplad och att det finns en app. Det är också där, med sina små detaljer och egenskaper den briljerar. Som funktionen att den innan larmet drar igång faktiskt ger en lugnande överblick med en kvinnlig röst som på engelska lugnt och sansat berättar om vad som försegår. Efter det tjuter larmet utav bara f-n.

Nest

Andra trevliga funktioner är att den aldrig kommer skrika ut sitt missnöje för att batteriet är slut. Ni vet det som alltid sker efter midnatt, då man vaknar mitt i natten av ett ljud som påpekar ivrigt att batteriet är slut. Nest Protect testar sitt batteri och sensorer 400 gånger per dag och om batterierna närmar sig sitt slut så skickas istället en diskret notis ut i appen. Bara där är den värd sin höga prislapp.

För mig som småbarnsförälder välkomnar jag också den enorma detaljkänslan att implementera en diskret liten inbyggd lampa som lyser upp om någon passerar nattetid (går att stänga av i inställningarna). Mervärde till en produkt man aldrig hoppas få använda!

Nest x3

Appen är otroligt stilren och enkel att förstå sig på. Här kan jag också tysta brandvarnaren om den börjar oroa sig och låta för att jag bränt falukorven något för hårt på spisen. En vettig funktion som gör att jag slipper hämta en stege eller stol för att tysta den.

Man kan också sammankoppla flera Nest Protects som pratar sinsemellan. Säg att jag är i sovrummet men att det brinner i köket. Då larmar båda (inkl. appen) och den i sovrummet berättar då att det försegår en rökutveckling i just köket vilket gör att jag kan; 1. Springa dit för att släcka. 2. Springa ut hur huset allt vad jag kan. 3. Ringa ett förutbestämt nr. direkt i appen. Om det bara hade stöd för Sverige vill säga, men som i dagsläget lyser med sin frånvaro (Nest kan ursäkta med att den faktiskt inte officiellt säljs i Sverige ännu) vilket är lite synd.

Jag har använt mig av möjligheten att koppla samman Nest med mina Philips Hue lampor. Det som sker då vid ett larm är att lamporna hjälper till och blinkar rött för att larma oss i huset och förhoppningsvis grannarna också. Ett tillägg som jag beundrar hur man på Nest försöker se ett smart hem som en helhet och faktiskt låter grejerna fungera ihop. Stort plus!

Nest tak

Vi måste också nämna designen. För vem bryr sig egentligen, det är ju ändå bara en brandvarnare? Jo, Nest bryr sig och det är en slimmad historia som ser mer ut som en liten högtalare än en brandvarnare. Snygg är att ta i, men snyggast i sin genre är den utan någon som helst tvekan.

Nest får något så tråkigt och nödvändigt som en brandvarnare att bli intressant och kul (jag beställde ytterligare en till huset 2 dagar efter att den första anlänt). Framförallt ger den en säkerhet och funktionalitet som berättigar sin kanske lite väl saftiga prislapp, speciellt med tanke på att den har en beräknad livslängd på 10 år. Då känns det faktist som en ganska så given livförsäkring.

Betyg 4/5

Butik Nest Protect kan köpas på Clas Ohlson för 1399 kr

Johan Lindström

Johan Lindström

Skribent

Dela: