Test: Neato Connected – Robotdammsugare

Tycker du också att dammsuga är otroligt tråkigt? Lugn, det finns en app för det. Vi har testat robotdammsugaren Neato Connected som styrs genom din iPhone och som är skicklig värre på att fånga dammråttor. Frågan är bara om den är värd sin prislapp?

Butik Neato Connect kan köpas på Robotexperten för 6899 kr

Betyg & Test – 4/5, Se recension nedan

Jag ska börja med att säga att jag länge har varit kritisk till robotdammsugarens existens. Jag har under några år sett den som en robotgräsklippare-wannabe och med några bekantas tidiga upplevelser med väldigt negativa resultat för ett par år sedan som facit kände jag att självgående dammsugare fortfarande bara var en PR-hype. Nu flera veckor senare med en Neato Connected i min ägo kan jag konstatera att jag hade fel då det troligtvis är den bästa investering jag någonsin gjort.

Neato sköter sig lika utmärkt på klinkers som på parkett eller mattor.
Neato sköter sig lika utmärkt på klinkers som på parkett eller mattor.

Neatos senaste dammsugare med benämningen Connected skiljer sig inte nämnvärt mycket från deras tidigare toppmodell D85. Det stora värt att nämna är att den nu har ett effektivare Lithium-batteri, ett Turbo eller Eco-läge och naturligtvis att den kan koppla upp sig mot ett trådlöst nätverk. Dvs att det går att styra dammsugaren helt och hållet med hjälp av Neatos app.

Tack vare sin D-form och borste är smuts längs väggar inget bekymmer för Neato.
Tack vare sin D-form och borsten på undersidan är smuts längs väggar inget bekymmer för Neato.

Till skillnad från många konkurrenter som är runda är Neato D-formad vilket gör att den kommer åt hörn och intill väggar utan bekymmer. Neato Connected använder sig av en laserteknik för att hålla koll på sin omgivning och på så sätt systematiskt arbeta sig genom rum för rum, den går alltså inte som många andra märken slumpmässigt runt i huset. Lasertekniken gör också att den utan problem kan göra sitt jobb även i mörka områden av huset.

neato-bv-connected-bottom

Efter uppackningen började det dock lite knackligt. Trots enkla instruktioner och snabb montering av laddstationen ville min nya Neato först inte koppla samman med mitt nätverk. Jag fick helt enkelt 90% in i installationen genom appen börja om hela processen och på andra försöket gick det smärtfritt. Efter det och en kort stunds laddning var det dags för premiärturen i vårt nyrenoverade hus på ett plan. Den tog sig över samtliga trösklar och klarade lätt luddiga mattor utan bekymmer men den blev lite förvirrad när jag under Neatos städningsprocess flyttade runt saker eller stängde vissa dörrar. Bäst resultat blir det genom att ställa upp stolar och flytta hinder innan Neato lämnar sin laddstation.

Tack vare en slimmad design har den inga problem att komma under trånga utrymmen.
Tack vare en slimmad design har den inga problem att komma in under trånga utrymmen.

Det man bör vara medveten om är att man behöver ”robotsäkra” sitt hem när man investerar i en robotdammsugare. Med det sagt så kan man glömma att kablar och dylikt ligger på golven för då är risken stor att den fastnar, vilket den naturligtvis gjorde på sin jungfrutur. För att underlätta får man med magneter på rulle för att avgränsa områden den inte ska köra och efter ett par dagars testkörningar ser man snabbt vart den kan behöva hjälp att ställa undan saker och från och med dag tre har den presterat underverk. Fråga bara min fru, hon går numera runt med ett ständigt leende. Men vägen dit är inte helt smärtfri och det krävs en del planering och handpåläggning för bästa resultat.

Mycket skit blir det trots att den kör sin runda nästan varje dag.
Mycket skit blir det trots att den kör sin runda nästan varje dag.

Med ett hushåll bestående av två vuxna och två barn så får Neatos robotdammsugare jobba hårt. Och den gör det bra, eller nej, den gör det så imponerande bra att frugan numera för första gången inser att mitt teknikintresse faktiskt ger något till familjen. Säg såhär, jag var efter första veckan övertygad om att Neato var så intelligent att den avsiktligt spottade ur sig damm och smuts på strategiskt mindre synliga ställen för att dagen efter igen kunna visa upp sin enorma fångst. Så mycket dammsuger den upp och så mycket skit producerar tydligen min familj. Beviset ligger i dammbehållaren som man bör tömma efter varje städning. Det är en skön känsla att lämna huset med smulor efter frukost och dammråttor under soffan och komma hem till ett nästintill kliniskt rent hem. Jag blir lika förvånad varje gång hur bra den städar.

Appen är väldigt enkel att förstå sig på.

Så det intressanta här då, nu när vi konstaterat att den verkligen gör sitt jobb med att dammsuga är naturligtvis Neatos app som gör det möjligt att dammsuga hemmet vart jag än befinner mig. Dess layout är otroligt stilren och sparsmakad med funktioner vilket gör att till och med den mindre teknisk begåvade personen utan bekymmer skulle kunna styra sin dammsugare. Faktum är att det är mycket enklare att starta en städning eller lägga in ett städschema i appen än på själva enheten. Det ska dock tilläggas att dammsugaren fungerar precis lika bra utan en app installerad.

På bekostnad av att hålla sin app enkel så saknar jag också vissa funktioner. Jag skulle exempelvis vilja kunna se antalet städcykler den genomfört, jag saknar även 3D touch från hemskärmen eller möjligheten att se hur långt tid det är kvar innan batteriet är fulladdat. Inga dealbreakers men ändå några förbättringar jag hoppas Neato skickar ut i en framtida uppdatering.

Neato Apple Watch

När Neato städat färdigt och återvänt till sin laddstation skickar den en notis om att rengöring är klar, ett pling i telefonen som är lika roligt att få varje gång. Den meddelar även med en notis om den fastnat vilket var bra i början innan man lärde sig vilka hinder den klarade av och vilka man behövde plocka bort. Den har en liten spak som den skjuter ut underifrån för att hjälpa sig loss från trånga situationer eller för att ta sig över trösklar men den har trots det fastnat några gånger, framför allt då under sin första vecka.

Det går att manuellt styra sin dammsugare om man vill.
Det går att manuellt styra sin dammsugare om man vill.

I appen kan jag välja om den ska rengöra hela huset eller bara rummet jag placerat den i. Jag kan också likt en radiostyrd bil själv sitta i soffan och manuellt styra den med virtuella knappar på min skärm. Ett kul partytrick men inte något som jag upplevt ett behov av att använda då den på autoläget städar alldeles utmärkt på egen hand.

Laddstationen står placerad under sängen så dammsugaren syns aldrig när den inte används.
Laddstationen står placerad under sängen så dammsugaren syns aldrig när den inte används.

Jag är otroligt imponerad över Neato Connecteds förmåga att hålla huset rent och deras lättnavigerade app är enkel värre att förstå sig på. Trots att Neato kostar mer än en traditionell dammsugare så får man verkligen valuta för pengarna, den städar när vi är på jobbet och vi har aldrig haft ett renare hus lika ofta som nu. Aldrig förr har jag dammsugit mer än vad jag gör idag och en nöjd fru är numera bara ett knapptryck bort och för det finns det inte en prislapp som är för hög.

Betyg 4/5

Butik Neato Connect kan köpas på Robotexperten för 6899 kr

Johan Lindström

Johan Lindström

Skribent

Dela: