Test: Logitech Ultrathin Keyboard Folio för iPad Air

Nu när Apple gjort Keynote, Pages och Numbers gratis (vid köp av ny iEnhet) och även Microsoft släppt Word, Excel och PowerPoint till iPad så känns det som om ett tangentbord borde vara ett självklart tillbehör. Vi har testat tillverkaren som sålt mest tangentbord till iPad genom åren, Logitech och deras Ultrathin Keyboard Folio som bjuder på bra kvalité och skydd men ändå brister där det räknas. Åtminstone till en början.

Vårt testexemplar kom i en snygg svart finish där ytterhöljet bjuder på viss gummikänsla (positivt menat) som ger ett bra grepp och skydd vid eventuella fall. Själva tangentbordets ram kommer i högblankt och tangenterna är något mattare. Ipaden fästs vågrätt i två ytterkantsfästen och sedan placeras den i skrivläge med hjälp av en magnetlist. Och vilken magnet sedan, väl placerad på plats så sitter den väldigt stabilt och säkert. Denna layout gör att bara en vinkel är möjlig och det går således inte att ändra den i olika grader efter egna preferenser. Att parkoppla är inte svårare än något annat gällande Bluetooth, aktivera på båda enheter och sen är det bara att godkänna i iPaden.

Tangentbord

Tangentbordet har också iOS-specifika snabbknappar som att klistra in eller Kopiera. Även en fysisk Hemknapp finns och möjligheten att höja/sänka volymen för att nämna ett par exempel. Det finns till och med en liten flärp strax snett nedanför Space-knappen som är tänkt för att placera en eventuell styluspenna. Dock är hålet väldigt smalt och den funktionen känns något överflödig. Här finns ingen bakgrundsbelysning på knapparna, Logitech har valt att prioritera batteritiden istället vilket jag återkommer till längre ner.

Stängd

Att marknadsföra den som ”Ultrathin” sätter givetvis press på Logitech och jag är inte helt säker på att det ordvalet kanske var det bästa. Visst är skalet, inklusive sitt inbyggda tangentbord imponerande tunt men hela iPad Air-konceptet blir sjävklart lidande. Dessa extra mm blir lite störande till en början och det känns som om jag hoppat tillbaka en generation. Så för mig går den bort som ett Alltid-på-skydd, vilket bör poängteras gäller samtliga tangentbordsskal på marknaden. Eftersom det är väldigt enkelt att både sätta i och tar ur min iPad så fick helt enkelt Logitech Ultrathin Keyboard Folio följa med som en accesoar snarare än ett permanent skydd. Om man tvunget ska skydda sin dyrgrip så är iPad Cover mitt absoluta förstaval, även om det egentligen inte ger mer än ca 0% skydd vid ett eventuellt fall. Men estetiskt sett, så bryr du dig inte om några extra 2,1 cm i tjocklek och 425 gram så är det inte ens ett problem.

Tangenterna bjuder på en bra tryckkänsla och knapparna är förvånande stora för den här typen av tangentbord. Detta mycket tack vare att Logitech valt att plocka bort dedikerade knappar så som Caps Lock och Tab, dessa är nu istället integrerade i A respektive Q-knappen. Det är både på gott och ont. Mitt största bekymmer och inlärningskurva var att jag hela tiden tryckte på S istället för på A. En vanesak som avtog lite mer med tiden men fortfsrsnde sker det oroväckande många gånger och något som jag inte lyckats skaka av mig helt ännu.

Skrivläge

Batteritiden är imponerande. Logitech själva lovar ca. tre månaders användning mellan laddningarna (som görs med medföljande micro-USB) med ett genomsnittligt användande på 2h per dag. Nu har vi inte haft vårt exemplar så länge men under dessa två veckor med sporadiskt användande nästan varje dag har tangentbordet inte gett några signaler på att ge upp. Däremot hade jag gärna halverat den batterikapaciteten mot att ha tillgång till belysta tangenter på kvällstid. Borde inte det vara standard idag?

En funktion jag gillade med mitt tidigare tangentbord från Zagg till iPad 3 var att det kunde jag ta ur och på så sätt använda tangentbordet separat från skalet. Det gör inte Logitech med denna modell, här sitter det ingjutet i skyddet. Med Zagg kunde jag ändå kombinera både tunnheten av mitt iPad Cover och den portabla känslan Zagg erbjöd mig, speciellt om jag använde den i hemmet. Absolut ingen dealbreaker men ändå en funktion som jag gillade med Zaggs lösning och den jag faktiskt använde mest.

Tittar vi på Logitech Folios främsta styrkor är det absolut det ”knävänliga” läget den ger. Om jag blir sittandes utan någon fast yta än mina ben att placera den på, så bjuds det på förvånadsvärd komfort och effektivitet. Jag gillar även känslan på materialet som skyddar både tangentbord och min iPad, likaså kvalitén på knapparna och typen av feedback dessa erbjuder.

Surfläge

Men det finns en del aspekter jag inte kan bortse ifrån. Det är helt klart en inlärningsperiod när det kommer till att försöka skriva utan att titta ner, det blir en hel del felstavningar till en början, var så säker. Att Logitech valt att ta bort (läs placera på befintliga tangenter) Tab och Caps Lock gör att det blir en något onaturlig layout och jag hade hellre haft dedikerade knappar för att övergången från min MacBook Pro till iPads portabla tangentbord skulle bli så smärtfri som möjligt. Nu är det mer eller mindre ett konstant orosmoln som stör även vid ett simpelt Facebookinlägg. Mitt tidigare tangentbord från Zagg är märkligt nog mindre till ytan men bjuder trots det på dedikerade knappar OCH iOS-specifika knappar. Detta med effekten att skrivhastigheten blir betydligt snabbare vid användning trots något mindre format. Kanske Logitechs Ultrathin Keyboard Cover hade varit något för mig istället?

Min personliga åsikt är att skriva text effektivast ska man fortfarande först och främst göra på en dator. Näst därefter på ett tillbehör likt detta och till sist på iPadens inbyggda tangenter. Det finns trots det tangentbord till iPad som gör jobbet bra. Logitech gör det godkänt, men har tyvärr lagt fokus på att vara lika mycket skydd som ett skrivande redskap. Vilket kanske är tillräckligt för den stora massan. Men är du, precis som mig på jakt efter något som mer liknar en PC-känsla gällande tangentbord så räcker Logitech Ultrathin Keyboard Folio inte riktigt hela vägen. Det är inte direkt dåligt ur något anseende men bjuder heller inte på den ultimata ”Post PC”-känslan och tillbehörets syfte, att skriva snabbare och bättre blir alltför lidande i Logitechs jakt på millimetrar.

Så till sist, här sitter jag och försöker summera mitt test några dagar senare och inser helt plötsligt att jag behärskar tangenterna betydligt bättre än tidigare (detta test är skrivet både på min MacBook och Logitechs Folio). A blir A 9 av 10 gånger. Inte S. Precis när jag bestämt mig för ett betyg, mestadels grundat på att tröskeln att lära sig en ny layout var alldeles för hög och helt plötsligt behärskar jag det med bravur nu. Vad svårt detta blev då… Säg såhär, inlärningsperioden är något längre än normalt, när jag väl passerade den (efter alldeles för många svordomsr) så började jag sakta men säkert gilla denna produkt allt mer. Betyget är snällt men rättvist om tålamod finnes.

Betyg 3/5

Logitech Ultrathin Keboard Folio finns i flertalet färger och går att köpa från bl.a Logitech för 999:-

Johan Lindström

Johan Lindström

Skribent

Dela:

Comments are closed.