Test: Elgatos Avea-Lampa

Bekvämligheten med att styra saker i hemmet med sin iPhone/iPad var för ett par år sedan bara en fluga. Idag har det förändrats kraftigt och allt från att styra värmesystem, larmsystem, carporten eller lamporna känns som en naturlig utveckling av det förgångna.

Vi testade förra året Philips Hue, lamporna som styrs helt och hållet genom en app och det var en av få testprodukter som faktiskt fått full pott av redaktionen. Nu är det istället företaget Elgato och deras LED-lampa vid namn Avea som försöker erbjuda ungefär detsamma. Trots att det är en solid produkt så saknas ett par viktiga funktioner och känslan av att den kommer ett par år försent är påtaglig.

Butik – Elgato Avea Lampa kan köpas via Iphonebutiken för 389 kr 

Recension – Läs nedan


Förpackningen

Elgatos lampa kommer i en liten förpackning, inte märkbar större än en valfri LED-lampa från Jula. Det är heller inte så konstigt då innehållet består enbart av, just det, en LED-lampa. Samt en pytteliten folder som påvisar att jag måste ladda ner Avea-appen för att komma igång. 1 minut senare lyser min lampa och det går verkligen inte att klaga på Elgato gällande användarvänligheten. Det är föredömligt enkelt. Den stora skillnaden mot Philips Hue är att den sistnämnda kräver en brygga in i ditt modem (och med det tillgång till ditt wi-fi) medan Elgato enbart använder sig av bluetooth och har således ingen samverkan med ditt hemmanätverk eller i behov av extra tillbehör. Något som är både på gott och ont. Mest ont.

För att snabbt förklara Elgatos lampa och Aveas egenskaper så är det kort och gott en 7W LED-lampa (E27 – stor sockel) på 430 lumen, som tänds och släcks genom en app. Med hjälp av appen kan man ändra både färgskalor och styrka snabbt och enkelt. Med andra ord, ditt vardagsrum kan fyllas med alla tänkbara färger eller ”vanligt lampljus” om man så vill utan attt behöva lämna soffan. Det finns även en funktion kallad Wake-UP LIGHT och precis vad namnet skvallrar om, ger det ett suggestivt ökat ljus tillsammans med fågelkvitter (eller valfri musik från iTunes) för ett mjukt uppvaknande. Allt detta görs dessutom till en otroligt låg strömförbrukning tack vare LED-tekniken.

Avea-appen
Med ett enkelt svep till höger tänder man sin lampa med valfri scen.

Jag ska börja med det positiva. Avea har inte krånglat en enda gång och funktionen där bluetooth stängs av på min iPhone i samma ögonblick jag stänger ner appen känns tryckt för att minimera batteriförbrukningen. Appen i sig är enkel att förstå och kommer med flertalet scener installerade där man kan välja både färgskala och styrka väldigt smidigt. Det går inte att misslyckas med att tända lampan eller ändra färg/dimma. Appen har till och med uppdaterats för iPhone 6 och 6 Plus, något som ger en känsla av att Elgato är ständigt redo och stöttar sin produkt fullt ut.

Nu kommer det där klassiska men, som hur lovande något än ser ut, raserar troligtvis allt. Lite så är det nu. För mig, som under drygt ett års tid haft tre stycken Philips Hue-lampor installerade för att täcka åtminstone halva husets mest strategiska delar känner ganska fort att jag saknar något. Speciellt med tanke på att priset är ungefär detsamma (Hue är ca 150:- dyrare exkl. brygga) så har jag svårt att se några fördelar vid en jämförelse. Missförstå mig rätt, Avea är en kapabel lampa med snabb respons och ett färgspektrum som bjuder på mer än vad någon människa behöver och att tända/släcka min testlampa i hemmet är både smidigt och enkelt. Ändå känner jag mig lite besviken. Låt mig förklara lite mer ingående.

En av totalt 7 st förinstallerade scener
En av totalt 7 st förinstallerade scener.

Avea-lampan kan enbart aktiveras genom bluetooth, vilket av tekniska begränsningar gör att jag dels behöver vara relativt nära lampan för att aktivera min belysning (jag har dock lyckats tända den tre rum bort). Jag kan heller inte tända lampan från annan plats än i mitt hem vilket är ett stort minus i min bok då det är något jag använder nästan dagligen med Philips Hue (på väg hem från jobbet, festen eller kvällspromenaden). Jag kan heller inte skapa eller spara egna scener/ljussättningar (exempelvis från ett eget fotografi) för att uppfylla min egna preferens eller personliga touch gällande rätt belysning. Jag känner mig begränsad.

Elgatos Avea

Hade Elgatos lampa kommit för ett par år sedan så hade jag köpt konceptet med ett något mer primitivt användande av tekniken (läs bluetooth istället för wi-fi). För produkten är bra och gör vad den utlovar med bravur. Men är man både tvåa och trea på bollen när Philips redan satt en grym standard kan jag tycka att man bör sikta på att göra en bättre produkt än sina konkurrenter. Om inte det, så åtminstone mycket billigare. Inget av det finner jag i Elgatos Avea LED-lampa och ser ingen annan fördel i den mer än om man är helt utan ett trådlöst modem för då är Philips Hue inget alternativ.

Betyg 2/5

Avea kräver iPhone 4S eller senare, iPod Touch (5:e generationen), iPad Mini och iPad 3 eller senare. Observera att minst iOS 7.1 krävs.

Lampan finns att köpa hos netonnet och kostar 399:-/styck.

Produkter du kanske är intresserad av – från iPhonebutiken.se

philips hue

Philips Hue White

Dimmer som kan fjärrstyras, ex för att dimma ned på kvällen

Till Butik / Beställ

philips hue outdoor

Philips Hue Outdoor

Kontrollera din belysning både på fram- och baksida

Till Butik / Beställ

Mipow

MiPow Playbulb Sphere

Smart trådlös lampa som visar hela färgspektrumet.

Till Butik / Beställ
Johan Lindström

Johan Lindström

Skribent

Dela:

Comments are closed.