Test: Droples

Det här är en svensktillverkad tagg som med hjälp av Bluetooth och Droples gratis-app håller koll på allt från dina barn, cyklar, bagage eller bilnycklar. Där sätter egentligen bara fantasin gränser och skulle du tappa din ägodel så finns det ett helt nätverk av hjälpsamma letare. Åtminstone i teorin. Det här är ett intressant tillbehör som tyvärr lider av en del kritiska begränsningar.

Paketering
Det är en fin men något blygsam liten förpackning som min Droples kommer levererad i. På insidan av locket finns några få instruktioner som uppmanar mig att ladda hem deras app och information om det utbytbara batteri (CR2032) och att det är Bluetooth Smart som ska stå för den strömsnåla kopplingen till min iPhone. Installationsprocessen var så enkel och snabbt genomförd att när jag väl var färdig upplevde att något missats. Vilket jag också hade gjort då jag naturligtvis var tvungen att godkänna tillgången till Platstjänster för att nyttja min Droples till fullo. Det ska kanske inte läggas på minuskontot på Droples annars väldigt rena design av appen men jag upplevde det inte helt självklart vad nästa steg var efter introduktionen och en tydlig funktionsguide går varken att finna i appen eller på hemsidan. Jag var med andra ord lite lätt vilsen till en början.

Det var faktiskt så pass illa, så att när detta test i stort sett var redo att publiceras valde jag att kontakta Droples för att kolla hur det egentligen stod till (ja, precis så oförstående var jag av både produkt och prestanda). Där fick jag en väldigt klar och tydlig bild av produkten, vilket helt och hållet ändrade min uppfattning om produkten som helhet, till det positiva. Droples har med andra ord en hel del att jobba på gällande produktinformation.

Droples

Det finns två lägen att använda denna tagg i, till skillnad från många konkurrenter som enbart erbjuder ett aktivt läge så har Droples också ett passivt läge. Det aktiva är när den har en konstant anslutning till min iPhone och varnar om kontakten bryts eller om jag snabbt behöver få reda på vart i huset nycklarna finns (förutsatt att dessa ligger inom Bluetooth-radien). Det passiva läget är inte lika självklart, men i det kan andra Droples-användare snappa upp signalen om jag skulle tappa bort mina nycklar och på så sätt vägleda mig till min Droples. En funktion man också kan få poäng för i appen och något som i en drömvärld är en riktig killerfunktion. Nu är Droples användarbas i skrivande stund i så stor, och funktionen mer eller mindre värdelös, men med tiden något som kan bli väldigt intressant. I det passiva läget kan jag också se på en karta vart min Droples var senast den var aktiv med min iphone.

Frustrationen var påtaglig när notiserna om bruten kontakt aldrig tycktes ta slut.
Frustrationen var påtaglig när notiserna om bruten kontakt aldrig tycktes ta slut.

Det finns för- och nackdelar men detta system. Fördelen med ett passivt användande är att batteritiden förlängs avsevärt både på min Droples och iPhone. Nackdelen är att om jag skulle välja att fästa den på mina nycklar och har den i passivt läge, inte då får någon hjälp alls av appen. Varken en notis att jag tappat dem eller vart de är någonstans. Det aktiva läget däremot ger mig all denna trygghet, så fort jag befinner mig utanför radien så skickar appen en notis om det. Teoretiskt sett vill säga. För tyvärr har mitt test av Droples varit kantad av tappad kontakt med min iPhone trots ett avstånd på max 2 meter.

När en app drar mer batteri än Candy Crush står något inte helt rätt till...
När en app drar mer batteri än Candy Crush står något inte helt rätt till…

Ett stort grundläggande problem för mig har varit att den just tappar kontakten med min iPhone 6 (allt mellan 2-10 gånger per dag), trots att jag inte vid något tillfälle befunnit mig mer än några meter ifrån. Många gånger har jag suttit med bilnycklarna i handen och min iPhone i den andra och får en notis att den tappat kontakten. Jag menar, kan jag inte lita på kontakten så försvinner 99% av funktionen i det aktiva läget. Visserligen kan jag se på en karta vart den senast var innan den tappade kontakten men det betyder ju ingenting om något blivit stulet under en period av tappad kontakt. I det aktiva läget upplever jag också att min iPhones batteri tar betydligt mer stryk, troligtvis mycket tack vare att den tappar kontakten i tid och otid och hela tiden försöker hitta tillbaka till min Droples. Batteriet på taggen ska däremot hålla upp till ett år beroende på användning och är väldigt lätt att byta själv, vilket ger den en fördel mot andra märken på marknaden. Den är också så pass vattentät att den skulle överleva ett par regniga dagar ute i det fria utan problem.

Det finns ett alternativ att välja en premiumfunktion för 49:-/kvartalet som utökar appens funktioner. Det har jag under testperioden inte lyckats aktivera (varken i appen eller på deras hemsida) då jag endast länkas till deras webbshop utan möjlighet att uppgradera själva appen. Så även här behöver Droples skärpa sig ordentligt för att bättra på helhetsintrycket och användarvänligheten.

Vart är den?

Det finns trots allt potential och några få bra användningsområden, vilket gör att jag inte kan avfärda Droples helt och hållet. Då mest i det passiva läget om du är en snurrig person som tappar bort dina nycklar eller andra ägodelar i hemmet, då går det snabbt att få taggen att ge ifrån sig ett ljud (dock väldigt svag ljudnivå) och en rund graf i appen visar hur nära du är din tagg.

Betyget är något snällt och speglar inte fullt ut min frustration jag stundtals upplevt. Men jag tror och har förhoppningen att Droples kan leverera mer med få enkla uppdateringar inom en snar framtid. Hade stabiliteten varit pålitligare och instruktionerna tydligare hade betyget nått högre höjder.

Betyg 2/5

Färger

Droples finns i 6 st olika färger och kostar 249:-/styck. Det finns även möjlighet att beställa olika paket av flera taggar till ett reducerat pris. Droples går att beställa här.

Johan Lindström

Johan Lindström

Skribent

Dela:

Comments are closed.