Test: Caseuals läderskal och fodral för iPhone 6/6s

Vi tittar närmare på två stycken olika typer av skal/fodral till iPhone 6/6s med den gemensamma nämnaren att båda är gjorda av riktigt läder och kommer från samma tillverkare, Caseual.

Butik:

Leather Wallet Premium för iPhone 6/6s kostar 299 kr på LifestyleStore

Leahter Back för iPhone 6/6s kostar 399 kr på LifeStyleStore

Betyg: 2/5 & 3/5 – Se recension nedan

Design
I läderfodralet (tillika en plånbok) sitter en utgjutning av hårdplast fastlimmad på insidan där man placerar sin iPhone. På motsatt sida finns det plats för tre st kreditkort och även ett större fack för sedlar. Framsidan har tre hål för den övre högtalaren om man vill prata i telefon med fodralet stängt.

Läderskal

Caseuals läderskal (på bild ovan) är betydlig enklare i designen och påminner om Apples egna skal. Här är dock fler ytor runt om öppna för lätt tillgång till alla knappar och reglage (även ovansidan är öppen?) och på baksidan finner vi två st fickor för kortförvaring.

Hantering
Läderfodralet ger en fullgod ”allt-i-allo”-funktion där plånbok och mobil är samlat på ett och samma ställe. Vilket man kan välja att se på två olika sätt. Tappar man mobilen så följer plånboken med på köpet samtidigt som det å andra sidan kan vara smidigt att slippa ytterligare en sak att komma ihåg.

Närmare än så här vill framsidan inte komma.
Närmare än så här vill framsidan inte komma.

Eftersom det saknas både magnet eller spänne är det till en början ett stort irritationsmoment att framsidan bråkar lite. Det tog en hel vecka innan den ville lägga sig någorlunda nära skärmens display i stängt läge. Mer att tänka på med den här typen av skydd är att en sida av fodralet alltid är i vägen. Antingen är det vikt till baksidan och skymmer kameran eller så hänger det och dinglar vid sidan av min iPhone när jag använder den. Vilket inte är specifikt för just Caseuals fodral, utan allmänt för plånboksskal men något att tänka på om man överväger den här typen av lösning.

Baksidan får snabbt en "ful" linje.
Baksidan får snabbt en ”ful” linje.

Det finns även en ställfunktion för att enkelt placera iPhonen i vågrätt läge, perfekt för filmtittande. Tyvärr är det inte helt enkelt att få mobilen att stanna i den vinkeln och efter otaliga försök resulterar det i en ful linje på fodralets baksida.

kreditkort

Läderskalet ger inte ett lika omedelbart intryck (positivt menat) tack vare att vikten som knappt är märkbar och att designen är så nätt att även känslan i handen känns naturlig. Inte ens med två kreditkort placerade på baksidan märker jag någon skillnad vilket är ett stort plus.

Skyddsaspekt
Läderfodralet får naturligt ett dubbelskydd i form av att skalet som är tillverkat av polykarbonat (där telefonen placeras), får hjälp av det yttre lädret som lägger sig som en skyddande hinna. Att lädret går utanför det inre skalet några mm runt om gör också sitt vid ett eventuellt fall.

Det läderskalet från Caseual vinner på i design och form förlorar den också i skyddsaspekten. Med ett tunt innanmäte av hårdplast och många öppna ytor tillsammans med noll stötdämpande material är det inte mycket till skydd. Det blir tyvärr mer enbart funktionalitet med fickorna för korten med en begränsad livrem om olyckan skulle vara framme. Plus dock för att kanten går upp lite runt displayen.

Caseual

Summering
Inget av dessa två läderskal/fodral från Caseual behöver skämmas för sig men med tanke på sina relativt höga prislappar så hade jag väntat mig mer. Jag får aldrig riktigt fullt ut någon premiumkänsla och när konkurrensen på marknaden svämmar över av olika typer av skal hade jag gärna sett att Caseuals lagt ner lite mer omtanke.

Om Caseual bara hade finslipat lite mer på ställfunktionen och gjort så att lädrets framsida hade placerat sig närmare displayen i stängt läge hade betyget blivit högre.

Läderfodralet:

Betyg 2/5

Läderskalet:

Betyg 3/5

Butik:

Leather Wallet Premium för iPhone 6/6s kostar 299 kr på LifestyleStore

Leahter Back för iPhone 6/6s kostar 399 kr på LifeStyleStore

Johan Lindström

Johan Lindström

Skribent

Dela: