Test: Bose Soundlink Mini

Sommaren gör oss påminda om fördelen med portabelt ljud, vilket gör det oundvikligt för ytterligare en Bluetooth-högtalare att läggas under luppen. Den här gången får Bose Soundlink Mini svettas ordentligt i högsommarvärmen, inte minst för att bevisa att den är värd sin kännbara prislapp. Bose må ha prisat sig ur kidsens målgrupp men håll i er. Oj oj oj vilket bra ljud den levererar med tanke på sin blygsamma storlek!

Bose i sandlådan

Vi har testat en hel del kompakta och bärbara högtalare senaste åren för iPhone, iPad och iPod Touch där ljudprestandan överlag har varit fullt godkänd eller till och med väldigt bra på flertalet testobjekt. Speciellt när ingen av tidigare högtalare gjort en krater av spargrisen, Bose Soundlink Mini skiljer sig ur denna synpunkt med ett pris som landar strax under 2000:-. Med tanke på att den här typen av portabla och smidiga högtalare är tänkta att förgylla picknickstunden, köksbestyr eller godnattsagor i barnrummet så kan det kännas som att smärtgränsen passerats något. Men. Och då är det ett stort MEN som särskiljer Bose lilla silvertacka mot sina jämlikar. Soundlink Minis enda likhet med många av konkurrenterna är bara storleken, på övriga plan smiskar den rumpa ordentligt och det torde sig omöjligt att kräma ut så mycket bra ljud ur en sådan liten enhet, men Bose bevisar motsatsen.

Bose från ovan

Ovansidan bjuder på 6 st knappar vilket alla är självförklarande och att koppla sin enhet med Bluetooth är precis lika lekande lätt som det brukar vara. Soundlink Mini kan komma ihåg 6 st parade enheter, så ett vanligt hushåll (läs undertecknad med totalt 2 iPhones och 4 iPads) har inga problem med att behålla familjefriden då alla kan vara med och bestämma vilken musik som ska spelas. Mer än att det blir schizofrent värre när Bamse, Kiss, Schlager och pop blandas friskt…

Det finns även möjlighet att kabla sin musik genom AUX för ytterligare alternativ. Vidare så bjuder Bose på en batteritid upp till 7 timmar, som får ses som något snålt. Att ladda den till full kapacitet tar ca 3 timmar men det går naturligtvis bra att spela musik genom den samtidigt. Laddning sker antingen direkt in i högtalaren eller genom en laddningsdocka vilket är smidigt om den oftast är stationär på hemmet eller kontoret.

Med skydd

Ett ytterhölje av exolerat aluminium gör tillsammans med vikten på sina 680 gram att premiumkänslan finns där innan ljudet ens strömmat genom. På dess undersida finner vi ett gummiliknande material för att den ska stå stadigt när grillfesten urartar. Vill man sätta en liten färgklick på sin högtalare går det att köpa ett tillbehör (bild ovan) i form av ett skydd i olika färger. Något som enbart känns som en kosmetisk kompensation för att produkten bara finns i ett utförande. Med andra ord känns tillbehöret överflödigt både som skydd och kosmetika då den i sin ursprungsdesign är både tålig och väldigt stilren.

Socialt värre med Bose

Bose påstår själva att man gjort flera teknologiska framsteg med sin produkt: ”Den drivs av två nya högeffektiva högtalareelement som flyttar dubbla mängden luft än konventionella högtalare av samma storlek och levererar ett tydligt register. Bose digitala signalbehandling har integrerats för att optimera ljudet och ge ett välbalanserat ljud i varje lyssningsnivå.” Jag ska inte försöka att djupdyka in i tekniken bakom detta enorma ljud (i en liten men något tunga aluminiumförpackning) utan här talar ljudet sitt tydliga språk (i dubbel bemärkelse). En ljudbild som får hakan att slå i golvet vid första kontakten med sitt extremt klara och tydliga mellanregister. Addera också dess djupa och fylliga bas med en diskant som sätter pricken över i:et utan några störande element. Jag blev mållös vid första kontakten och blir fortfarande imponerad när jag slår på den. Det osar kvalité hela vägen.

Drar vi på högsta volym och verkligen maxar den så får den visserligen kämpa lite men ljudet är fortfarande öronbedövande bra (menat som en komplimang). Bose har skickligt placerat 2 st element på varje yttersida som spänner över varje kanal, samt sina två passiva element (1 fram och 1 bak) som gör susen för basen vilket resulterar i en öronorgasm (okej, där tog jag i lite. Men jag blev extremt imponerad) där jag aldrig tidigare upplevt en sådan tydlig men samtidigt tung bas på en sådan här liten högtalare.

Högtalare med laddningsplattan

Det enorma ljudet till trots, det finns några konstiga avvägningar Bose valt att göra. Som att USB-ingången inte kan ladda enheten (den används enbart för att uppdatera mjukvaran), vilket istället får göras med medföljande laddningskabel och separat ingång. Det innebär att vid längre utflykter så är det inte bara högtalaren som ska med utan även en specifik laddare och möjligheten att ladda den via bärbara laddningsstationer går således inte. Att den saknar en mikrofon kanske inte är avgörande men med det försvinner också möjligheten att använda den som konferenshögtalare som många billigare konkurrenter trots allt har.

Logitech UE Boombox Mobile, Bose Soundlink Mini, iPhone 5s

Jag ska ändå inte ta bort något från vad exempelvis Logitech lyckats gjort med sin UE Mobile Boombox (läs test här) som du idag kan köpa nästan 4 st av till samma pris av en Bose Soundlink Mini. Den duger gott och väl för tidigare nämnda trivselhöjande aktiviteter. Men ställer vi dessa två sida vid sida så är det som att jämföra en myra vs en elefant. Gissa vilken som är vilken? Här är faktiskt 1 elefant fler än 4 myror. Bose snuddar vid att kunna ersätta husets huvudhögtalare gällande musik (ja, precis så bra är den) om vi tittar på vad en medel-Svensson har hemma idag.

Bose och iPad

Den är relativt billig (nåja) för att vara en högtalare från Bose men samtidigt ganska dyr relaterat till vad konkurrenterna erbjuder i samma storleksklass. Men det går inte att bortse från vilken standard Bose sätter med sin Soundlink Mini som portabel Bluetooth-högtalare. Vi tittar här på en produkt av absolut högsta klass som jag har svårt att se göra någon besviken. Ja, mer än din plånbok då…

Betyg 5/5

Bose Soundlink Mini finns i färgen silver och kostar 1899:-. Den går att beställas direkt ifrån Boses webbshop.

Johan Lindström

Johan Lindström

Skribent

Dela:

Comments are closed.