Test: AluPen Digital

AluPen Digital från Just Mobile tar sin stylus ännu närmare den riktiga förlagan och man gör det övertygande. Med en liten spets på endast 1,8 mm som skickar elektroniska signaler samt en gedigen byggkvalité gör AluPen till ett säkert kort bland andra billigare konkurrenter. Sen att en stylus kan kännas överflödig som tillbehör är en helt annan fråga.

Butik – AluPen kan köpas hos Iphonebutken för 169 kr

Recension – Se nedan

Steve Jobs påpekade redan 2007 att den bästa stylus-pennan var våra fingrar, därav var det ett tillbehör som mänskligheten klarade sig utan. Det har hänt en del sedan dess och framförallt sedan iPadens intåg så har behovet inom vissa områden ökat markant. Men Jobs PR-trick har ändå en poäng.


AluPen har ett batteri
AluPen skiljer sig från större delen av marknaden då man använder sig av små elektriska signaler som skickas ner till spetsen så att iPadens skärm kan registrera rörelserna, detta för bästa möjliga precision. AluPen består föga förvånande av mycket aluminium då halva pennan ner mot själva spetsen är täckt av just det. Den övre delen, som man för övrigt vrider på för att få fram spetsen samt sätta i batteriet, består av hårdplast. Det krävs ingen installation för att para ihop pennan med din iEnhet (AAA-batteriet till trots så har AluPen ingen Bluetooth) utan allt som krävs är att sätta i batteriet och sen vrida igång den. Att den är redo att användas påvisar en liten grön lampa som subtilt lyser strax under pennans mitt. Efter 3 minuters inaktivitet lägger den sig i viloläge för att spara ström vilket tacksamt sker per automatik. Däremot hittar jag inga siffror om livslängden på batteriet men kan konstatera att under denna 3-veckor långa testperiod så tuffar batteriet fortfarande på.

Pennan

Jag ska väl tillägga att jag aldrig upplevt att jag saknat en penna när jag jobbat med min iPad (eller iPhone heller för den delen). Har testat en del billiga varianter, ni vet med en stor gummikudde på tippen och blev således heller aldrig imponerad. Det ändrar AluPen något till det positiva men jag kan inte riktigt skaka av mig problemet att man måste ändra infallsvinkel i hur man placerar sin arm/underarm. Det går liksom inte att vila armen på halva iPadens skärm och sen skriva på den andra då armen stör inputen på skärmen. Inget AluPen kan göra åt den saken men värt att ha i åtanke om en stylus är aktuell för dig för första gången.

En bild säger mer än...

Pennan i sig krossar billigare varianter med råge och precisionen är så bra den bara kan bli med den här typen av hjälpmedel. Känslan med pennan i handen är otroligt gedigen och dess tyngd gör att man ibland även glömmer bort sig att detta är en stylus. Att jag från grunden har en handstil likt en onykter kråka kan tyvärr inte AluPen ändra på (vilket jag inte förväntat mig bör tilläggas) och heller inte ändra det faktum att jag alltid föredrar den digitala texten och dess tangentbord, både för min egen och omgivningens skull. Men pennans tunna och minimala spets på endast 1,8 mm ger mig förutsättningarna att åtminstone inte förvärra en redan en katastrofal handstil. Att den sen åker in i sitt hölje när man stänger av den är en trevlig skyddsfunktion som bör förlänga livslängden.

AluPen
Jag kan förstå att vissa branscher, ritsugna barn och personer inom skolor osv kan ha ett behov av att kunna teckna och texta fritt i någon antecknings-app (även om jag inte riktigt finner det tillräckligt bekvämt ännu). Ur den synpunkten är AluPen utan tvekan en bra stylus med extremt fin precision och ligger stabilt i handen, precis som en riktig penna ska göra vilket ska ses som ett gott betyg.

Betyg 3/5

Butik – AluPen kan köpas hos Iphonebutken för 169 kr

Johan Lindström

Johan Lindström

Skribent

Dela: