Test: Logitech Ultrathin Keyboard Cover för iPad mini

Att skriva mail, blogga och föra anteckningar på iPad mini hör nog till vanligheterna i dag och säkert har de flesta ägare av nämnd produkt vant sig vid detta. Nu finns det dock externa tangentbord att köpa, men vem orkar släpa med sig både tangentbord och surfplatta när man reser? Det finns en lösning på detta och det är ett kombinerat iPad mini-fodral med tangentbord som löser det problemet. Det finns några stycken på marknaden, men ett jag fastnade för var Logitechs Ultrathin Keyboard Cover som både är snyggt och praktiskt.
iPad minicase
När man packar upp tangentbordet ur kartongen tror man först att man missat att få alla saker, men en liten kartong placerad på undersidan inuti visar snart resten, som består av en putsduk, en instruktionsbok samt en laddkabel till själva tangentbordet, som kopplas till datorn. Det uppladdningsbara batteriet är inbyggt, vilket gör att man inte behöver tänka på att skaffa såna vid inköpet av tangentbordet.

Efter att plasten är borttagen är det då alltså dags för ihopkoppling av tangentbord och iPad. Slå på bluetooth på iPaden, starta sen tangentbordet med den lilla knappen som sitter på högersidan och tryck in bluetoothknappen som sitter intill powerknappen. Nu kommer din iPad och hitta tangentbordet och efter att parkopplingen accepteras, är det alltså bara att köra igång.

20130518_092117

I början hade jag dock lite problem med att reda ut vad alla knappar var till för, men efter en stunds testande så var det snart inte några som helst problem att hitta de snabbkommandon man kunde komma åt. Dessa hittar man på den översta raden med siffror, och för att aktivera dessa håller man in FN-knappen samtidigt som man trycker önskad funktion. De som går att välja på är Siri, språk på tangenter för de virtuella tangentbordet i själva iPaden (om man har mer än Svenska installerat), fotobildspel, få upp/dölja visuellt tangentbord, sökfältet (slide åt höger på hemskärmen), play/pause, ändra låt och volymreglering. Dessutom kan man låsa och öppna hemskärmen från tangentbordet, vilket känns trevligt.

Förutom detta är det möjligt att klippa ut, kopiera samt klistra in dokument och texter med de vanliga kommandona. Jag lyckades dock inte få detta att fungera på i webbläsaren, men vanliga textdokument gick bra. Jag testade också att skriva mail, vilket kändes väldigt trevligt och behagligt. Bokstäverna sitter nästan som på ett vanligt tangentbord, förutom att åäö saknas fysiskt på tangentbordet, men dessa ligger gömda under ett par teckenknappar, vilket gör att man kan få leta en stund innan man hittar dom.

Tangentbordet är utrustat med piltangenter, men deras funktion är rätt meningslös då iOS är begränsat samt att det krävs att de appar man öppnar har stöd för dessa. Med andra ord går det inte scrolla i Safari eller Google Chrome med dessa, utan då får man scrolla på skärmen. Om man ska skriva i webbadresser måste man först röra vid webbadressfältet innan man kan skriva.

20130518_092407
Nästa test är hur säker hopkopplingen mellan tangentbord och iPad känns. Det spår man sätter iPaden i, är försett med en magnet som håller iPaden på plats och det känns aldrig som den ska ramla ur, utan sitter ordentligt fast. iPad kan sättas både stående och liggande, beroende på vilket man föredrar eller användningsområde. Eftersom Logitech Ultrathin Keyboard Cover även fungerar som ett skydd för iPaden finns det en magnetskena längst upp på tangentbordet, vilket man fäster enheten i. Nu fungerar den som ett skydd, och som på vissa smartcovers aktiverar/avaktiverar tangentbordet skärmen. Trots att iPaden bara sitter fast i en magnetskena känns det inte på något sätt osäkert, men man bör kanske inte kasta runt med enheten när det är ihopkopplat med tangentbordet för att undvika en katastrof.=)

20130518_092230
Fördelar och nackdelar då? Jag hittade några saker jag tycker är värt att anmärka på:

Fördelar

  • Snygg design
  • Praktiskt då det är litet och tunt. Väger c:a hundra gram mindre än en iPad mini
  • Lätt att förstå och lära sig
  • Lätt att komma igång med, syftar på installation och uppstart

Nackdelar

  • Skyddar inte baksidan på iPaden, så är man resande och lägger ner iPaden i väskor med andra saker riskerar man repor både på tangetbordet och iPaden.
  • Begränsade funktioner på tangentbordet. Nämnde detta innan. Hade varit topp om man kunde scrollat på webbsidor med hjälp av piltangenterna.

Sammanfattningsvis tycker jag att detta kombinerade skydd och tangentbord är väl godkänt. Använder man det endast för hemmabruk är det ett bra alternativ, men om man ska ut och fara kan det vara bra att välja ett mer täckande. Priset då? Finns att få för 650 kr upp till 799kr vilket jag tycker är ett godkänt pris, då man får både ett snyggt och lagom funktionellt skydd med tangentbord. Ultrathin keybord Cover finns även till vanlig iPad och kostar då runt tusenlappen.

Slutligen vill jag tacka Johanna på Logitech som lånade ut ett exemplar av deras Logitech Ultrathin Keyboard Cover för iPad mini så jag kunde genomföra detta test.

Taggar:
iDevil

iDevil

Skribent

Dela:

Comments are closed.