jpeg-31

Teoriprovet – Öva teori för personbil och moped

Håller du på att ta körkort för bil eller moped? Eller har du redan körkort och vill friska upp minnet? Den relativt nya appen Teoriprovet hjälper dig på vägen.

Teoriprovet är precis vad det låter som, en körtkortsapp där utvecklaren, i samarbete med Gratisteori.se, riktat in sig på teoridelen och låter användaren öva på teoriprov för personbil, moped samt vägmärken i olika kategorier, exempelvis fordonkännedom, miljö och trafikregler, för att nämna några. Appen innehåller också ett kunskapsprov som liknar det verkliga teoriprovet med 65 slumpvalda frågor.

Totalt innehåller Teoriprovet hela 2000 frågor för personbil och moped och databasen uppdateras flera gånger per månad med nya frågor och den senaste informationen från nya lagar och förordningar genom att frågorna hämtas från internet och inte är sparade i appen. Vilket jag tycker är positivt, men det finns också en nackdel som jag berättar om längre ned i inlägget.

Teoriprovet för iPhone
Klicka på bilden för större format.

För att påbörja ett teoriprov väljer du Kunskapsprov i den lättnavigerade huvudmenyn och sedan någon av B behörighet, AM behörighet eller Vägmärken. Därefter får du välja område genom att välja någon av de olika kategorierna. I listan visas också hur lång tid du har på dig att slutföra de olika proven samt hur många frågor du måste svara rätt på för att bli godkänd.

Teoriprovet för iPhone

Frågorna besvaras med två eller flera svarsalternativ. Det är möjligt att gå tillbaka och ändra svar om du skulle känna dig osäker. Längst ned på skärmen visas också hur lång tid du har kvar att slutföra provet på.

teoriprovet-iphone-3

Vid slutfört prov får du se hur många rätt du hade, om du blev godkänd, hur lång tid det tog för dig att genomföra provet och vilka frågor du svarade rätt eller fel på. Det är också möjligt att gå tillbaka och se vilket svarsalternativ som var rätt samt läsa en förklaring till frågan, som är otroligt viktig om man ska lära sig på bästa sätt. Tyvärr förklaras bara några frågor.

Förutom att öva på teoriproven är det också möjligt söka efter trafikskolor direkt i appen antingen genom att skriva in ort eller namnet på en trafikskola. Trafikskolorna visas med adress, telefonnummer och karta. Tyvärr saknades flera trafikskolor när jag sökte efter ort, kanske är den listan inte lika uppdaterad som körkortsfrågorna.

Det mindre bra med Teoriprovet är att proven inte kan startas utan en internetanslutning. Frågorna är inte sparade i appen utan hämtas från internet varje gång ett teoriprov startas. Detta kan låta galet, men fördelen med detta är att utvecklarna har möjlighet att lägga till frågor eller uppdatera de befintliga frågorna ofta och snabbt, vilket jag också gillar med Teoriprovet. En lösning på problemet, skulle kunna vara att låta användarna spara ned olika delar av frågorna och uppdatera manuellt när nya frågor finns att hämta, vilket kan meddelas med notiser så användaren alltid håller sig uppdaterad.

Sammanfattningsvis tycker jag Teoriprovet är ett bra val för den som vill öva teori, vare sig man ska ta körkort för personbil eller moped, eller vill friska upp minnet. Appen i sig känns gedigen och ger ett bra intryck med det välsignade gränssnittet och får ett stort plus för den välfyllda databasen, men jag hade gärna sett att fler förklaringar till frågorna. Teoriprovet är också en av de dyrare apparna med sin prislapp på 199 kr, men släpps till halva priset över sommaren.

Betyg: 4/5

iTunes

Olle Eriksson

Olle Eriksson

Skribent

Dela:
 • JOnas

  ”I samarbete med Gratisteori.se” kombinerat med ”en av de dyrare apparna” känns lite fel..?

 • FlashM

  Appen är riktigt bra och den har varit dagens app tidigare och har varit gratis nerladdning under 24 timmar. Den kan jag rekommendera till er som håller på med körkort, samt till föräldrar vars barn håller på att ta körkort.

 • Sandra

  Tackar för den, har nu laddat ner den, och den är verkligen användbar! Jag har nu använt den flera gånger om dagen och man lär sig verkligen…

  Kan rekommendera den till alla som går i tankarna om körkort. Lite dyr men väl värt pengarna.

  + Pedagogiskt
  + Tjänsten ”Fråga trafiklärare”.
  + Förklaringar på de flesta frågor.
  + Referenser till körkortsboken.

  – Statistik funktion
  – Vill ha ljudvarning när det är mindre än 5 min kvar.

  • Naak2803

   Hej,

   Tack för din feedback.

   Statistik funktion
   – Detta har vi redan tänkt på och har redan börjat utveckla den, kommer att finns med i nästa release.

   Vill ha ljudvarning när det är mindre än 5 min kvar.
   – Detta skulle vi kunna implementera och ha som en inställning, där du själv kan sätta minsta tiden innan varningen spelas upp.

 • Bra skrivet!
  Bra tips!

  Har laddat ner den, och är 110% nöjd!

  • Olle Eriksson

   Tack så mycket, Johan!

 • Kan rekommendera denna app, denna har har även varit med i dagens app frör någon månad sen.

  Använder den nästan varje dag, på bussen och tåget.

  Vet ni ifall de har appen för MC? det skulle isåfall vara guldvärd!

  • Olle Eriksson

   Roligt att höra!

   Nej jag kan inte hitta någon app för MC i App Store, men jag kan mejla dem och höra om det är något de kommer släppa.

  • Naak2803

   Hej,

   Tack för att du gillade vår app! det uppskattas verkligen.
   Vi kommer släppa en app för MC i början på nästa vecka om allt går som planerad.

   *glöm inte att betygsätta appen*

 • Helena Lindqvist

  Hej,

  Kan verkligen rekommedera denna app.
  Har laddat ner den till min dotter, och nu sitter hon flitigt med den dagligen.

  Med vänliga hälsningar
  //En glad mamma

 • Naak2803

  Hej,
  Jag ser inte internetuppkopplingen direkt som ett problem, eftersom 99% av alla som har iphone/andorid har någon sorts frisurf.

  Fördelen är ju som du nämner här ovan i artikeln, att utvecklarna (vi) kan lägga in nya frågor dagligen utan att användaren behöver uppdatera appen varje gång.

 • För att klara teoriprovet kan man gå på teorilektioner hos en trafikskola.