Recension: SilverWiz – Få koll på dina konton

Lönekontot, sparkontot, pengar i plånboken och kreditkort. Det är lätt att tappa kontrollen på hur mycket pengar man har, vart pengarna finns och vad man lagt det på. Med SilverWiz kan du utan allt för mycket jobb återta kontrollen och få en total överblick på din ekonomi.

Det tar sin lilla stund att lära sig alla funktioner och förstå hur den är uppbyggd. Jag skulle kanske önskat flikar i botten på samma sätt som vi är vana från många andra applikationer, men istället har utvecklaren valt en form av hemskärm som visar rubrikerna konton, budget, schemalagda, rapporter och inställningar. På sitt sätt är det snyggt vid den delen av applikationen som känns ”hem”, men tyvärr bidrar det till att applikationen känns något mer komplex än nödvändigt.

För att komma in i applikationen är det lättast att börja uppifrån och ner. Tryck på konton och skapa ett eller flera konton, det finns flera olika alternativ att välja på såsom sparkonto, lönekonto, kreditkonto och cash-konto. Ge den ett namn och sedan kommer resten att flyta på automatiskt. Det är till en början lite otydligt hur man ska göra för att lägga in inkomster och utgifter, men så fort man hittar den lilla trekanten i botten på något av sina konton ser man att applikationen också tillåter en att balansera kontot och att flytta pengar, så kallade transfers. Ett smidigt sätt om man exempelvis tar ut pengar på bankomaten, eller för över pengar till sparkontot.

När man lägger in inkomster eller utgifter får man bland annat skriva in rubrik för överföringen, till eller från den person som betalningen görs och i vilken kategori eller kategorier betalningen handlar om. Du kan självklart också schemalägga inkomster som lön och autogiro-betalningar. När det sedan är dags att betala dem, eller få betalt får du ett meddelande av SilverWiz och du kan genomföra överföringen. En riktigt trevlig funktion är att man även kan lägga in inkomster och utgifter från en annan valuta som automatiskt omvandlas till svenska kronor, om det är denna valuta du ställt in applikationen på. Hur träffsäker valutaomvandlaren är kan jag inte svara på, men den är åtminstonde inte helt ute och cyklar.

Självklart stödjer applikationen också budgetar. Du kan lägga in hur många olika budgetar du vill och du kan koppla dem till både vilka konton du vill och vilka kategorier som skall övervakas. På så sätt kan du snabbt sortera ut hur mycket pengar du lägger totalt varje månad och en totalbudget för det samtidigt som du ser efter din budget på matvaror från samtliga konton och din planerade budget på kreditkortet. Det är bara dina egna önskemål och hur väl du vill planera som sätter gränser. Dina budgetar kan du också välja om de ska gälla en specifik tidsperiod eller om de ska repeteras efter ett val av dagar, veckor eller månader.

SilverWiz har en kalender som listar planerade inkomster med små gröna prickar och planerade utgifter med små röda lampor. När du sedan utfört en kommande inkomst eller utgift, som nämts tidigare blir lampan grå. Du ser där snabbt om det är någon räkning du missat och vilka som kommer. En oerhört smart funktion är också att du genom att hålla fingret på ett kommande datum snabbt kan se en uträkning av dina aktuella konton, kommande planerade inkomster och planerade utgifter för att se hur din ekonomi kommer se ut på ett specifikt datum, under förutsättningarna att du inte köper någonting som inte är planerad. Men det är ett smidigt sätt att kolla om du överlever till slutet av månaden om du köper det där datorspelet redan nu.

Rapporter kommer ju längre tid du haft applikationen att bli mer och mer intressanta. Du kan se statistik över hur dina kontosaldon förändrats med tiden och en överblick över dina budgetar. Du kan också få en ”pie-chart” med jämförelser av budgetar, utgifter, inkomster och vilka du fått betalt av eller betalat. Allting självklart med inställningar för vilka kategorier eller budgetar du vill jämföra samt över vilken tidsperiod. Du kan också spara utvald statistik för att jämföra en kommande månad. Enligt uppgifter väntar snart också en uppdatering runt hörnet som kommer utveckla den här sektionen ännu mer.

Slutligen har SilverWiz också en sektion med inställningar där du bland annat kan organisera bland kategorier och personer, byta namn på dem och lägga till nya. Du kan också välja olika valutor som du kan lägga in utgifter och inkomster med samt vilken valuta du vill ha som standard. Du kan aktivera eller avaktivera lösenordskod, välja om du vill radera informationen efter 10 felaktiga försök och ställa in ett flertal andra val som har med varningar av budgetar och liknande att göra. Slutligen kan du också importera OFX/QIF-filer samt synkronisera din data till SilverWiz för iPad och snart kommande SilverWiz för Mac.

Jag har testat ett par applikationer för att hålla min ekonomi övervakad och måste säga att detta är den jag själv fastnat för. Den har precis alla funktioner jag kan tänkas behöva och mer därtill och är för dessa funktioner riktigt prisvärd. Den är snygg och går framförallt att synkronisera mellan olika enheter. Även om jag personligen skulle önska de klassiska flikarna och svenskt språkstöd väger fördelarna otroligt tungt och jag längtar absolut till Januari då Mac-versionen planeras att släppas.

SilverWiz är utvecklad av SilverWiz och finns både som en iPhone-applikation och en iPad-applikation. Priset är 7 kronor för iPhone-versionen respektive 38 för iPad.

Betyg 4/5

SilverWiz Money - SilverWiz

Taggar:
HS

HS

Skribent

Dela:

Comments are closed.