Recension: Decipher TextMessages – Ett kraftfullt SMS-verktyg

Har du med åren samlat på dig en omfattande SMS-historik som helt enkelt per definition räknas som kära minnen? Då är det inte så lätt att radera de där små pratbubblorna.  Lösning på problemet stavas kort och gott: Decipher TextMessages.

Vi har fått testa ett program från företaget Decipher Tools. Och mer specifikt är det Decipher TextMessages som fått visa vad det går för. Detta är ett program som egentligen inget annat är än ett mäktigt verktyg, speciellt för er som älskar SMS och som vill behålla samt spara allt!

___________________________________________________________________________

Decipher TextMessages

Har du någonsin velat uppdatera mjukvaran på din iPhone och samtidigt göra en ren installation där du inte återställer den till säkerhetskopian? Men samtidigt vill du ha kvar alla SMS, MMS och även iMessage-meddelanden? Det finns nämligen ett sätt att göra detta som verkligen är smidigt. Men innan vi berättar mer skall vi presentera problemet.

Bilder i iPhone kan man överföra med stor lätthet till datorn, en fröjd faktiskt. Musik är också en enkel match för den delen. Brukar sällan vara problem. Likaså är kontakter, kalender, bokmärken, applikationerna, anteckningar och massor annat problemfria att synkronisera och sparas på en särskild mapp i datorn som ”backup”. Då kan man alltid vara säker på att om något skulle hända med iTunes och/eller iPhone har du alltid en säkerhetskopia utanför själva iTunes i form av manuellt sparade filer.

Men något som är ytterst svårt att spara och ”hantera” är dina SMS-meddelanden, och även iMessage-meddelanden som nu tillkommit i iOS 5. Apple har inte gjort det så lätt att det går att spara och öppna ett litet fönster med hela din SMS-historik på datorn. I stället är det djupt begravt bland iTunes och backup filerna. Något som är en pina att leta igenom och hitta. Skulle man nu hitta SMS.db -filen måste man även ha en databasläsare som kan läsa formatet. Dock blir det inte heller inte snygga prydliga pratbubblor i ett typiskt Apple-format. I stället blir det ett excell-dokument med enormt många siffror och mycket information. Inte så likt Apple och verkligen inte värt det!

Därför finns program som Decipher TextMessages – Ett verktyg som läser den där SMS-filen och gör om den med en gnutta magi till fina pratbubblor, precis som på din iPhone. Utan trassel, mycket Apple. Med detta verktyg kan man spara allt på datorn och alltid komma åt alla sina meddelanden. Dessutom blir det så smidigare att kolla igenom sina gamla meddelanden när man kan söka på specifika SMS och liknande. Dessutom slipper man även scenariot att behöva ”läsa in meddelanden” och ta sig igenom hela historiken på iPhone bara för att leta sig fram till det eftersträvade meddelandet.

För att du maximalt skall bli insatt i hur det hela fungerar och ser ut bjuder vi på en video här nedan från Decipher Tools där de själva beskriver just Decipher Textmessages och konceptet bakom programmet.

Så vad gör Decipher TextMessage? Programmet läser helt enkelt av din säkerhetskopia som du har gjort på din iEnhet och letar fram den fil som innehåller SMS-bakupen. Då läser den av all information för att sedan spara det hela på önskad mapp på datorn. I mappen finns själva konversationen, men också en till ”undermapp” som heter ”Attachments”. Vilket i grund och botten är ”bifogade filer” inom den sparade konversationen. I detta fall betyder det ofta MMS och annat material man skickat inom konversationen som inte klassas som ”text”.

Nedan syns en bild på hur en konversation ser ut på datorn. Konversationen är HTML-format och öppnas vanligtvis i din webbläsare.


Värt att veta är att programmet läser din säkerhetskopia. Detta betyder att du måste säkerhetskopiera din iPhone för att programmet skall kunna läsa fram de allra senaste meddelandena.  Programmet går annars i ett väldigt enkelt samt fint gränssnitt och allt är en fröjd att hantera. Dessutom är upplägget på alla funktioner väldigt eftertänksamt placerat. Ingen inlärningskurva överhuvudtaget för Decipher TextMessages.  Det tar knappt trettio sekunder att starta igång allt och läsa in alla dina dyrbara konversationer.


En extra bonus för Decipher textmessages är att det även kan läsa vissa raderade SMS! Så ni som råkat radera ett viktigt SMS eller en hel SMS-historik kan det finnas en chans att återskapa det.

Intresserad? Du kan läsa mer om Decipher TextMessage och massor fler liknande produkter från Decipher Media på deras hemsida. Där kan du bland annat läsa mer om hur allt detta fungerar och ta del av deras FAQ för de vanliga frågor man som potentiell köpare kan ha. Dessutom kan man självklart via länken köpa en alldeles egen kopia av Decipher Textmessages!

Decipher Textmessage finns till både Mac och Windows och kostar 9,99 dollar. Betalning kan genomföras via PayPal. För mer information om vilka enheter som stöds med massor annan information hänvisar vi er återigen till Decipher Tools hemsida.

Osäker på om detta program är för dig? Testa då demoversionen som ger dig en klar inblick i hur det hela fungerar. Begränsningarna i demoversionen ligger i att du inte kan spara hela SMS-historiken. Utan endast en liten del av hela historiken på utvald kontakt. Dock får du å andra sidan testa programmets funktion rent allmänt vilket är syftet. Så om du vill testa demoversionen går det bra att trycka här för att komma till Decipher Tools hemsida och nedladdningssidan.

_________________________________________________________________________________

Slutsats

Med detta avslutar vi vår rekommendation till Decipher Textmessage och med några slutord vill vi på iPhoneguiden rekommendera detta program enormt! Speciellt för dig som anser att hela din meddelande-historik är oerhört viktig och som finner behov av ett sådant här verktyg. Oavsett behov så är Decipher TextMessages att rekommendera för dig som vill spara alla de där pratbubblorna som du så kärt samlat på dig under årens lopp.

Leon

Leon

Skribent

Dela: