Recension: 1Password – Generera och hantera säkra lösenord

Den senaste tiden har det varit många skriverier om hackade sidor. En av de senast hackade sidorna var bloggtoppen där hundratusentals medlemsuppgifter läcktes publikt. Våra lösenord är någonting vi måste se över, för att ha samma lösenord till sin e-post som till sina bloggkonton, eller kanske till och med iTunes kan innebära stor förödelse och dyra kostnader för dig som användare. iPhoneguiden har testat 1password vilket är ett perfekt sätt att både generera svårknäckta lösenord och att lagra flera olika lösenord på ett och samma ställe.


Det många tycker är svårt är att förvara och komma ihåg sina lösenord till flera olika sidor, vilket resulterar i att samma lösenord lätt används på flera ställen, eller att svårighetsgraden på lösenorden sjunker för att kunna komma ihåg dessa. 1Password hjälper till att spara dina lösenord och att generera nya. Genom att skriva in namnet på sidan lösenordet går till sorterar appen snyggt upp dem, men det går självklart också att söka på den sidan du vill ha lösenordet till.

Dina lösenord skyddas via en fyra siffror lång kod, följt av ett huvud-lösenord som används för att återställa din fyrsiffriga kod eller att skydda dina viktigare uppgifter så som kreditkort eller bankkonton. Ett smidigt sätt att kunna ha ett oändligt antal olika svårknäckta lösenord utan att behöva komma ihåg fler än ett. Skulle ditt bloggkonto bli kapat är det inte svårare än att byta ut ett lösenord och sen vara lugn och trygg i vetskapen om att ingen annan sida ligger illa till.

1password finns förutom till iPhone även till iPad. Programmet finns även till Android, PC och Mac. Skulle du vilja ha Mac-versionen hittas den lättast i Mac App Store, men annars är det AgileBits hemsida som gäller. En användbar extrafunktion på just dator-versionerna är 1passwords webbläsar-extension så man slipper trycka in det där långa och komplicerade lösenordet varje gång man vill in på en hemsida. Istället räcker det att skriva in ditt ”Master Password” och så fyller 1password in både användarnamn och lösenord åt dig i fälten.

Du kan även synkronisera dina uppgifter med Dropbox för att försäkra dig att inte stå helt utan inloggningsuppgifter, även om din telefon skulle bli stulen eller gå sönder. Självklart synkroniseras alla lösenord, inloggningar och bankuppgifter du väljer att spara till alla dina enheter med 1password, antingen genom tidigare nämnda Dropbox eller via wifi, om du vill vara ännu säkrare.

1password är absolut inget budgetprogram och man får hänga ut med mellan 75 till 109 riksdaler beroende på vilken version man vill ha, så länge Agile inte har någon tillfällig rea. Men det är enligt mig den absolut bästa lösningen idag, åtminstonde om man vill kunna dela sina lösenord mellan flera olika enheter. Men även om jag anser att applikationen är något dyr, anser jag ändå att det är ett bra köp om man har råd.

1password till iPhone, 75 kr:
1Password for iPhone - Agile Web Solutions

1password till iPad, 75 kr:
1Password for iPad - Agile Web Solutions

1password Pro, 109 kr:
1Password Pro - Agile Web Solutions

david311

david311

Skribent

Dela:

Comments are closed.