iPhoneGuiden.se

Sök

Det finns många saker i vårt samhälle som är till för att underlätta vår vardag. Ett av dessa är en produkt från Gear4 som har målet att helt eliminera det otroliga antalet fjärrkontroller man samlar på sig i ett modernt hem. Vi har testat UnityRemote under en längre tid och här kommer våra tankar om produkten!

UnityRemote

Många prylar i våra hem blir på ett eller annat sätt en plåga i stället för en befrielse. De är så kallade smarta lösningar på problem som i själva verket skapar fler problem med sin blotta närvaro. I dag recenserar vi UnityRemote som sägs vara en problemlösare. Frågan är nu om undertecknad skall recensera just en sådan eller om det i praktiken blir en problemskapare. 
Fjärrkontroller
Vårt laboratorium består av ett vardagsrum med diverse apparater kontrollerade av fjärrkontroller: en Sony Bravia TV, hemmabiosystem, Boxee Box, Apple TV och diverse. I den andra hörnan hittar vi UnityRemote: enheten som tillsammans med en iEnhet har som mål att ersätta samtliga fjärrkontroller.

Som en introduktion behandlar vi design och utformning. Det är en rund liten produkt som ser riktigt läcker ut. Den bjuder på ett pianolackat yttre med en kromlist runt om. Det kompakta måttet tar knappt plats och förgyller den plats den besitter. Rent knappmässigt återfinns endast en simpel på/av/mode -knapp samt ett micro-USB-uttag för mjukvaruuppdateringar. Resten sköts från iEnheten.
IR Bluetooth
Tekniken i botten består av en mängd olika kommunikationstekniker. För att koppla iEnheten med UnityRemote sätter du på Bluetooth och parar ihop de båda enheterna. Därefter kommer din iEnhet skicka signaler till UnityRemote som i sin tur skickar infraröda signaler till den apparat i hemmet som du vill styra.
UnityRemote har en uppsättning dioder runt om för att ge 360 graders spridning av infraröda signaler. Detta i motsats till vanliga fjärrkontroller som endast har en diod som är placerad i främre delen. Det sistnämnda upplägget innebär att man måste rikta fjärrkontrollen och därmed signalen. Något som inte är fallet med UnityRemote som i princip kan placeras var som helst och ändå förmedla sina signaler.
UnityRemote applikation
Företaget bakom UnityRemote, Gear4, har skapat en applikation med samma namn: UnityRemote. Applikationen har en stor databas av de vanligaste märkena samt modellerna som drivs av infraröda signaler. Målet är att göra det enkelt för användaren att sätta upp UnityRemote utan att behöva ställa in allt från grunden. Äger du nämligen en apparat som inte finns med måste du ta till de manuella inställningarna. Något som kan ta sin lilla tid om du vill ha full knappfunktionalitet. Du kan förresten redan nu ladda ner UnityRemote och testa applikationen i demo-läget. Vilket kan ge en liten fingervisning på hur det hela fungerar.
Endast vårt hemmbiosystemet hade lite svårigheter att erhålla just en full knappfunktionalitet. Dock gick det att hantera huvudfunktionerna. Vi testade den manuella inställningen och det gick förvisso bra att ställa in allt. Men i vårt fall hade vi tillräckligt med funktionalitet för att inte bry oss om den smått omfattande manuella inställningen.
UnityRemote TV
För att konfigurera en relativt ny Sony TV kommer du inte bli besviken med den automatiserade processen. Du väljer enkelt typ av produkt, märke och modell. Sedan får du några frågor om systemet fungerar för att bekräfta funktionaliteten. Därefter är allt konfigurerat och det som återstår är personliga inställningar. Till exempel vart du vill ha knapparna och på vilken sida. Man får nämligen sidor av knappar i stället för allt sammanklottrat på en sida. Se nedan för mer.
UnityRemote knappar
”Skakandet” är vi vana med. Idén är densamma för hur du arrangerar dina applikationer på hemskärmen.
UnityRemote Gestures
En rolig funktion som passar som handen i handsken är ”Gestures”. Funktionen som fungerar med hjälp av multitouchfunktionaliteten i din iEnhet. Genom att svepa eller trycka på skärmen aktiveras de vanligaste aktionerna man så ofta använder. Men man kan själv välja vilka aktioner som exempelvis skall vara ”svep uppåt” eller ”tryck”. I vårt fall ger en svepning uppåt en ökning i ljudvolymen. Medan ett tryck ändrar ljud-läge och ett snabbt dubbeltryck stänger av ljudet. Perfekt under filmer när man inte behöver sikta in sig på en specifik knapp utan förlitar sig på en gest.
UnityRemote
Så hur fungerar det i praktiken? UnityRemote placerade vi mitt på TV-bänken eftersom det är en intressant pryl att se på. Den bidrar till samtal och frågor för de som inte vet vad enheten bjuder på eller för den delen gör. Avsaknaden av sladd är en skön funktion och möjliggjorde vår vilja att ha den fullt synlig. Tre batterier är knappast något som vi sörjde med tanke på den lyx de erbjuder i form av ingen sladd.
UnityRemote
Men en besvikelse är att UnityRemote, självklart, måste sättas på varje gång vid användning. Och är du en sådan som är rädd om batteritiden på iEnheten måste du ständigt aktivera eller avaktivera bluetooth. Detta gör det lite mer omständigt än att bara ta fjärrkontrollen. Nackdelen är dock för många enbart en petitess som mer än väl kompenseras av en riktigt skön funktion: man kan nämligen konfigurera de apparater du vill sätta på, kanske TV, blurayspelaren och hemmabiosystemet, med en enda knapptryckning. På så sätt undviks den ständiga, manuella, uppstarten av samtliga apparater. För många som har en hel drös av apparater är detta en väldigt underlättande lösning och simplifiering.
Tidur
Något annat att anmärka är fördröjningen. Innan vi fick UnityRemote var vi lite skeptiska till den långa väg en knapptryckning måste gå: via iEnhet med bluetooth till UnityRemote, som sedan tolkar signalen och omvandlar den till IR som i sin tur tolkas av en apparat där signalen blir en aktion. Men vi blev glatt överraskade att fördröjningen inte var så stor att den passerade ”irritationstiden” – den tid man anser är alldeles för lång från knapptryck till aktion. Vi bortförklarar inte fördröjningen, den finns, men den är i praktiken alldeles försumbar.
UnityRemote
Sedan har vi kompatibiliteten. UnityRemote grundar sig på infraröda signaler. Vi nämnde tidigare att vi hade en Boxee Box i vårt laboratorium. Boxee Box är en mediamaskin som är väldigt nära besläktad med Apple TV. Undertecknad älskar hur Boxee Box använder sig av radiosignaler i stället för infrarödasignaler. Fördelarna är många med möjlighet att helt begrava Boxee Box i möbler och ändå kunna fjärrstyra den med den medföljande fjärrkontrollen. Tyvärr kan inte UnityRemote skicka radiosignaler. Alltså innebär detta att en full ersättning av fjärrkontroller icke blir genomförbar i vårt fall. Något som kan vara värt att beakta och tänka efter. Dock är det värt att påpeka att detta endast gäller en produkt av många som är berörda.
Frågetecken
Om vi skall runda av är UnityRemote produkten för dig som älskar denna typ av teknik samtidigt som du enkelt vill kunna styra i princip alla mediaprodukter hemma med lätthet och från den iEnhet du föredrar. UnityRemote är den bästa lösningen för att kunna hantera alla apparater hemma med lättheten från din iEnhet. Förutsättningen är bara att du har en smart enhet.
Om du ser dig själv vilja ha en universal fjärrkontroll så finns det alltså ett billigt men ändock heltäckande alternativ som har en spännande integration med iEnheterna i hemmet. Är du sugen på att köpa enheten efter att fått en liten inblick i det hela så rekommenderar vi iPhonebutiken.se.
[xrr rating=4/5]