Krönika: Mammas iPhone

Jag gav som bekant för er som läser mina krönikor en iPad till min far förra året som en kombinerad farsdag och födelsedagspresent. Nu kommer en uppdatering på läget hos Lindström Seniors och vi kan snabbt konstatera att morsan mer eller mindre kidnappat den. Eller för att vara helt ärlig, hon stal den redan första veckan och har sedan dess vägrat att släppa taget. Inte helt okej.

SonyEricsson

Jag var helt enkelt tvungen att åtgärda problemet som jag faktiskt startade. En ytterligare iPad kändes lite over kill, men en egen iPhone till morsan? Ja, det skulle kanske funka. Eller nej förresten. Hon är så teknisk handikappad att hon knappt vet hur fjärrkontrollen till Tv:n fungerar. Än värre när spisen (som ändå är hemmaplan) byttes till en med touch-knappar, vilket ledde till micro-mat en hel vecka efter det. Så det var en chansning, en rejäl sådan för att få henne att lämna sin SonyEricsson (vad är det med äldre och SE?) och helhjärtat ta emot en touchtelefon som för henne upplevs som ett rymdskepp från år 2097.

iPhone 4 8GB

Så morsdag och hennes födelsedag närmade sig med stormsteg. Observera här att jag är så förbaskat lyckligt lottat att både min mor och min far fyller år inom kort av sina respektive Mors/fars-dagar, vilket gör att jag kommer skrattretligt lätt undan en av högtiderna. Så någonstans där kändes det lägligt att med ekonomisk hjälp av farsan sälja in idéen. Vilket inte var speciellt svårt med tanke på hans abstinensbesvär och viljan att få ha sin iPad för sig själv.

Så vi tog en rövare och beställde instegsmodellen, en iPhone 4 8GB. Hon blev för er information också gråtfärdig när hon öppnade sitt paket, vilket naturligtvis gjorde att jag och pappa satt och gjorde high five med varandra vid själva ceremonin. Men sen kom verkligheten ikapp, både för henne och för mig. Tänk er att förklara hur man ringer på en iPhone för en tekniskt förståndshandikappad (läs mamma):

”-Efter att du tryckt på den GRÖNA TELEFONEN så trycker du på siffrorna för att slå numret. När du gjort det så trycker du på ”RING” som är grönmarkerad”

”-VA?, vad menar du…?” får jag till svar. JAAAAA, men jättekul det här blev nu då. NOT!

romario

För att inte tala om hur jag försökte förenkla allt genom att lägga in alla nr. i hennes telefonbok. Jo hej du. Försök förklara för en 50-plussare hur man navigerar den. Total härdsmälta från hennes sida. Jag gjorde mitt bästa, var pedagogisk värre men framförallt var jag tålmodig. För det här är alltså morsan som när Sverige möter Brasilien i VM 94 läser vid en frispark; ”Romario, Forward – BRA” (förkortning för landet) konstaterar att texten ”BRA” är ett faktum på att denne spelare är just bra… Förstå att jag jobbade i en extrem uppförsbacke. Extrem!

Emojis/solar

Men det tog bara någon dag så började sms komma, vilket för att vara från henne är en sensation. Timmar efter det dök det till och med upp en massa (!!!!) Emojis i form av smileys. Något hon dagen efter stolt konstaterade med att:

”- Såg du alla solar jag lyckades lägga in?”.

Men ändå. För att inte tala om fotot på farsan ytterligare några dagar senare. Hallå! Hon har alltså tagit ett kort, gått tillbaka till hemskärmen, öppnad meddelanden, letat på mig, skrivit något fyndigt och sen bifogat fotot (ja, hon tar den långa vägen). Ett geni bara Apple kunnat skapa!

Idag sköter hon alla sina dagliga datarutiner från sin iPhone. Hon läser den lokala morgontidningens app, kollar både Blocket och Tradera, skickar mms och sms som aldrig förr. Men framför allt, hon är inte rädd för att göra fel. Att hon växlar mellan att skicka meddelanden genom Facebook eller Apples egna Meddelanden spelar egentligen ingen roll. Budskapet kommer fram och hon gör det med en självkänsla jag inte sett på länge gällande elektroniska prylar. Go Mamma och tack Apple.

iOS 7

Nu har jag förvarnat henne för att nästa uppdatering med iOS 7 kommer att röra till det något så in i helvete för henne, vilket naturligtvis gjorde henne vettskrämd. Men jag är övertygad att hon kommer att kunna hantera det med bravur. Nästa naturliga steg är helt enkelt att låta farsgubben få en iPhone i höst. För födelsedag och Farsdag infaller ju trots allt väldigt tätt och nu är det konstaterat. Apple gör oss alla till tekniska genier.

Johan Lindström

Johan Lindström

Skribent

Dela:

Comments are closed.