Konferensen slut – Apple iPad presenterad

Efter flera månaders spekulationer och rykten kommer nu beskedet som alla väntat på, Apple lanserar en pekdator.

Dem tidigare ryktena om en eventuell iTablet visar sig vara korrekta på de flesta aspekterna förutom en, nämligen namnet. Apple presenterade under sin presskonferens ”Come see our latest creation” idag deras nya produkt, Apple iPad.

Apple iPad är inget mindre än en helt Touch-baserad dator som kan liknas som en blandning mellan Macbook Pro och iPhone. Den viktigaste funktionen från Apple sett verkar i dagsläget vara internetmöjligheterna. Apple har skapat en webbläsare som skall göra det bekvämare än någonsin att surfa på internet. Med hjälp av pek, nyp, svep och mycket mer ska användaren kunna surfa in på sina favoritsidor utan problem. För iPhoneägare blir det ingen stor nyhet då funktionerna är väldigt likvärdiga men det är fler aspekter som tar iPad till en ny nivå.

Sett till hårdvaran leveras iPad med en 9,7 tum stor skärm och på totalt 680 gram. En fullt fungerande Multi-Touch sitter i och en avancerad processor på 1 Ghz. Lagringsutrymmet i iPad kommer att vara valbart mellan 16 – 64 GB och alla väsentliga funktioner som Bluetooth, Wi-Fi, mikrofon, högtalare, accelerometer samt möjlighet att välja 3G till din iPad. Det mest intressanta är dock batteritiden som ofta kritiseras hos Apples monstermaskiner, för den nya iPad ska batteriet räcka i totalt tio timmar vid aktivt användande och över en månad i stand by-läge.

Att Apple lanserar iPad indikerar på flera saker, till och börja med vill de fortsätta hålla ett grepp om marknaden beträffande bärbara Multi Media-enheter. iPad stödjer musik, bilder, video, surf, arbete, E-mail och allt man i princip kan tänka sig. Det som dock går sig kännbart nu är att Apple tar ett större kliv in i spelbranschen. Vi vet sedan tidigare att lanseringen av iPod Touch har tagit ett stort grepp om spelvärlden och börjat konkurrera med Nintendo, men nu drar Apple konceptet till nya höjder. iPad kommer inte enbart fungera som en dator där spel installeras utan precis som får iPhone kommer det finnas egenutvecklade spel i form av apps som laddas hem direkt till enheten, men även alla iPhone-apps fungerar på iPad. Dessutom kan iPad köra iWork, vilket är perfekt för t.ex. den studerande. Tyvärr kan vi inte se Multitasking-funktion i iPad, vilket kan låta konstigt med tanke på den prestanda som finns, men det kanske är något som kommer i en uppdatering.

Det svenska priset på iPad är okänt, men den billigaste varianten ligger på $499, med 16 GB och utan 3G, och det motsvarar ungefär 3600 svenska kronor. Tyvärr kommer moms, skatt, m.m. att läggas till på priset. Vill du ha den dyraste med 64GB och 3G får du slänga ut minst $899.

iPad utan 3G kommer om 60 dagar. Tre månader för 3G-modellerna.

(Bilden ovan) Keyboard Dock är ett trevligt tillbehör med fullstort tangentbord till iPad, som gör den mer som en stationär dator.  Det finns också ett fristående Dock så du kan använda ditt trådlösa tangentbord tackvare Bluetooth 2.1 som finns i iPad.

(Bilden ovan) iPad kan även bli en bok. Med nya iBook läsa och köpa böcker direkt ifrån iPad. När du har köpt en bok visas den i din bokhylla.

iPad fungerar även bra till spel. Alla iPhone och iPod Touch-spel fungerar på iPad, men det kommer även spel som är gjorda för iPad nu när nya SDK kom ut.

Mer information om iPad hittar du på Apples hemsida.

Vad tycker du om iPad? Ska du köpa en?

[poll id=”13”]

iPhoneGuiden.se

iPhoneGuiden.se

Skribent

Dela:
 • jockebostrom

  Tråkigt som fan att vi inte fick något om iPhone men men, den som väntar på något gott…

  Ju mer jag funderar vrider och vänder så blir det mer och mer klart för mig.
  Det här är en riktigt riktigt riktigt bra produkt. Men är något besviken på OSet.

  Tänker mig att den lämpar sig såväl till vardagsrummet som till jobbet. T.ex. om man jobbar som säljare, journalist eller varför inte på styrelse mötet.

  Det saknas tyvärr några väsentliga saker jag ser som ”självklara” och även en del saker dem kunde ändrat på.

  • iSight – perfekt vid videokonferenser.

  • Direkt synk med iPhone – Surfa på ditt mobila nätverk

  • Multitasking – Hur länge ska det behöva dröja innan vi kan köra flera program samtidigt.

  • Egen utvecklas OS – Kom igen, det här är en iPad inte en iPod/iPhone, bättre kan ni Apple. Kolla bara på Lockscreen, finns hur mycket utrymme som helst att leka med. Lyssna på era kunder och alla duktiga utvecklare som jobbar intensivt för att göra iPhone och iPod bättre. Jag syftar såklart på Lockinfo 2.0 vilket vore en dröm att ha i iPad.

  • Möjlighet till olika inloggningar – Okej att affärsmänniskor använder sin egen iPad men i en familj där kanske alla använder samma vore det ypperligt med möjlighet till flera konton. (Ser framför mig att den här kommer ligga på vardagsrumsbordet och vara tillgänglig för hela familjen.)

  • Bättre upplösning – mycket vill ha mer..

  • Flyttad hemknapp – Det hade varit okej med hemknappen om dom inte tagit även OS-et från iPod och iPhone.

  /jocke

 • jockebostrom

  Glömde en sak…

  • Wi fi synk – Enligt PC perspective saknar den det, bad!

  Men med några nödvändiga mjukvaru uppdateringar och några bra appar så är det här framtiden!

 • Jag håller med dig på alla punkter. Förstår inte varför dm håller sig inom snäva gränser när alla inklusive dom själva vet att dom klarar av betydligt mer. Ska bli intressant att se batteritider etc när den kommer om dom verkligen är så pass bra som det låter.

 • jockebostrom

  Satt uppe i natt och lyssnade på http://www.ustream.tv/leolaporte som för övrigt sänder ut en repris från gårdagen nu. Dom sände för övrigt live från eventet trots att det är förbjudet, det roligaste är att dom vände på en macbook pro och höll upp den och filmade med den inbyggda iSight kameran. haha

  ——————————————-

  Kom upp ett par intressanta punkter under natten bland annat detta:

  • ”Wi-Fi” modellen har inte(!) assisted GPS, det är enbart ”Wi-Fi + 3G” modellen. Det står lite halvt otydligt på http://www.apple.com/ipad/specs/

  • Den ska även bara tåla yttre temperaturer upp mot cirka 35°C vilken gör att man kanske inte tar ut den till stranden för lite skön surfing i solen. Det kan såklart bara vara en säkerhetsåtgärd från apple, men tråkigt om den skulle börja lagga eller stänga ner pga. värme.

  • Det har pratats mycket om batteritiden och 10 timmar är ett absolut minimum. Men den specialbyggda processorn förväntas kunna prestera det för en standbytid på utlovad 1 månad är nära dubbelt så långt någon annan klarar av och freaks där ute är väldigt sugna på att ta del av lite specifikationer på den (som förmodligen kommer bli svårt att komma över).

  ———————————–

  Men det här med batteritiden, hur är det med iPhone är det sämre batteritid på den än vad som utlovas?

  Det har även tjatats mycket om att den har en ful bred svart kant och att folk vill ha skärmen ända ut till kanten men förklara då för mig hur man tillfredsställande ska kunna hålla i den utan att komma åt multi-touch skärmen?? Bra gjort apple säger jag och det ser inte så tokigt ut heller, det gör den faktiskt till en riktigt bra digital fotoram också.

 • Om den tål värme bara upp emot 35grader så blir det ju jobbigt för de i varmare länder. T.ex så brukar Japans sommar lätt kunna ligga runt 40grader. :P

  Men hur som helst så skulle jag absolut vilja ha en iPad. Priset är ju överkomligt, men det kommer nog ta ett tag för mig innan jag faktiskt köper en.

  • jockebostrom

   @ostkaka,

   Jag har ingen källa på den uppgiften men det lät övertygande i livestreamen som hade 150.000 besökare innan serven krashade så nog ligger det lite sanning i det skulle jag tro. men som sagt känns det som en ”safe” från apple eller om någon kanske läst fel eller om jag hört fel, vet ej.

   En annan sak om man tittar på pressvideon så står det finstilt i slutet att den inte blivit godkänd än och att den kanske inte kommer släppas. Klart den gör det men tycker det är roligt att dom skriver ut det ö.t hehe..

   ————————————————

   Marknader jag ser en potential med iPad’en:

   Nr1. Säljare: Släng den där stora pärmen med faktablad, tekniska analyser, marknadsundersökningar, bildarkiv, priser, abonemang kontrakt etc.. Med iPad har du all information i världen på en yta mindre än ett A4! Inga fler långsamma uppstarter med laptops, direkt av och på. Maila dina kunder faktablad, fakturor, kontrakt m.m.

   Nr2. Affärsfolk: Utmärkt komplement till den redan inhandlade iPhonen. Perfekt vid mötet, tidbokning, presentationen (Möjlighet att dela sitt innehåll med andra iPads?). Precis som ovan nämnt, glöm tråkiga boot tider och illalåtande fläktar. Silent, instant and effective!

   Nr3. Ersättare till Amazon Kindle som är en fantastisk produkt. Lägg till någon tusenlapp eller två och du får utöver eBooks, iPod, webläsare, mail, spel, youtube, appstore, iTunes, kartor, kontaktbok, bildgalleri och sist men inte minst får du även färgdisplay. låter som en bra deal tycker jag!

   Nr4. Studenter: Farväl netbooks och budget laptops. Gör anteckningar i Notes, skriv dina uppsaster, bokrecensioner etc. direkt i iWork som kostar det ringa summan $9.99 dollar per program/app. Mycket överkomligt för en student. Köp eller kanske till och med hyr(?) dina läroböcker direkt ur eBook store (kommer det bli möjligt tro?). Inget mer väntade på ledig dator i datorsalarna etc…

   (this is a killer one!)
   Nr5. Fotografen: Får du slut med utrymme på ditt SD kort eller bara vill se bilderna i större format för att se kvaliteten eller liknande. Sätt in det i SD-connector och plugga in den och bilderna överförs till ditt fotoalbum.
   Men är det någonting jag verkligen skulle vilja se är om Nikon & Canon gjorde en app så det går att synka systemkameran med iPaden och på så vis använda den istället för den lilla lcd displayen. Det här är redan möjligt med mac och windows på laptops så vore jäkligt intressant om nåt liknande men kanske inte lika avancerat kom som en app för iPad. Kräver förstås en synk kabel.

   Nr6. Vi alla: Läs böcker, slösurfa på webben, kolla facebook, svt-play/tv4-anytime, använd den som fotoram etc. ni vet om det redan… Jag ser den som ett perfekt komplement till en stationär iMac t.ex. men även om man har en MacBook etc. Vore det inte skönt att kunna separera nytta och nöja på två olika skärmar och en/två portabla dessutom! Kanon!

   ———————————————–

   Det här kommer slå igenom hårt kan jag garantera, marknaden finns där och den är enorm. Vi kanske inte ska vänta oss lika stort genombrott som med iPod och iPhone men det finns en klar potential.

   Det märks kanske att jag är exalterad? :D såhär såg jag ut tidigare idag ;D

   http://forumbilder.se/images/7a8201052152P9ff8.jpg