byta-batteri-iphone-4s

Så byter du batteri på iPhone 4S

Om batteritiden förbrukas på mindre än en halv dag eller helt plötsligt tar slut trots att den visar 30 procent. Då kan det vara läge att byta batteriet. Med relativt små ingrepp kan du byta det själv på ungefär 20 minuter.

I den här guiden beskriver vi har du byter batteriet (du kan även passa på att byta baksidan om det behövs) på din iPhone 4S (Guiden kan också användas för iPhone 4 förutsatt att du har rätt verktyg och rätt batteri). Kom ihåg att garantin bryts om du öppnar telefonen själv och det är lätt att skada något så tänk på vad du gör.

_MG_5539

Detta behöver du

 • Nytt batteri för iPhone 4S (Kostar ca 150 kr)
 • Verktygsset för att öppna iPhone 4S
  – Torx T2 (Kallas också för Pentalobe P2)
  – Philips #00 stjärnmejsel
  – 
  Plastverktyg för att ta bort batteriet
 • Arbetsyta som är ren från smuts och med bra ljus

Börja här

Steg 1: Innan du sätter igång och skruvar måste du se till att din iPhone är helt avstängd, så håll in knappen och ”dra för att stänga av”.

_MG_5528

Steg 2: Skruva sedan bort de två skruvarna på botten av telefonen vid dockanslutningen. Till detta använder du Torx T2. Som alltid vid små skruvar bör du se till att bitsen sitter i ordentligt när du skruvar annars kan du skada skruven.

_MG_5531

Steg 3: När de båda skruvarna är borta ska du nu ta bort baksidan genom att skjuta den uppåt (mot kameran) med hjälp av tummarna. Baksidan skjuts upp ungefär fem millimeter och du kan sedan lyfta baksidan.

_MG_3044

Steg 4: Nu börjar det ”pilliga”. Du skruvar nu bort de två skruvarna som markerats på bilden ovan med hjälp av stjärnmejseln. Även här måste du vara mycket noga så att bitsen sitter i ordentligt, skruvarna kan sitta fast ordentligt.

_MG_3045

Steg 5: Ta sedan bort batterikontakten med genom att bända med ett plastverktyg. Se också till att det lilla svarta antennskyddet under kontakten inte ramlar bort, den sitter vid den ena skruven.

_MG_3043

Steg 6:  I det här steget ska du nu ta bort batteriet som sitter fast med klister. Ibland går det bra att dra i plastfliken, men du kan behöva bända upp batteriet med ett tunt plastverktyg innan. Här bör du vara mycket försiktig och inte använda allt för mycket kraft, bänd gärna på fler ställen (vid de rödmarkerade ställena) tills du känner att batteriet kan dras bort med plastfliken.

Steg 7: Med den gamla batteriet urplockat kan du nu sätta i det nya batteriet. Jag rekommenderar att trycka fast batterikontakten först och sedan sätta i batteriet. Kom ihåg plastfliken.

_MG_3052

Steg 8: Skruva nu i de två skruvarna med lagom mycket kraft.

Steg 9: Sätt tillbaka baksidan och skruva i de två sista skruvarna för baksidan.

Steg 10: Knäpp på telefonen, ladda batteriet och njut av lång batteritid igen.

Till sist vill jag rikta ett stort tack till iDoFix.se som sponsrade oss med batteriet.

Olle Eriksson

Olle Eriksson

Skribent

Dela:
 • iDevil

  Bra guide.:)

 • Pzych0

  Måste nog prova detta. Går det åt pipan så gör väl de inget!

  • iDevil

   Det går inte göra fel, såvida du inte sliter ur batteriet när kabeln sitter kvar osv…*s* Nej, men man ska ha i åtanke att det ändå är elektronik man pillar med, så är man bara lugn och noga fixar det sig.=)

   • Pzych0

    Guiden verkar väldigt lätt att följa! För efter några års användning så suger batteriet verkligen (På alldeles för många nivåer)

 • DrHess

  Gjorde det på min gamla innan ja sålde den. Lika lätt som beskrivs åvan.

  Lite värre o byta display. Räcker med att göra det 1 gång för att fatta varför verkstad tar det priset dom tar.

  Ni har ingen guide på hur man byter på 5:an? Borde vara svårare då det är framsidan som man lossar med botten skruvarna.
  Har bytt skärm på en 5:a och det var lika lätt som att byta batteri på fg gen

  • iDevil

   Jag har reparerat ett par iPhones ( 4:an och 3GS:en ) och det är lite pill att byta skärm på 4:an men jag vet inte om det är så svårt att det ska behöva kosta nästan 800 spänn. Jobbet tar inte ens en timme och räkna på vad du betalar om vi räknar bort priset för skärmen (runt 400), då gör verkstaden mellan tre-fyra hundra i ren vinst.

   • Lasse

    Tänk om allt man debiterade en kund för arbete vore vinst! Har du hört talas om moms, lokalhyra, försäkringar, arbetsgivaravgifter mm.

    • iDevil

     Förvisso, men jag tycker ändå det ibland kan kännas som det blir ett överpris. Men vad vet jag? Jag driver inte eget inom detta så kanske borde jag inte uttala mig heller.:)

 • Krister

  Försökte byta på min 4s. Nu hittar den inte simkortet……
  Nån bra ide om vad jag gjort för fel?

  • iDevil

   Jag antar att du inte rört moderkortet, så jag skulle tippa på att kortet sätter sig lite snett/glappar i SIM-kortshållaren. Hände till och från på min iPhone 4 ibland. Testa också ta ur och sätt i SIM-kortet och starta om luren. Återkom om det fortfarande är ett problem.

 • Hej!
  Byte batteri (iphonebutiken) till min sons iphone 4 s igår gick bra fast det var ett pillergöra .det funkade med en gång med 87% på det nya batteriet.
  allt funkade med sms o wifi etc sen idag på skolan när den laddades långsamt ur o han skulle ladda så blinkar ”äpplet” och den tar inte laddning,vad göra ?
  mvh
  mikael

 • David

  Hade också problem med simkortet först, det stod ingen service. Men jag stängde av luren, tog ut simkortet, startade luren och när den var igång så satte jag in simkortet igen – då funkade det. Tack för en bra guide.

 • Sebastian

  Hejsan!
  Jag bytte batteri i min iphone 4s och nu står det bara ”söker…” och den får aldrig fram något nät. Någon som vet vad det kan vara? Hjälp uppskattas nå otroligt!

  • Sebastian

   Det löste sig med att du ur och i sim-kortet sedan ändra datum och tid och sedan starta om den.

 • Stefan Westermark

  Mycket bra och enkel guide

 • sue fagrell

  Hejsan!
  Min iphone 4s svartna helt.Gick att få igång den igen, men nu svart igen!Vad kan set vara för fel?Kan det vara batteri-den är 2år gammal

 • Ing-Liz Höglund

  Någon som vet vad det kostar att få batteriet utbytt?

  • iDevil

   Det finns lite olika bud, men allt från 200 spänn och uppåt skulle jag tro.

 • Fredrik ryberg

  Mycket bra guide!!! Tur att det finns.. Nu har jag en glad dotter igen

 • Maria Jörevall

  Väldigt bra guide MEN viktigt att berätta att man ska använda antistathandskar och armband när man öppnar iphonen så att man inte ”sabbar” elektronik inne i den! Använde mig utav din guide och gjorde ett byte av batteri, det gjorde att WIFI inte fungerade, den raden var helt vit och låst. IOS uppdateringar fungerade inte för det krävde WIFI, blev lite frustrerad ! Hittade dock IAKUTEN på nätet som hjälpte mig och fixade det som var trasigt. Kollade även det nya batteriet eftersom jag upplevde att det inte var någon skillnad i tidsåtgång på det nya/gamla batteriet och det var det inte heller! Köpte det från iDo.Fix och dom ska väl vara ”justa”?

  • iDevil

   Just varför ditt WiFi la av vet jag inte, men batteriet kan vara ”dåligt” från leverantören. Det du kan göra är att fråga iDo.Fix om detta och se om du kan få ett nytt i utbyte. Kan kan använda antistathandskar osv, men sitter man i en relativt skyddad och icke-laddad miljö så är det inte så stor fara.=) Alla utföranden i guiden kan ju göras utan att man rör komponenterna med fingrarna och verktygen är ju plastade.

 • Elli

  Jag har bytat batteri, den lilla antennen vid den ena skruven åkte av men jag satte det den igen och skruva i skruven. Har startat mobilen men det står bara ”söker”, har provat starta om och ta ut och in simkortet. Har jag helt pajat telefonen när antennen åkte av, fast jag satte den på samma plats igen?

  Mvh
  Elli

  • iDevil

   Testa att ta loss bakstycket och kolla så antennen är rätt placerad, då den hamnat lite snett eller inte får kontakt. Var noga med att kolla så övriga skruvar och detaljer sitter rätt också.

 • Chrippa

  Bra guide! Lätt som en plätt! Fick också problem med att ”Söker..”, men när jag stängde av telefonen, tog ut SIM-kortet, stoppade tillbaka SIM-kortet och startade telefonen igen så fungerade det klockrent!

 • Andreas

  Bra guide. Gick smärtfritt. Antennskyddet ramlade av för mig med. Men lyckades få det i läge och fastskruvat igen. =)
  Tips är at använda gummi/vinylhandskar när ni fixar.

 • Lars Eikner

  Problemet är egentligen inte batteriet, utan att avstängningsknappen inte funkar.
  Tänkte plocka ur batteriet för att på så sätt tvinga fram en avstängning.
  Vad tror ni om det?

 • Roger

  Hej! Batteritiden på min iphone är ca 8-9 tim vid normal användning, vilket jag tycker är dåligt. Känns som att från 40 % o neråt går det väldigt snabbt, är det läge att byta batteri el är det nåt fel på den. Vad göra?

  • iDevil

   Beror på hur gammalt batteriet är. Om det är ett nytt batteri så tycker jag det låter som det är nåt fel på det, men har det några år på nacken (2-4 år) så kan det vara slitet av ålderdom och kan behöva bytas.

 • Fast när jag bytte batterier på min 4s gick det inte att använda T2, däremot TS1…Det lilla svarta antennskyddet är ett problem.

 • Lg Rydeb

  Toppe, nu är nya batteriet på plats. 199 på Kjell o comp. 690 hos Apple

 • Yihaaa

  Efter detta byte, söker tfn kontakt hela tiden, får ingen mottagning. Lilla blecket är på plats.

  • Rune

   Gör en omstart av telefonen. Gjorde detta och då fungerar det igen.

 • Mattias

  Utmärkt guide! Fungerade alldeles perfekt. Enda svårigheten var att antennkontakten trots extrem försiktighet lossnade, men med lite pill gick det att sätta tillbaka den. Kan bara rekommendera att vara om möjligt ännu mer försiktig när man tar bort batterikontakten så att inte blecket med kontakten följer med.

 • Magnus

  Strålande enkel och tydlig beskrivning!
  Var mycket försiktig, både med att lossa kontakten och batteriet.
  Ingen lös antennkontakt här inte…!
  Fick ändå lite problem med uppstart av telefonen.
  Den var först lite okänslig när lösenordet för att öppna telefonen skrevs in.
  Ville sedan få inskrivet iTunes lösen innan man kom vidare, men godkände inte rätt kod(!).
  Inte heller fick den kontakt med telenätet, och visade heller ej detaljer i inställningar.
  Efter 2 omstarter så gick det plötsligt utmärkt, och den frågade dessutom efter lösen för att aktivera SIM-kortet.
  Sedan är allt som det skall vara, så även iTunes inställningar (utan vidare åtgärd).

  Så jag är glad och nöjd med detta nu!
  Tack för instruktionen :-)

  Förresten…jag har INTE senaste operativsystem inlagt, utan bara uppdaterat ursprungligt system.
  Ifall det nu kan ha en betydelse för de som får olika problem vid batteribyte?

  Mvh
  Magnus

 • neko

  hur enkelt som helst
  fint beskrivning.
  inga problem alls..

 • Jätte bra beskrivning, men jag får ingen mottagning trots flera omstarter…

 • Sofia

  Jättebra guide! Dock får jag inte igång telefonen igen, rotts att jag stängt av och på flera gånger. Den bara söker nät och kommer aldrig fram till Lås upp SIM. Vad kan det bero på…?

 • Anna

  Hade också problem med att mob bara sökte nät utan att komma till lås upp sim, trots många omstarter. Hittade detta tips på forum.macworld (funkade direkt!):

  ”Koppla upp dig på ett wifi nät så tid & datum ställer in sig.
  Starta sedan om din enhet.
  Försök att ringa ett samtal..
  Om den inte frågar efter pin eller kopplar upp på nätet ?
  Sätt den i flygplansläge och tillbaka ett par gånger.

  Mvh: Mumien”

 • Curt Guwallius

  Kan meddela att batteriet jag fick fungerade mycket dåligt. Fick pengarna tillbaka men inte något för frakten jag betalade.

 • Conny

  Hejsan, det gick hur bra som hällst startade på första försöket

 • Vill förtydliga att bakstycket sitter fäst med två Pentalobe-skruvar (0,8 mm), och inte en liten Torx, som tvetydigt anges. Visserligen gissar jag att skruvarna går bra att lossa med en liten Torx-mejsel (e.g. T2), om man inte har Pentalobe liggande hemma. Nåväl. Jag har en 4S liggande i bokhyllan härhemma sedan damen fick sin primära lur (S3 LTE) reparerad. Modellen är ju lite till dagen kommen så OEM-batterier börjar nog sjunga på sista versen. Jag provade nyss att lossa batterier. Observera att det var innan jag läst den här guiden. Allt gick rätt bra, med som enda parentes att det var lite av ett projekt att få loss batteriet. Limmet undertill satt rätt hårt, om vi säger så. Även nämnda lilla plast-/metallbit som ska utgöra nån slags sköld(?) för antennkontakten var pillig. Skulle ha tagit ett par skarpa foton innan disassembly, för tydlig backlog på hur den skulle sitta. Nåväl, blev förhoppningsvis rätt. Orkar inte byta SIM-kort för att testa mottagningen. Det får bli en annan gång.