Köpa begagnad iPhone?

Vågar man köpa en begagnad iPhone eller bör man alltid köpa en fabriksny? Hur stor skillnad är det i pris och vad bör man tänka på om man köper/säljer privat? Vi listar fördelarna och nackdelarna – samt gör en prisjämförelse.

Sälja gammal iPhone

Varför slänga bort din gamla iPhone när du till stor sannolikhet kan sälja den. Men förvänta dig inte några större summor då priserna rasar snabbt när nya modeller kommit ut på marknaden.

Bäst pris ges om telefon säljs privat via Blocket, Tradera eller till en vän. Men det är inte säkert att man får telefonen såld och det finns alltid en risk med en missnöjd köpare om telefonen skulle gå sönder kort efter köpet. Om den behöver skickas finns en stor fördel att skicka i REK-brev eftersom köparen annars kan hävda att den inte kommit fram.

Ett annat alternativ är att sälja den till butiker som köper/säljer begagnade mobiler. Ytterligare ett sätt är att skicka in den till Apple för återvinning. I detta fall ges ett presentkort som kan användas på Apple. Fördelen med denna återvinning är att inlösen även går att göra med modeller som butiker inte vill köpa in. Till Apple går det att skicka de flesta produkter med skärmar så som Apple Watch, Apple TV, iPhone och Mac. Det är till och med möjligt att skicka in en PC. Via hemsidan kan en förbetald fraktsedel beställas som sedan används på paketet som skickas iväg.

Kom ihåg – innan den säljs

  • Back Up – Har du sparat filer, nummer och annat som du vill ha i nya telefonen?
  • Logga ut – Logga ut från Icloud och andra tjänster som är kopplade till telefonen
  • Fabriksåterställ – Fabriksåterställning sker enklast via Itunes.

Fördelar med att köpa ny eller begagnad iPhone

Fördel med att köpa ny – Du kan få de senast modellerna och alltid med garanti. Dessutom kan du få ner priset något genom att samtidigt teckna abonnemang.

Fördel att köpa begagnad via butik – Priset. Det är betydligt billigare än att köpa en fabriksny telefon. Vid köp online finns alltid 14 dagars returrätt och det är mycket vanligt att garanti ingår. En fördel är även att man kan få tag på äldre modeller man trivs med men som inte längre säljs som fabriksnya. En nackdel är att du aldrig vet vilket utbud som erbjuds och att det är svårt att köpa de nyaste modellerna begagnat.

Fördel att köpa begagnad via ex. Blocket – Priset. Men då tar man istället en större risk. Du bör exempelvis alltid möta upp säljare så att du kan testa den nya telefonen samt kontrollera att den inte är låst via Apples aktiveringslås. En fördel är att man kan hitta äldre modeller som inte säljs fabriksnya.

Prisjämförelse

iPhone 6 Gold 64GB

Fabriksny

Ej hittat

Begagnat från butik

iPhone 6 Gold Olåst – ”Det förekommer mer synliga märken eller repor på enheten/ramen eller skärm. Telefonen är 100 % funktionell och kommer med returrätt om du inte blir nöjd! Något mer använd än normalt men acceptabelt skick.”

3295 kr (Billigteknik.se)

 

Begagnad Privat

iPhone 6S Silver 64GB
Fullt fungerande
Med originalkartong, kabel och adapter. Även tre nya skämskydd i glas ingår.
Telefonen har en del mindre repor och slitage men inget som stör funktionen och inga sprickor eller större skador. 

2500 kr  (Blocket)

(Ett av de billigaste alternativen utifrån dessa specifikationer. Dyrast var 3199 kr)

iPhone 7 32GB

Fabriksny

Köp direkt via Apple.

6395 kr (Apple.com)

Begagnat från butik

Begagnad med 1 års garanti! Apples iPhone 7 med imponerande prestanda! Fantastisk 4,7″ Retina HD-skärm, tål stänk och vatten, 12 MP-kamera med optisk bildstabilisering och otroligt tunn och snygg design!

4995 kr (Billig Teknik)

Begagnad Privat

32GB Roseguld. Näst intill ny, inköpt augusti 2017. Levereras med alla tillbehör såsom kartong, laddare och hörlurar.

3500 kr (Blocket)

Priserna låg på ungefär 3500 – 4500 kr

Med reservation för att produkterna sålts sedan jämförelsen genomfördes.

Priserna är tagna från Apple.com, Telenor.se, Billigteknik.se, samt Blocket.se. Självklart uppstår andra prisskillnader om ytterligare butiker hade jämförts. Jämförelsen ska främst ses som ett exempel på hur mycket det kan skilja mellan de tre olika sätten att köpa en iPhone.

iPhoneGuiden.se

iPhoneGuiden.se

Skribent

Dela: