LanaBok

Guide: Låna böcker med din iPhone eller iPad

Något som kommit lite i skymundan är den guldgruva som finns att hitta på de flesta större bibliotek i landet, eller ska jag kanske säga i bibliotekmolnet?
Många bibliotek har möjliggjort boklån av E-böcker. Med lite förberedelser kan du låna nya böcker på ett par sekunder och samtidigt slippa oroa dig för sönderrivna boksidor eller att behöva komma ihåg vilket datum boken skall lämnas tillbaka.

Bara som exempel kostar idag Jan Guillous senaste bok, Brobyggarna, 149:- att köpa som E-bok på bokus.com – på ditt lokala bibliotek är den gratis att låna.
Det här kan dock vara lite snårigt då vissa bibliotek inte erbjuder E-bokslån. I de större städerna ska det inte vara några problem, den här guiden kommer visa hur man gör för att låna E-bok på Malmö stadsbibliotek.

Det fungerar att läsa böcker på iPhone, men jag kommer visa hur man lånar på iPad – proceduren är i stort sett likadan.

Det första du ska göra är att skapa ett Adobe ID. Detta behövs för att biblioteken ska verifiera dina lån och även lägga på en lånetid för din E-bok. Ja, ditt digitala lån kan alltså gå ut (dock en smal sak att låna om boken nästa sekund).

Ett Adobe ID skaffar du här.

Registrera ett Adobe ID
Fyll i dina uppgifter. Ett Adobe ID är helt gratis att registrera.

 

När du skaffat ditt Adobe ID behöver vi ladda ner en app som kan hantera dina böcker och lån – Bluefire Reader är den vi ska ladda ner.

Bluefire reader, App Store
Installera Bluefire Reader från App Store

 

Nästa steg är att ställa in Bluefire Reader med ditt Adobe ID. Väldigt simpelt – fyll helt enkelt i dina uppgifter när du startar Bluefire Reader.

Bluefire Reader Adobe ID login
Skriv in dina Adobe ID-uppgifter, trycka sedan på Authorize.

 

Om allt har gått rätt till har du nu auktoriserat Bluefire Reader att använda ditt Adobe ID. Nästa steg är nu att faktiskt leta upp en bok som vi vill låna.
Gå nu in på Elibs E-boksida och välj ditt bibliotek – http://www.elib.se/bibliotek/

Låna bok på Elib.se - Välj bibliotek
Här väljer du ditt bibliotek. Alla bibliotek har olika grafiska profiler, så det kan se lite annorlunda ut i jämförelse med den här guiden.

 

Jag har lånekort på Malmö stadsbibliotek och blir presenterad med de här valen. Det ser antagligen annorlunda ut beroende på vilket bibliotek man väljer, men principen och funktionaliteten är exakt densamma.

Malmö stadsbibliotek e-böcker
Jag väljer att låna något i skönlitteraturlistan.

 

Malmö stadsbibliotek E-Böcker Skönlitteratur
Varför inte välja Brobyggarna som kostar 149:- att köpa som E-bok?
Malmö stadsbibliotek E-Böcker Skönlitteratur Brobyggarna
Jag väljer helt enkelt att låna boken genom att trycka på knappen längst ner.
Malmö stadsbibliotek E-Böcker Skönlitteratur Brobyggarna Lån 1
Här kan man välja mellan PDF och EPUB. EPUB är formatet som lirar bäst med Bluefire Reader, så vi väljer det.
Malmö stadsbibliotek E-Böcker Skönlitteratur Brobyggarna Lån 2
Nästa steg är att skriva in ditt lånekortsnummer, det du hittar bak på ditt lånekort.
Malmö stadsbibliotek E-Böcker Skönlitteratur Brobyggarna Lån 3
Förhoppningsvis har allt gått bra, och du kommer till den här sidan. Då trycker vi helt enkelt på den utpekade länken.
Malmö stadsbibliotek E-Böcker Skönlitteratur Brobyggarna Lån 4
Här finns det inte så mycket annat att göra än att trycka på "Öppna i Bluefire Reader".
Bluefire Reader Lån 1
Det som händer nu är att Bluefire Reader laddar ner din bok och verifierar lånet med hjälp av Adobe ID.
Bluefire Reader Lån 2
Om du ser den här skärmen har allt gått bra, och du har lånat din första bok. Hurra! Klart att vi vill läsa nu...
Bluefire Reader Brobyggarna
Väl inne i din nylånade bok kan man ställa in hur man vill läsa. Det finns garanterat en stil för alla.

 

Förhoppningsvis har allt gått bra och du har redan börjat läsa din första E-bok.
Visst, du äger inte boken och kan antagligen inte bygga upp en stor digital bokhylla i Bluefire Reader – MEN, det är gratis och fungerar väldigt bra när man väl tagit sig över den första tröskeln med alla inställningar.

Det finns fler fördelar. Du behöver inte gå ut i regn och rusk när det finns en bok du vill låna och du behöver inte heller oroa dig för att böckerna är utlånade. Du kommer heller aldrig igen få en påminnelselapp från biblioteket i din postlåda om ej tillbakalämnade böcker tillsammans med en förseningsavgift. I Bluefire Reader kan du se hur lång lånetid du har kvar på dina lån och böckerna försvinner automatiskt då tiden går ut.

Mycket nöje!

David

David

Skribent

Dela:
 • djwalle

  tack så mycke för guiden! Blir att spring och skaffa lånekort! :D

 • jan0s

  Bra guide! Dock när man stänger ner appen så hänger sig telefonen. Min telefon är jailbreakad och det verkar vara fler som har det problemet.

 • Cn

  Bra guide. Men du glömde nämna att man kan få ett digitalt lånekort på malmö bibliotek så slipper man åka in och hämta ett kort.

  • Detta har jag helt missat. Bra input!

 • Gringo

  Någon som vet vilket bibliotek har Conn Igguldens böcker (självklart i e-format) om Julius Cesar
  Kejsaren och Djingis Khan Erövraren?

 • Heverius

  Händer samma med mig. iPhonen fastnar när man stänger ner appen. Så man får hålla i home och sleepknappen tills iphonen stängs av. Någon som vet varför det laggar ?

 • Heverius

  Vet nu hur man gör om iphonen hänger sig när man stängt ner bluefire reader.
  Om du jailbreakat din ienhet så ska du ladda ner backgrounder från cydia. Öpnna sedan backgrounder appen och tryck på overrides. Sen trycker du på add och letar efter bluefire appen. Sedan ser du att den kommit med i en lista och där trycker du på bluefire och trycker sedan i off. Sen är det bara att gå ut från background appen så respringas iphonen och du kan nu använda bluefire reader felfritt :D

 • annek

  Jag lyckas inte auktorisera i Bluefire reader på iPaden. När jag gör det kommer det upp att Adobe-id eller lösenord är fel. Jag vet att det är rätt eftersom jag har laddat ner appen med det, och även kollat adobe-id inställningarna. Nån som vet hur man kan gå vidare?

 • Jan

  Tack så mycket för en riktigt bra guide och tack även till Heverius som löste bluefirehängningsproblematiken.

 • Anna

  Jo, det funkade ju jättebra till en början på Ipaden. Men helt plötsligt, mitt i boken, kom det upp en ruta som sa att boken inte var tillgänglig längre. Inga av de böcker, förrutom de som ligger i bluefire från start, går att öppna. Vissa går inte ens att returnera. Däremot deleta gick bra. Nu när jag försöker låna nya böcker kommer de inte in i bluefires bibliotek. Jag har provat att ladda hem en ny version av bluefire reader men itan resultat. Det går bra att låna och läsa på datorn så det verkar inte vara ngt fel på mitt lånekort eller användare. Hittar inte hjälp någonstans…