iPhonereparation display ikon

Guide: Byt ut en krossad display på iPhone 3GS

Plötsligt stannar världen upp, jag hinner tänka mer på bråkdelen av en sekund än jag annars hinner göra på flera timmar – Men varför rör sig inte handen? Krash! iPhonen träffar backen och på ett ögonblick återfår världen sin ursprungliga hastighet. Med ångest tar jag upp min käraste ägodel och nackhåren reser sig när när jag upptäcker sprickorna som spridit sig över skärmen. Den här guiden beskriver hur du gör för att spara ett par hundralappar genom att reparera din iPhone på egen hand.

OBS! iPhoneguiden.se tar inte ansvar för eventuella misstag eller skador du orsakar på din enhet när du följer den här guiden. Guiden är genomförd av mig personligen och bevisat helt säker om man genomför varje moment försiktigt och korrekt. Tänk också på att eventuell garanti bryts om man själv öppnar upp sin iPhone.

Innan du kan påbörja guiden bör du ha köpt en ny iPhonedisplay, dubbelhägtande tejp och gärna en bra elektronikverktygssats. Samtliga reservdelar och verktyg kan du hitta hos iPhonebutiken.se. För det mesta brukar det inte vara några problem att använda iPhonen tills reservdelarna landar i brevlådan bortsett ifrån att det kan vara svårt att läsa vad det står på skärmen.

iPhone 3gs, trasig, krossad, display,

Steg 1:

Skruva ut de två skruvarna i botten på iPhonen med hjälp av en vanlig liten stjärnskruvmejsel.

Steg 2:

Ta bort fronten på iPhonen försiktigt, helst med hjälp av en sugkopp som du fäster precis intill hemknappen. ”Fäll” sedan upp skärmen som visas i Steg 3 från botten. Om inte sugkoppen fastnar kan du använda dig av väldigt små verktyg, gärna två stycken, för att försiktigt fälla upp skärmen i botten av iPhonen, använd dig gärna av det gröna verktyget som illustreras ovan om du köpt ett sådant med din verktygssats. Tänk på att du har en gummilist som väldigt lätt skadas mellan ram och glas.

Steg 3:

”Fäll upp” skärmen från botten av iPhonen. Se till att du inte sliter glaset från resten av telefonen i ovankant då det sitter flera viktiga kablar där.

Steg 4:

Använd en liten skruvmejsel eller det gröna verktyget för att pilla bort kablarna med siffrorna 1 och två. Innan du kan ta bort kabel nummer tre måste du flippa upp den lilla svarta flippen på kontakten som sladden sitter i på bakstycket av iPhonen. När denna flippen pekar rakt upp kan du försiktigt rucka skärmen uppåt tills att kabeln lossnar.

Du kan nu lägga undan bakstycket, denna behöver vi inte förrän vi ska montera ihop iPhonen igen.

Steg 5:

På skärmen finns det totalt 6 stycken skruvar som skall skruvas upp. En högst uppe till höger om du tittar på baksidan av skärmen, två på ena sidan och tre på andra sidan som bilderna ovan visar. Tänk på att skruvarna är mycket små, så skruva försiktigt och tappa inte bort dem. Skruva gärna i ett städat rum där det inte finns massa bröte på golvet eller skrivbordet där skruvarna kan försvinna om du tappar dem. Ha gärna en bit tejp eller en låda med en trasa i botten där du kan förvara skruvarna utan att riskera att de studsar iväg.

Steg 6:

Använd det gröna verktyget eller en platt skruvmejsel för att försiktigt sära på LCD:n från displayen. ”Fäll” försiktigt upp LCD:n från botten, inte längre än vad bilden ovan visar, och dra sedan LCD:n rakt nedåt. Tänk på att du här har själva skärmen, så ta det verkligen varsamt både när du fäller upp den och när du förvarar den någonstans, gärna på en ren mikrofiberduk eller annat rent och mjukt underlag.

Steg 7:

Värm på glaset med hjälp av en värmepistol, om du har en sådan, eller med en hårtork på högsta värmen. Blås inte för länge på samma ställe så du riskerar att bränna sönder kretsarna, men tillräckligt länge för att glaset ska lossna lättare. Du behöver inte blåsa där det endast är glas, utan bara på det svarta (eller vita) högst uppe, och längst nere på iPhonen. Generellt kan man blåsa längre än vad man tror, men är man osäker så är det värsta som kan hända, om man blåser för kort tid, att glaset blir väldigt jobbigt att plocka av bara. Glaset blir dock riktigt varmt, så bränn dig inte! Sen är det bara att ta av glaset från plastramen, på grund av alla sprickor lär inte hela glaset komma med i ett stycke, utan du får underhålla digen stund med att pilla bort alla bitar av glaset som sitter fast på plastramen. Det är viktigt att du får bort precis ALLT, så att det nya glaset fäster ordentligt. Bänd envisa bitar med en liten platt skruvmejsel eller annat liknande verktyg, men gör det försiktigt och lite i taget – Ta inte i allt du kan utan låt bitarna lossna långsamt så minskar du risken att någonting går sönder. Ta slutligen bort eventuell tejp som sitter kvar på plastramen och se åter igen till att det inte sitter några små skärvor någonstans.

Fäst den nya dubbelhäftande tejpen på plastramen. Den med rundad mitten skall sitta i botten, och den mer kantiga ska sitta i toppen. Sätt den försiktigt och se till att ingen tejp fastnar på hemknappen! Sen är det bara att dra av den skyddande framsidan på tejpen så att du kan fästa den nya displayen och genomföra steg 6 till 1 i omvänd ordning.

Skjut in LCD:n i själva glaset och fäst med de sex skruvarna. Pyssla in kabel nummer tre i uttaget med flippen, se till att den sitter hela vägen in, du ska bara precis kunna urskilja där kabeln ändrar färg, och tryck ner plippen. Sätt fast kabel nummer 2 och 1 och fäll ner skärmen i bakstycket. Se till att det inte sticker upp någon skadad gummilist, utan använd en nagel eller det gröna verktyget för att försiktigt putta ner den så ordentligt det går att göra och skruva in skruvarna i botten.

Lycka till! Har ni några frågor så tveka inte att ställa dem.

HS

HS

Skribent

Dela:
 • Erik

  Eller lämna in hos en butik i Stockholm, de tar en spottstyver för att byta glaset och gör det dessutom under 15 minuter!

 • Johan

  Om tycker att detta verkar krångligt och framförallt inte vill riskera att något går fel är det bra att höra av sig till en verkstad som utför reparationer för olika iPhone modeller.

 • Casper markström

  Lägg ut en guide på hur man byter display på iphone 4 / 4s istället.

  • iDevil

   En guide på detta är under uppbyggnad.

 • JB01

  Kanske är enklare att lämna in sin telefon och få den reparerad i en verkstad.

  Kanske inte kostar mycket att göra det heller…

  kanske det finns folk där ute som tycker det är kul att meka och prova på nya ting, och då är ju en sån här guide riktigt kul att prova!

  Kanske man inte alltid behöver se det negativa för att det finns enklare metoder!

  kanske…bara en tanke? ;)

 • tommyr

  Mmm precis tacka för guiden eller va tysta! Tack! ;)

 • Vince

  Jag gjorde detta på min 3G. Samtidigt passade jag på att byta baksida och hemknapp också. Allting beställdes via Ebay från Kina. Det gick på under 200kr och sjukt billigt!!

 • Jag bör antagligen tillägga att guiden ser mycket svårare ut än vad den faktiskt är. Tar man det bara varsamt och försiktigt så är varje steg både ganska given och lätt att genomföra (bortsett ifrån pillet med att plocka bort glasflisorna).

  Första gången känns allting nytt och man vet inte riktigt vad man vågar göra, men andra gången går det riktigt snabbt.
  Gillar man teknik och pyssel är det framförallt riktigt roligt att se hur iPhones ser ut på insidan och att lära sig göra sådana saker själv.

  • Här finns en guide hur man byter iphone 4.
   Jag utför även reparationer till en billig peng.

 • MleRoc

  gjorde detta (har gjort det fler gånger och lyckats) men denna gång funkar inte touch funktionen? det går inte att göra ngt från skärmen vad beror detta på??

  • Det kan vara så enkelt att det är en sladd som inte sitter fast eller glappar till att själva Digitizern är trasig eller ännu värre, att det är något annat hårdvarufel i iPhonen

 • Hibbe

  Någon som lagar o byter display IPad 4 retina air

  Den har får sig en rejäl kyss.
  Eller var kan man handla resv billigt