jailbreak

Bra att tänka på innan man jailbreakar

På söndag släpps med största sannolikhet untethered jailbreak till iOS 6.1 som många har väntat på. För att underlätta det för dig som ska jailbreaka din iPhone, iPad eller iPod touch kommer här några punkter att tänka på – innan jailbreak och med en jailbreakad enhet.

Vad är jailbreak?

Ordet Jailbreak nämns ofta i samband med iPhoneiPod och iPad och för många är det en självklarhet vad termen innebär. För majoriteten råder det dock inget tvivel om att jailbreak är ett komplicerat uttryck som saknar innebörd, så frågan är, vad är jailbreak?

Jailbreak i sig är inte ett ord som är myntat för iPhone utan letar sig långt tillbaka i tiden. Konkret för iPhone och iEnheterna är det dock ett uttryck som förklarar tillgången till tredjepartsinformation som alltså inte är godkända av Apple. Man kan se det som att Apple är fängelset som iPhone måste befrias ifrån, alltså jailbreak.

Processen jailbreak gör att iPhone, iPod och iPad får fullständig tillgång till hela filsystemet. Detta i sin tur öppnar upp portarna för alla typer av modifikationer som rör mjukvaran, alltså iOS.

Förändringar i tema, ljud, ljus, system, processhantering, bildhantering, filarkiv och mycket mer är alla resultat av jailbreak. Det som dock gör jailbreak till en av honnörsorden när det kommer till iPhone är att det är denna process som ligger till grund för att ta bort operatörslåset och alltså låsa upp telefonen.

Texten är hämtad från vår dottersajt Jailbreakaiphone.se.

Uppdatera till iOS 6.1 via iTunes – och inte OTA

uppdatera-itunes-ios-6_1-2

När iOS 6.1 släpptes meddelade en av medlemmarna i Evad3rs (utvecklarteamet bakom untethered jailbreak för iOS 6.1), att man bör uppdatera till iOS 6.1 via iTunes och inte med programuppdateraren direkt i enheten.

Varför? Om man vill kunna nergradera/återställa sin A5+-enheter med SHSH-blobs från iOS 6.1, måste man ha uppdaterat via iTunes innan. Om du redan har uppdaterat till iOS 6.1 via programuppdateraren direkt i enheten, kan du återställa och uppdatera enheten i iTunes.

Säkerhetskopiera innan

Det allra viktigaste är att säkerhetskopiera sin enhet innan man ger sig på jailbreak. Om något skulle gå snett under processen är det ganska skönt att kunna återställa sin iPhone, iPad eller iPod touch till som det var innan.

Säkerhetskopierar gör man enklast med iCloud tycker jag, men om man inte har möjlighet att gör det, kan man använda iTunes på datorn. Hur du säkerhetskopierar visar Apple på länken nedan.

Guide: Så här säkerhetskopierar du

Garanti

En jailbreakad iPhone, iPad eller iPod touch täcks inte av Apples garanti. Men om du återställer din enhet, kan man säga att, du får tillbaka garantin eftersom det inte syns att enheten varit jailbreakad. Så tänkt på detta.

Hur man jailbreakar

Programmen som används för att jailbreaka kan se olika ut, vissa är enklare än andra. Om du är osäker på hur du gör, rekommenderar vi att du följer någon guide. Vi kommer att posta en guide så fort vi kan när jailbreaket har släppts.

Byta ROOT-lösenordet

När man väl har en jailbreakad enhet kan det vara bra att byta ROOT-lösenordet. Som standard är ROOT-lösenordet samma på alla enheter och med OpenSSH installerat på enheten kan vem som helst komma åt din iPhone, iPad eller iPod touch. Notera dock att detta endast är möjligt med OpenSSH, det är inte installerat från början, men vissa Cydia-appar kräver det (Dessa appar hämtar hem OpenSSH automatiskt).

För att byta ROOT-lösenordet har vi en enkel och bra guide här.

Cydia

Startskärmen i Cydia på iPad.
Startskärmen i Cydia på iPad.

Cydia är namnet på appen som installeras vid jailbreak. Cydia kan jämföras med App Store, och det är här ifrån man hämtar alla tweaks och appar. En del är gratis, men det finns också appar som kostar pengar.

Notera också att många av apparna i Cydia inte har hunnit anpassats för iOS 6 och de nya enheterna. Om du är osäker finns en lista med några av de populäraste apparna, där det står om de fungerar eller inte.

Ta bort jailbreak

Att ta bort jailbreak från sin iPhone, iPad eller iPod touch är väldigt enkelt och det gör du genom att återställa din enhet i iTunes. Kom ihåg att säkershetskopiera innan!

Andra tips

Frågor och problem

Om du stöter på problem eller har någon fråga, vill vi även tipsa om vårt fantastiska forum där vi hjälps åt att lösa varandras problem och svara på frågor.

Olle Eriksson

Olle Eriksson

Skribent

Dela:
 • lillluffarn

  jag ser i listan att gridlock inte funkar för ios 6, finns det ett tweak som gör samma som är kompatibelt med ios 6?

  • lillluffarn

   förresten, väldigt bra guide för dom som inte riktigt vet!

 • Adel

  Fan Olle du är kung! Du är lätt min favorit här på IG. Dom andra är självklart också riktigt grymma men du är kung!

 • Wonderboy76

  Det här med att man måste uppdatera via iTunes för att senare ha möjlighet att kunna nergradera enheten med SHSH. Gäller detta också för A6 (ipad4)?

  • danema

   det bästa är om du först kör en säkerhetskopia sen väljer du återställa i itunes och pekar på aktuell 6.1 ipsw. Då kommer du troligtvis kunna göra en ”rerestore” till i detta fall 6.1.

 • MANO

  kommer man kunna låsa upp operatörlåset på iphone os 6.1 på alla telefoner eller?

  • Malin

   Ja det vill jag oxå gärna ha svar på ;)

 • jajje

  Jag läste detta på Evad3rs
  ”Please disable the lock passcode of your iOS device before using evasi0n. It can cause issues”
  Men jag har jobbets exchange konto som kräver lås kopplat i min Iphone 4. Hur rekommenderar ni att man gör då. Törs man chansa??

 • Pingback: Evasi0n släppt - Untethered jailbreak till iOS 6.0 och iOS 6.1 | iPhoneGuiden()

 • Pingback: Evasi0n släppt – Untethered jailbreak till iOS 6|TeknikGeek()

 • Pingback: Guide: Untethered jailbreaka iOS 6.0.X och iOS 6.1 (Windows)|TeknikGeek()

 • Robban

  Du bör ta bort exchangekontot, jailbreaka och sedan lägga in kontot igen för att vara på den säkra sidan. Så gjorde jag iaf när jag jailbreakade 5.0.

 • Jocke

  Hej,

  Jag har en iPhone 3GS och en iPhone 4s på iOS 5. Hur gör jag för att behålla allt som jag har tweakat när jag uppdaterar till iOS 6? Går det?

 • Marcus

  Hej,

  Det där med OTA uppdateringar…Måste man verkligen återställa den för att jailbreaka, för att jag har ingen användning av att nergradera och därför undrar jag om det gör någon skillnad på själva jailbreaket.

  Tackar för svar :D

  • iDevil

   Det är, som jag skrivit tidigare på denna fråga, inte ett tvång att återställa mot iOS 6, men jailbreakteamet rekommenderar att man gör det för att slippa problem under jailbreakprocessen. En OTA uppdaterar bara mjukvaran, du får alltså inte en ”ren” återställning.=)

 • Marissa

  Varför får jag inte min Iphone 4 jailbreakad? Programmet stannar där man ska låsa upp telefon o trycka jailbreak. Låsa upp gör jag, men jailbreak blir inte aktiverad! Så där strandar det!
  Jag har följt instruktionerna och tagit bort lösenordet för telefon, uppdaterat till iOS 6.1.2. Jag har just nu inget simkort som är i bruk, men det kan väl inte vara problemet?

  • iDevil

   Konstigt, för som du säger så ska man trycka på appen ”jailbreak/evasi0nsymbolen” på hemskärmen för att fullfölja processen, vilket resulterar i att programmet slutför jailbreakprocessen.

   Har du gjort en ren återställning och inte bara en uppdatering till iOS 6.1.2? Och inga kodlås eller andra saker som kan hindra? SIM-kortet ska inte spela någon roll vad jag vet…

 • Kungen

  Varför går det inte att betala inne i ett spel när man har jailbreakat?

  • iDevil

   Jag har samma bekymmer, och jag tror problemet ligger i att mångtalet spel som har funktionen in-app purchase går via en server som känner av att det inte stämmer på nåt sätt. Jag testade flera gånger att handla men fick nobben, även fast jag hade ett giltigt saldo i appstore.

 • haaarriet

  hej jag gjorde en hacktivate på min iphone 4 för ett tag sen eftersom jag inte hade ett simkort och ville använda den ändå. Nu undrar jag om det går att jailbreaka när man gjort en hacktivate på mobilen tidigare. Om det går hur tar man bort hactivaten, återställer man mobilen då?

  väldigt tacksam för svar :)

  • iDevil

   Har du bara gjort en hactivate utan att installera Cydia kan du jailbreaka igen och installera Cydia utan problem. En vanlig återställning tar bort ditt hacktivate, men tänk då på att du inte kan aktivera din iPhone igen utan att ha ett giltigt SIM-kort.

 • johan

  jag råkade uppdatera min iphone 4s när jag hade jailbreak och nu ligger det massor med pogram som ligger och rullar så min batterie dör efter 30 min så måste hålla på ladda den hela tiden, finns det på något sätt att fixa det ??

  • iDevil

   Testa göra en återställning av din iPhone (ej uppdatering) och se om problemet försvinner. Annats kan det vara läge att byta ut batteriet.

 • bruno

  hej
  om man jailbreakar en IPhone 4 så att man kan låsa upp sim låset kan man sen ta bort jailbreaken och använda den som en vanligt ?

  • iDevil

   Nej, det går inte. Om du låser upp operatörslåset med hjälp av jailbreak (sista mjukvaruupplåsning på iphone 4 är baseband 01.59.00) och sen återställer din iPhone försvinner även upplåsningen och allt annat du installerat som är relaterat till själva jailbreaket.

 • Adam

  Hejsan!
  Jag har en iphone 3g och undrar om jag kan ta bort Cydia och fortfarande använda en telefonen som olåst till operatör? Eller blir den operatörslåst direkt jag tar bort Cydia?
  Tack på förhand!

  • iDevil

   Tar du bort Cydia, d v s återställer din iPhone så blir den operatörslåst igen.

 • Pingback: Guide: Jailbreaka iOS 7 på iPhone, iPad och iPod touch (Windows) | iPhoneGuiden()

 • Jocke

  Hej,

  Har precis jailbreakat en IPhone 4 någon som vet hur lång tid det brukar ta innan den startar igen? stått e ½ timme nu med svart skärm

  • iDevil

   Nåt är fel kan jag säga med en gång. Uppstarten ska vara normal, alltså nån minut. Låter som du måste återställa den igen. Vad använde du för jailbreakprogram? Har du testat att stänga av den och sätta på den igen?

 • anonym

  allt går som det ska, men jag får inte Cydia på skärmen? varför?

 • Marcus

  Har en iphone 5s i version 7.0.3 måste man återställa den innan?

 • hannes

  Hejsan! Jag har en iphone 4s som är låst till telia. Varenda jailbreak guide jag testat så vägra de funka.. Har även varit inne i en av Telias butiker och frågat ifall de kan låsa upp den men de säger att den har någon säkerhetsspärr som man inte kan låsa upp..

 • iDevil

  Hej. För det första har inte operatörslåset nåt med jailbreaket att göra. Sen måste jag fråga, vilken iOS-version är installerad på din iPhone? Det är olika jailbreakprogram beroende på vilken mjukvara du har i din iPhone.

 • Pingback: Guide: Jailbreaka iOS 7 med Evasi0n på Windows - Reparera iPhone i Stockholm()