iPhoneGuiden.se

Sök

Välj rätt abonnemang för mobilen och få låg månadskostnad, mycket surf och ytterligare förmåner!

I denna artikel går vi igenom allt om mobilabonnemang, hur du jämför och hittar bästa alternativet och vad olika begrepp betyder. Först beskrivs den stora skillnaden mellan olika abonnemang (kostnad för surf) och därefter detaljerat om exempelvis operatörer, rabatter och 5G.

Mobilabonnemang utifrån surf

De flesta mobilabonnemang har fria samtal, SMS och MMS. Det är därmed surfen som avgör dess kostnad. Detta utifrån om det är surfpott, obegränsad surf eller om priset avgörs av surfhastighet.

1.      Abonnemang med surfpott

Med surfpott menas att en viss surfmängd (GB) ingår varje månad. Genom att välja en mindre surfmängd kan abonnemanget tecknas för ca 100 kronor per månad. Men då skapas samtidigt en begränsning för hur mycket surf som kan ske om inte WiFi är tillgängligt. Exempel på nivåer att välja på är:

Tre frågor att kontrollera

Sparas surfen?

Om surfen sparas kommer outnyttjad surfmängd användas kommande månad. En person som har ett abonnemang med 5GB per månad, och enbart använder 4GB, kommer nästa månad att ha 6GB till surf.

Vad kostar extrasurf?

Skulle surfpotten ta slut en månad finns alltid möjlighet att köpa extrasurf. Detta sker via inloggat läge på ”Mina Sidor” eller att ett SMS skickas till operatören. Det går däremot att spärra denna SMS-funktion om barnen inte ska kunna köpa extrasurf. Att köpa extrasurf brukar vara relativt dyrt och det är därför bättre att välja ett abonnemang med lite mer surf än vad som förväntas användas.

Går det att få surf av andra?

Ett fåtal operatörer tillåter överföring av surfmängd mellan användarna. Därmed går det att ”bjuda” vänner på surf om deras tagit slut.

2.      Abonnemang med fri surf

Det blir allt vanligare att operatörerna erbjuder abonnemang med fri surf. Det innebär i korthet att någon övre begränsning inte finns. Fördelen är självklart att surfen aldrig tar slut – men för denna fördel betalas ett högre pris än vid surfpott.

Tre frågor att kontrollera

Finns begränsningar vid familjeabonnemang?

En del operatörer har begränsningar om obegränsad surf används inom ett familjeabonnemang. Det kan innebära att huvudabonnemanget har fri surf men att extraanvändare får maximalt 100 GB. Det i sig är däremot en mycket stor surfmängd som få använder på en månad.

Finns begränsningar utomlands?

Fri surf gäller enbart inom Sverige. Däremot brukar det ingå att en viss surfmängd gratis kan användas inom EU/EES.

3.      Abonnemang med olika surfhastighet

Ytterligare ett alternativ är att mobiloperatören enbart erbjuder fri surf och att kostnaden beror på vilken hastighet som önskas. Det kan exempelvis innebära följande nivåer:

4.      Abonnemang med begränsade samtalsminuter

Även om ”fria samtal och fria sms/mms” är vanligast finns det även abonnemang med begränsat antal samtalsminuter. Det kan exempelvis innebär att 1 GB surf, 50 samtal och 50 SMS kan användas varje månad.

Fördelen med dessa är det låga priset. Det finns flera alternativ som kostar under 50 kronor per månad. Nackdelen är den stora begränsningen. Utifrån att de flesta använder sin mobil dagligen är ”fria samtal och sms/mms” betydligt vanligare.

 

Jämföra abonnemang

Vad är viktigt att jämföra för att hitta bästa mobilabonnemanget? Här listas sex av de viktigaste punkterna. De tre första stegen handlar om att välja rätt operatör – de tre kommande om att välja rätt abonnemang.

1.      Täckning

Täckning är det viktigaste att kontrollera i val av mobiloperatör. De största operatörerna har egna nät dvs.

Resterande operatörer hyr in sig på de stora operatörernas nät. Som exempel kan Halebop nämnas som använder Telias nät. Som bilderna nedan visar kan det vara mycket stor skillnad i täckning. Dessa två bilder jämför täckningen av 3G och 4G hos Telia och Tre. Telia har dessutom tillgång till 2G vilket inte Tre har.

Som visas är det primärt viktigt att kontrollera täckningskartan för personer som bor i Dalarna och norrut.

täckningskarta telia

täckningskarta tre

(Telia vs Tre täckningskarta)

2.      3 & 4 G – Men även 5G?

Alla mobiloperatörer ger sina kunder tillgång till 3G och 4G. Det är även dessa nät som bilderna ovan visar från Telia och Tre. Men det inte alla operatörer som ger tillgång till 5G.

Än så länge finns inte tillgång till 5G över hela Sverige men näten byggs ut av samtliga operatörer och förväntas bli det huvudsakliga mobilnätet i framtiden. Detta utifrån teknikens stora fördelar i jämförelse med 4G.

Surf via 5G går betydligt snabbare och dessutom är nätet stabilare samt kan hantera större mängd information. Läs mer om 5G abonnemang längre ner vid rubriken ”5G abonnemang – Så fungerar de”.

Normalhastigheter i Tre´s nät

3G: 3 – 16 Mbit/s

4G: 10 – 80 Mbit/s

5G: 10 – 100 Mbit/s

5G+: 200 – 600 Mbit/s

(Källa: Tre.se)

support

3.      Support

Hur vill du kunna nå kundtjänst? På vilka dagar vill du kunna få hjälp? Flera lågprisoperatörer erbjuder inte telefonsupport vilket innebär att kunderna istället behöver chatta eller maila till kundtjänst vid problem. Även öppettiderna kan skilja stort – inte minst på helgerna.

4.      Surfpott / Obegränsad surf

Det absolut vanligaste är att välja fria samtal, SMS och MMS. Det som därmed avgör priset är hur mycket surf som ingår. Mobilabonnemang har antingen surfpott eller frisurf/obegränsad surf.

Surfpott

Om behovet maximalt är 50 GB per månad är surfpott oftast det billigaste alternativet. Varje månad ges automtiskt ny surfpott och hos de flesta operatörer sparas oanvänd surf till kommande månader.

Obegränsad surf

Obegränsad surf innebär att någon övre gräns för mobildata inte finns. Det går därmed att surfa hur mycket som helst utan att det tillkommer någon extrakostnad. Det är en abonnemangsform som blir allt mer populär då större datamängd krävs vid många timmar på Youtube, Netflix osv.

5.      Pris utifrån surfmängd eller hastighet

Om du vet hur mycket surf du behöver varje månad blir det lätt att ställa mobiloperatörernas abonnemang mot varandra. Hur mycket surf du använt tidigare månader kan du antingen se i inställningarna på mobilen eller genom att kontakta nuvarande operatör.

6.      Ytterligare fördelar – surf utomlands osv.

Ytterligare en punkt som skiljer sig mellan olika abonnemangen är specifika förmåner. Önskas någon av följande tjänster kan det vara värt att välja paketlösningar där de ingår.

7.      Mobil & Abonnemang

Den sista punkten att jämföra är om möjligheten finns att även köpa en mobil. Flera operatörer låter sina kunder köpa en ny, eller begagnad, mobil direkt via deras hemsida. Då kan räntefri delbetalning erbjudas på mobilen och ibland ges även rabatt om bindningstid väljs på abonnemanget. Läs mer om detta längre ner artikeln, vid rubriken ”Köpa mobil och abonnemang samtidigt”.

Hur mycket räcker surfen till?

Vilket abonnemang som behöver tecknas beror främst på hur mycket surf som behövs. Nedan visas exempel på hur många GB som krävs vid olika aktiviteter online.

Sociala medier

Scrolla igenom flödet på social media, en timme per dag, och 3GB går åt per månad. (0,1 GB per timme)

Streama musik

Streama musik, via exempelvis Spotify, i 12 timmar per dag och 15 GB går åt per månad. (0,05 GB per timme)

Streama film

Streama film i normalkvalité, i en timme per dag, och det går åt 30 GB per månad. (1 GB per timme).

(Siffrorna är från Tre.se. Hur mycket surf som används beror delvis på inställningar på mobilen och kvalité på det som laddas ner. Dessa siffror bör därmed främst ses som riktmärken)

5G abonnemang – Så fungerar det

Med ett 5G abonnemang kan surf ske på 5G-nätet. Detta utöver 3G och 4G. Mobilen känner automatiskt av täckningen och kommer använda det nät som ger bäst funktion. För att kunna få tillgång till 5G krävs:

För dig som användare innebär 5G tre fördelar. Det är snabbare, mer robust och säkrare.

5G är snabbare än 4G

Den primära skillnaden mellan 5G och 4G är hastigheten. Tre är en av de operatörer som erbjuder 5G till sina kunder. De visar, på sin hemsida, att hastigheten skiljer sig kraftigt mellan de olika näten.

3G: 3 – 16 Mbit/s

4G: 10 – 80 Mbit/s

5G: 10 – 100 Mbit/s

5G+: 200 – 600 Mbit/s

(Källa: Tre.se)

5G har mer kapacitet än 4G

Det är även en stor skillnad gällande stabilitet och kapacitet mellan 4G och 5G. Utöver att mobiler och datorer är uppkopplade blir allt fler saker i hem och på arbetsplatser uppkopplade till internet. För privatpersoner handlar det om exempelvis larm, GPS-sändare och fordon.

Med betydligt fler enheter, och därmed större datamängd, krävs större kapacitet – vilket 5G erbjuder. Det är även därför som 5G ibland kallas för ”framtidens mobilnät”.

5G är mer säkert än 4G

Med större kapacitet och högre hastighet blir 5G ett säkrare nät. Det i sig möjliggör att ny teknik kan användas utan att enheterna riskerar tappa internetuppkopplingen. Primärt kommer det gynna företag och den tekniska utvecklingen inom vissa branschen men i slutändan kan det förbättra utbud av både produkter och tjänster till konsumenterna.

5G via abonnemang eller tillägg

Det skiljer sig mellan operatörerna gällande om, och hur, de ger tillgång till 5G. Ett exempel är att Tele2 har 5G på samtliga sina abonnemang (utöver 3G och 4G) medan andra operatörer tar en extraavgift för att kunden ska få tillgång till det snabbare nätet. Det finns även de operatörer som inte ger tillgång till 5G alls – än.

6 sätt – Så får du billigaste abonnemang

Betalar du för mycket för ditt abonnemang idag? Här ges sex tips på hur du kan sänka priset och få det billigaste abonnemanget – utifrån dina behov. Kom ihåg att det är mycket lätt att byta operatör och behålla numret!

1.      Jämför flera operatörer

Det viktigaste är att jämföra flera operatörer och ställa deras erbjudanden mot det abonnemang du har idag. Kontrollera först vad du betalar idag och hur mycket surf du brukar förbruka. Surfmängden brukar gå att kontrollera på mobilen men kan även tas fram i kontakt med operatören.

Därefter kan en jämförelse ske mot olika alternativ. Förutsatt att du inte har ett bundet abonnemang kan en jämförelse ske en gång per år. Därmed kan du vara säker på att du inte betalar för mycket.

2.      Sänk surfmängden

De flesta mobilabonnemang har fria samtalsminuter, SMS och MMS. Det som primärt avgör priset är därmed hur stor surfmängd som önskas. De billigaste har enbart 1 – 2 GB surf medan de dyraste har fri surf.

Genom att sänka surfmängden går det därmed att sänka sin kostnad. Det kan ske genom att WiFi utnyttjas i större utsträckning och att mobildata stängs av. Därmed kommer mobilen inte att koppla upp sig mot internet när inte WiFi är tillgängligt.

3.      Utnyttja välkomsterbjudande

Det är mycket vanligt att mobiloperatörer erbjuder välkomsterbjudanden. Det kan exempelvis vara att de ger ”halva priset första tre månaderna” eller ”50 GB till alla nya kunder”. Genom att utnyttja ett sådant erbjudande kan månadskostnaden bli mycket låg under denna period.

Är välkomsterbjudandet på tre månader kan du behålla operatören i 4 – 5 månader och sedan byta till någon annan operatör som har erbjudande.

4.      Teckna familjeabonnemang

Om fyra, eller fler, personer delar på ett familjeabonnemang blir det troligtvis det billigaste abonnemanget – utifrån pris per person. Detta tack vare att extraanvändare bara betalar en fast avgift på exempelvis 99 – 199 kronor per månad. Läs mer om familjeabonnemang längre ner i denna artikel, eller så vår prisjämförelse här.

5.      Värva – om möjligt

Flera av lågprisoperatörerna erbjuder lägre pris vid värvning av kunder till dem. Ett exempel är Chili som ger 20 kronor rabatt per månad – både till dig och den du värvar. Genom att först teckna ett eget abonnemang och sedan ”värva” familjemedlemmar blir totalpriset för familjen riktigt lågt. Även Vimla har liknande värvningserbjudande.

6.      Samla tjänster hos en operatör

Flera av de stora mobiloperatörerna erbjuder rabatter, eller andra förmåner, till de kunder som samlar flera tjänster hos dem. En person som exempelvis har bredband, TV och mobilabonnemang hos Tele2 kan få välja på:

Andra operatörer ger rabatt beroende på hur många tjänster som tecknas hos dem.

Rabatterade abonnemang till mobilen

Många operatörer ger automatiskt rabatt till barn, ungdomar, studenter och 55+. Här nedan beskrivs de olika rabatterade abonnemangen samt rekommenderad operatör till varje kategori.

(Bildkälla: Canva.com)

Barn- och ungdoms abonnemang

Barn- och ungdomsabonnemang kan ha lägre pris än ordinarie alternativ. Ibland ingår istället mera surf till samma pris. Någon unik anpassning för barn finns egentligen inte.

Är målet att surfmängd ska kunna begränsas samt att inte barnet ska kunna ringa betalsamtal så kan detta oftast spärras på ”Mina Sidor”. Det är alltså inget som är specifikt för barnabonnemang.

Rekommenderad operatör:  Vimla

Både Hallon och Vimla har billiga abonnemang och rabatt om det ska användas av ett barn. Att surfen sparas är även en fördel. Kom ihåg att Vimla dessutom har värvningsrabatt. Är det fler barn i familjen kan de värvas varpå lägre månadskostnad skapas.

studentrabatt

(Bildkälla: Telia.se)

Abonnemang för student

De flesta studenter har snål budget och söker efter billiga alternativ. Av den anledningen har ett flertal operatörer ”studentabonnemang”. Antingen ges en lägre månadskostnad eller så ingår mer surf än på ordinarie alternativ.

Rekommenderad operatör:  Vimla

Vimla är en lågprisaktör som ger ännu lägre priser för studenter. Dessutom ges välkomstrabatt under flera månader och oanvänd surf sparas. Via Vimla går det även att köpa begagnade mobiler – ännu ett sätt att spara pengar.

seniorrabatt

(Bildkälla: Tele2.se)

Seniorabonnemang

Flera mobiloperatörer erbjuder ”seniorabonnemang” eller ”55+”. De framställs ofta som enkla och trygga alternativ men skiljer sig inte mer än i priset mot övriga. Det är ett helt enkelt ett sätt att ge lite rabatt till seniorer, något som flera andra branscher även gör.

Rekommenderad operatör: Karma Mobil

Karma Mobil är en operatör som valt att fokusera på målgruppen 55+. Vem som helst får visserligen bli kund hos operatören men priserna visas primärt för denna målgrupp. Dessutom erbjuds tjänster som efterfrågas av dessa kunder. Bland annat ges support via telefon och tillgång till teknisk hjälp i hemmet (via Techbuddy).

Familjeabonnemang

familjeabonnemang tre

(Bildkälla: Tre.se)

Ytterligare ett sätt att få lägre pris är att teckna familjeabonnemang. Det innebär i korthet att en person i hushållet tecknar ett huvudabonnemang varpå resterande ”kopplas på” som extraanvändare för en fast kostnad per månad. Läs mer om fördelar/nackdelar om detta alternativ längre ner i artikeln vid rubriken ”Familjeabonnemang – Så fungerar det”

Rekommenderad operatör: Tre

I vår prisjämförelse (från 2022) hade Tre billigaste familjeabonnemanget för en familj på fyra personer. Detta tack vare att operatören tar lägst avgift för extraanvändare.

 

Familjeabonnemang – Så fungerar det

Familjeabonnemang är ofta billigare, och enklare att hantera, när flera i familjen har en egen mobil.  Många operatörer erbjuder även att vänner, släkt eller grannar kan anslutas till ett familjeabonnemang så det behöver alltså inte enbart vara familjen.

familjeabonnemang tre

Så här fungerar det:

  1. Teckna huvudabonnemang

Första steget är att teckna ett huvudabonnemang. Det är villkoren i detta som styr över vilka tjänster, och hur mycket surf, som alla extraanvändare får tillgång till.

Väljs exempelvis ”Fri Surf” kommer samtliga att kunna surfa hur mycket som helt utan att det uppkommer någon extra kostnad. Ingår det streamingtjänster eller andra tjänster ges tillgång även till detta till alla extraanvändare.

 Tips – Kontrollera om alla får tillgång till lika mycket surf som huvudabonnemanget eller om surfpotten delas upp. Det gör stor skillnad gällande hur mycket surf som varje person får tillgång till. 
  1. Koppla på familjemedlemmar och vänner

Nästa steg är att koppla på de familjemedlemmar eller vänner som önskar bli extraanvändare. Varje person som kopplas på innebär en extra fast kostnad. Det kan exempelvis innebära att varje extraanvändare kostar 99 kronor per månad.

Hur många personer som kan vara extraanvändare varierar mellan de olika operatörerna. Vanlig gräns är 5 – 8 personer.

  1. Billigt per person

Eftersom det bara tillkommer en fast kostnad per extraanvändare blir ofta familjeabonnemang det billigaste alternativet. Detta åtminstone om det är minst fyra personer som delar på det. Vår jämförelse av familjeabonnemang för 4 personer visar att fri surf kan ges till hela familjen för ca 220 kronor per person.

 Tips – Det blir billigare per person ju fler som är med i gruppen. Sträva efter att ha maximalt antal extraanvändare. 
  1. Allt på samma faktura

Utöver att det blir billigare har familjeabonnemang fördelen i att alla kostnader samlas på en och samma faktura. Det är därmed lätt att få överblick över kostnaderna samt ta bort/lägga till nummer.

  1. Jämför familjeabonnemang

I grunden har familjeabonnemang samma funktion. Detta genom att samla familjens abonnemang i ett enda stort. Men det finns skillnader som är värda att jämföra – inte minst priset.

Läs gärna vår kompletta guide om familjeabonnemang och vad som skiljer dem åt!

Abonnemang från tre

(Exempel från Tre.se)

Köpa mobil och abonnemang samtidigt

Det är mycket vanligt att mobiloperatörerna även säljer mobiltelefoner. Dessa kan köpas av befintliga kunder eller de som tecknar ett abonnemang till mobil eller surfplatta. Dessutom erbjuder flera operatörer begagnade mobiler vilket blir ett sätt att både spara på miljön och pengarna. Att köpa mobil samtidigt som abonnemang tecknas har två fördelar.

Räntefri delbetalning – på samma faktura

Väljs delbetalningsalternativet betalas mobilen av med en fast summa varje månad. Hur stor summan blir beror på om 12, 24 eller 36 månaders avbetalning väljs.

Avbetalningen är helt ränte- och avgiftsfri vilket gör det mer fördelaktigt att köpa från operatör än från en E-butik. Detta då de flesta E-butiker, som erbjuder delbetalning, tar ränta eller avgift under denna period.

Lägre pris vid bindningstid

Tecknas abonnemanget med bindningstid är det vanligt att operatören ger rabatt på mobilen. Det kan även förekomma att rabatt ges på abonnemanget eller att produkter följer med på köpet. Oavsett ges en ekonomisk fördel att binda upp sig till operatören över något år.

Billigare med begagnad mobil och abonnemang

Allt fler operatörer erbjuder även begagnade mobiler. Det kan exempelvis vara demoex eller inbytesmobiler som fabriksåterställs och säljs med 12 månaders garanti (vanligaste garantitiden). Som bilden nedan visar går det att köpa begagnade mobiler för ner till 50 % av nypris.

vimla begagnad mobil

(Bildkälla: Vimla.se)

Vilket abonnemang är bäst?

Vilket är det bästa abonnemanget till mobilen? Som presenteras ovan är det stora skillnader mellan de olika operatörerna och deras abonnemang. Det går därmed inte att säga vad som är bäst utan att ta hänsyn till användarens behov.

Bäst abonnemang har:

  1. Täckning där du förväntas använda mobilen.
  2. Tillgång till 5G (om det efterfrågas)
  3. Passande surfmängd till lågt pris
  4. Möjlighet till mobil på delbetalning (om det efterfrågas)
  5. Har tilläggstjänster som utnyttjas. Exempel är surf i andra länder, billiga utlandssamtal m.m

Läs vår kompletta guide ”Jämföra abonnemang” högre upp i artikeln.

Sveriges operatörer

Här nedan presenteras Sveriges mobiloperatörer i bokstavsordning – samt länkar till fördjupande artiklar om varje operatör.

Abonnemang hos Chili Mobil

Chili erbjuder årsabonnemang med fri surf. Med förskottsbetalning och bindningstid på 12 månader ges ett mycket konkurrenskraftigt pris. I likhet med andra operatörer erbjuds både surfpott samt obegränsad surf – utan bindningstid. Operatören använder sig av Tre´s mobilnät vilket primärt har bra täckning upp till norrlandsgränsen.

Läs mer om Chili Mobil

comviq loga

Abonnemang hos Comviq

Comviq har flera abonnemang samt ett mycket brett utbud av kontantkort. Med kontantkort ges exempelvis lägre kostnad vid utlandssamtal eller enbart surf.

Prismässigt ligger Comviq strax ovanför lågprisoperatörerna Hallon och Vimla. Men operatören ger bättre kundservice eftersom de även kan nås via telefon. Operatören använder Tele2´s mobilnät vilket innebär mycket god täckning.

Läs mer om Comviq

Fello Abonnemang

Abonnemang hos Fello

Fello har lägre priser än Telia – men använder Telias nät. Ett sätt att nå Sveriges bästa täckning med ett lågprisabonnemang. Få ”mycket surf för pengarna” och dessutom lägre priser för barn, studenter 55+ samt vid värvning av kompisar. En nackdel är att de inte har de allra största surfmängderna.

Läs mer om Fello

Abonnemang hos Hallon

Hallon är en lågprisoperatör som använder Tre´s nät. Dess primära fördel är låga priser oavsett abonnemang. Dessutom ges extra rabatt till barn, studenter och 55+. Ytterligare en fördel är att 50GB surf ingår när abonnemangen tecknas samt att de erbjuder begagnade mobiler. På flera sätt minskar därmed Hallon den totala kostnaden för att äga och använda mobilen.

Läs mer om Hallon

Halebop-logo

Abonnemang hos Halebop

Halebeop är lågprisalternativet för dig som vill surfa på Telias nät. Utöver lågt pris och mycket god täckning får Halebop beröm för sin kundnöjdhet. De har vunnit ”Sveriges nöjdaste kunder”, inom mobiloperatörer, 12 år i rad. I likhet med flera andra operatörer erbjuder de även köp av mobil i samband med att abonnemang tecknas eller förlängs.

Läs mer om Halebop

Karma abonnemang för seniorer

Abonnemang hos Karma

Karma är mobiloperatören som primärt vänder sig till de äldre i samhället, eller som de uttrycker det själva ”en mer mogen målgrupp”. Det sker genom att de bland annat har flera produkter och tjänster som uppskattas av denna målgrupp. Bland annat har supporten fått mycket goda omdömen, vilket inte kan sägas om alla mobiloperatörer. Dessutom kan en personlig tekniker bokas till hemmet.

Läs mer om Karma

Tre abonnemang och kontantkort logga

Abonnemang hos Tre

Tre har, enligt vår jämförelse av familjeabonnemang (2022), Sveriges billigaste familjeabonnemang om fyra eller fler personer är inom samma grupp. Det är även en passande operatör att ha vid utlandsresor. Detta utifrån att surfen kan användas i 60 – 80 länder samt att tilläggstjänster kan tecknas som gör det billigare att surfa/ringa utomlands.

Nackdelen med Tre är deras täckning enbart är riktigt bra upp till södra delarna av Norrland. Därefter är det bra täckning i städerna kring östkusten men betydligt sämre i inlandet.

Läs mer om Tre

Telia-logga

Abonnemang hos Telia

Telia har länge haft Sveriges bästa täckning – vilket även är dess primära styrka. För personer som bor i Norrland, och inte i en större stad, kan Telia vara enda alternativet. Önskas däremot Telias nät, men till lägre pris, kan Halebop väljas. Detta utifrån att de använder Telias nät.

Hos Telia erbjuds även abonnemang tillsammans med streamingtjänster. Ett sätt att få ner totalkostnaden om flera olika tjänster önskas.

Läs mer om Telia

Abonnemang hos Tele2

Tele2 är en av de största mobiloperatörerna i Sverige. De erbjuder ett par abonnemang med surfpott men det är deras ”Obegränsad surf” som är dess styrka. Detta tack vare att de erbjuder surf via 5G och till tre olika hastigheter.

Läs mer Tele2

vimla logga

Abonnemang hos Vimla

Vimla är lågprisoperatören som ofta har en av Sveriges lägsta prisnivåer. Utöver en låg månadskostnad har de även generösa välkomsterbjudanden samt rabatt för både barn, ungdomar, studenter och +55. Dessutom går det att få ytterligare rabatt om vänner värvas till Vimla. Operatören använder Telenors nät vilket har täckning till 99 % av Sveriges befolkning.

Läs mer om Vimla

Abonnemang hos Wifog

Wifog erbjuder Sveriges enda (?) gratis mobilabonnemang. Det innehåller däremot väldigt lite surf och ett begränsat antal samtal och sms. Men det är gratis…Wifog har även flera budgetalternativ som har 1 – 3 GB surfmängd. De kan därmed vara ett bra operatör för personer som primärt vill kunna ringa och skicka sms gratis för en låg månadskostnad.

Läs mer om Wifog

(Den fakta som presenteras om operatörerna ovan är från 2022 och kan ha ändrats sedan dess. För aktuella villkor – besök operatörens hemsida)

 

Operatörer som erbjuder iPhone abonnemang

Samtliga mobiloperatörer erbjuder abonnemang till iPhone. Detta utifrån att mobiloperatörerna inte är knutna till ett specifikt varumärke på mobilen. Däremot erbjuder enbart vissa operatörer försäljning av iPhone i samband med att abonnemangen tecknas.

Vill du köpa en iPhone på delbetalning och teckna abonnemang samtidigt? Nedan presenteras några operatörer som erbjuder olika modeller av iPhone.

iPhone 8 abonnemang

iPhone 8 släpptes 2017 och finns framförallt att köpa begagnad. Genom att köpa en begagnad iPhone 8 och teckna abonnemang kan en låg månadskostnad uppnås. Se begagnade mobiler hos:

Tänk på att:

iPhone 8 är en gammal modell som snart inte kommer att vara kompatibel med nya operativsystem. Det innebär att appar kan sluta fungera och att säkerhetsuppdateringar inte sker i samma utsträckning som med mobiler med nyare programvara. Beräkna därmed inte att dess livslängd kommer bli många år.

(iPhone X vs iPhone 8)

iPhone X abonnemang

Även iPhone X lanserades 2017. Året efter kom efterföljarna iPhone Xr, Xs och Xs Max. Det betyder att de kan hittas på begagnatmarknaden. Flera operatörer erbjuder begagnade iPhone X med abonnemang. Oftast erbjuds delbetalning i 12, 24 eller 36 månader.

Kom ihåg att utbudet av begagnade mobiler varierar kraftigt. Det är alltså ingen garanti att operatörerna erbjuder just iPhone X i sitt utbud av begagnade mobiler.

Tänk på att:

Läs vår guide ”Är det värt att köpa begagnad iPhone X”. Vi listar fördelar/nackdelar med att köpa denna modell. iPhoneguidens slutsats är att vi inte ger någon generell rekommendation att köpa iPhone X. Detta utifrån att den tekniska utvecklingen gått snabbt sedan den lanserades 2017. Däremot kan det vara en bra mobil för dig som ”prioriterar prisvärd funktionalitet – utan behov av det senaste”.

iPhone 12 abonnemang

iPhone 12 lanserades 2020 och gick fortfarande att köpa fabriksny 2022. Samtidigt har många uppgraderat vilket gör att flera operatörer har begagnade iPhone 12 i sitt lager, vilka kan köpas när abonnemang tecknas.

Tänk på att:

Alternativet är att köpa en begagnad iPhone 12 och därefter teckna ett billigt abonnemang hos exempelvis Hallon eller Vimla. Det kan bli billigare i längden och dessutom behövs då ingen bindningstid vilket är mer flexibelt.

(iPhone 13)

Jämför iPhone 13 abonnemang

iPhone 13 lanserades på hösten 2021 och är därmed en av de nyare modellerna. Att köpa en iPhone 13 med abonnemang innebär att mobilen kan delbetalas ränte- och avgiftsfritt. Köp mobil och teckna abonnemang hos exempelvis:

Övriga abonnemang

Utöver abonnemang till mobilen finns idag flera andra abonnemang som ger tillgång till internet.

IoT

IoT (Internet of Things) syftar på produkter som kopplas upp mot internet och därmed kan skicka/ta emot information automatiskt. Det kan användas i allt från väderstationer till bilar. Med allt fler enheter som blir uppkopplade växer även utbudet av IoT-abonnemang.

Det som karaktäriserar dessa är att enbart surf ingår samt att surfmängden är mycket låg. Detta utifrån att den information som skickas inte kräver någon större datamängd.

Läs mer om IoT-abonnemang

Apple Watch

Apple Watch finns både med anslutning via GPS och GPS + Cellular. Den första kräver att du har din iPhone i närheten för att klockan ska nå ut på internet. Väljs istället den sistnämnda finns stöd för e-SIM. Det innebär att ett tillägg kan tecknas till ordinarie abonnemang. Detta kopplas in på klockan varpå det går att ta emot samtal och sms på klockan på samma sätt som på mobilen. Detta oavsett var mobilen befinner sig.

Läs mer om Apple Watch

Enbart surf

Abonnemang med enbart surf används exempelvis på surfplattor eller som mobilt bredband till en laptop. Det är exempelvis vanligt att dessa används till ett SIM-kort i en mobil router för att ge internet till en sommarstuga eller husvagn.

Läs mer om surfabonnemang